Gaat het veel sneeuwen, dan weet je dat de kans om de Aurora Borealis te zien, klein is.
Al is het noorderlicht heel soms zelfs ook in Nederland te zien, maar dan alleen op plekken waar je zo min mogelijk lichtvervuiling hebt (zoals op de Waddeneilanden bijvoorbeeld). Het is in ieder geval een natuurfenomeen dat je een keer met eigen ogen gezien móét hebben.
Het Noorderlicht openbaart zich op koude, heldere winteravonden en is het best en vaakst zichtbaar ten noorden van de Poolcirkel, tussen de 70e en 80e breedtegraad. Eerste vereiste is dat het donker is tussen 18.00 en 01.00, als de lichten het best zichtbaar zijn.
Momenteel bevinden we ons in een nieuw zonnemaximum dat rond 2024/2025 de piek bereikt. In de rustige periode (rond 2030) is de kans om het noorderlicht in Nederland te zien erg klein. Naast de zonneuitbarsting moet het bovendien donker en (grotendeels) onbewolkt zijn om het noorderlicht te kunnen zien.
3. Het moet onbewolkt zijn. Het noorderlicht vindt plaats op minimaal 80km hoogte, ver boven de bewolking. Als het dus bewolkt is, zul je hooguit een wat groene gloed door de wolken heen zien.
Hoe lang ze te bewonderen zijn kan ook variëren, soms is het maar een kwartiertje of half uurtje, andere keren duurt het dan weer enkele uren. Het noorderlicht blijft met andere woorden een sporadisch fenomeen. Net dat maakt het ook zo bijzonder.
Noorwegen is een van de beste landen voor noorderlichtreizen. Door de ligging midden in de Aurora Zone is het noorderlicht in Noord-Noorwegen bijna elke avond te zien. Vrijwel overal in het noorden van Noorwegen heb je goede kans om het noorderlicht te spotten.
Het mooiste noorderlicht kun je zien in de maanden september en maart.
In Nederland is kans om het noorderlicht te zien als een krachtige uitbarsting aan het oppervlak van de zon heeft plaatsgevonden. Daarbij geldt: hoe noordelijker in Nederland je zit, des te groter de kans om het te zien. Favoriet zijn dan ook de Waddeneilanden.
Noorderlicht heel soms te zien in Nederland
Zolang er geen bewolking is en de aurora een hoge activiteit heeft, is de kans groot dat de luchten groen of roze zullen kleuren. In de zomer is het licht echter niet te zien in deze landen, omdat het dan nagenoeg 24 uur per dag licht is.
Is de KP-index 1, dan is het Noorderlicht alleen zichtbaar in het allerhoogste puntje van Noorwegen. Is de KP-index 9, dan kun je het Noorderlicht zelfs in het noorden van Nederland zien. De kans op Noorderlicht in Nederland is echter heel klein, gemiddeld wordt het zeven keer per jaar gezien.
De zon wordt actiever
Er is ook niet echt veel gebeurd in Nederland qua noorderlicht: Er zijn geen significante zonnestormen geweest en de nachten zijn kort en niet geheel donker. Bovendien is de kans op noorderlicht wat kleiner in de zomer en de...
De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië.
Je kan het Noorderlicht filmen. De beste manier om dat te doen, is door een timelapse te maken van het Noorderlicht. Dat is dus een serie van foto's die heel snel achter elkaar zijn geschoten. Bijvoorbeeld met 1 seconde tussen elke foto.
Noorderlicht bestaat uit meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer 100 tot 1000 kilometer hoogte boven het land zweeft. Vaak is het licht groenig-geel, maar violet tot rood komen ook voor. De vorm van het lichtschijnsel kan ook verschillend zijn: boog-, gordijn- en sluiervormig.
De meeste kans om het Noorderlicht te zien heb je meestal tussen november en half april. Als je dus speciaal gaat voor de Noorderlicht reizen zou dit de beste reistijd voor het Lapland Noorderlicht zijn. De beste tijdstippen om het Noorderlicht te zien liggen meestal tussen 22.00 en 02.00/03.00 uur (lokale tijd).
Camera-instellingen voor het noorderlicht
Zet de camera op de handmatige stand (M).De sluitertijd zet je op 15-25 seconden. Langer dan 25 seconden is niet aan te raden, omdat de sterren dan streepjes in plaats van puntjes worden.
De aurora speelt zich boven de ozonlaag af. De onderste laag van het poollicht bevindt zich op zo'n 80 tot 100 kilometer boven de grond, waarbij de bovenste laag zich meestal rond de 250 kilometer hoog bevind. Bij de rode aurora kan deze laag zich echter tussen 500 en 800 kilometer hoog bevinden.
Nog even dit: het hoeft absoluut niet koud te zijn voor noorderlicht. Deze misvatting komt voort uit het feit dat het tijdens een heldere winternacht meestal erg koud is, zeker in het uiterste noorden waar ook nog veel sneeuw ligt... Noorderlicht kan net zo goed voorkomen bij temperaturen van +30°C als bij -30°C.
Vanaf november is het land bedekt onder een dikke laag sneeuw. De meeste sneeuw valt in december en januari. De bomen zijn dan bedekt met dikke lagen poeder en de takken hangen door het gewicht naar beneden. In februari, maart en april ligt er nog volop sneeuw en valt er vaak niet veel meer bij.
Scandinavië is geen goedkope reisbestemming maar toch hoeft een vakantie naar Lapland niet zo heel duur te zijn. Het ligt er natuurlijk aan wat je allemaal wil doen maar bij Lapland Travel starten de prijzen vanaf €1.175 per persoon voor een week.
Een bijzonder fenomeen afgelopen nacht: op verschillende plekken in Nederland was het noorderlicht te zien. Onder meer in Drenthe, Groningen, Gelderland en Friesland konden liefhebbers een glimp van het poollicht opvangen. Dat is relatief zeldzaam, vertelde weervrouw Harma Boer eerder al tegen RTV Noord.
Het mooiste moment ligt vaak tussen 22:00 en 23:00 uur. Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter. Omdat het donker moet zijn om het licht goed te zien, bieden de donkere seizoenen de ideale omstandigheid.
Op maandag 27 februari was het noorderlicht te zien in heel Nederland. Het betrof fotografisch noorderlicht. Dit houdt in dat het wel met de camera is vast te leggen, maar niet met het blote oog te zien was.