Bij koud en vochtig weer neemt de kans op verkoudheid en griep toe. We zijn dan meer binnen en zitten dichter op elkaar, waardoor virussen zich makkelijk kunnen verspreiden. Vaak is de lucht ook nog droog door de verwarming, wat de kans op aanhoudende griep- en verkoudheidsklachten vergroot.
In eerste instantie zorgt verwarming voor een behaaglijk gevoel. Maar wat veel mensen niet weten is dat door het opschroeven van de temperatuur ook klachten kunnen ontstaan. Flink stoken komt de luchtvochtigheid in een huis niet ten goede.
Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf).
“Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”
Een verkoudheid verhelpen door koude of frisse lucht te vermijden, werkt zelfs averechts. Droge en warme lucht heeft een uitdrogend effect op uw slijmvliezen en een droge, warme lucht is een ideale omgeving voor virussen. Zorg daarom voor frisse lucht, dan knapt u sneller op!
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf).
Langdurige verkoudheidsklachten worden vaak veroorzaakt door beschadigingen aan het neusslijmvlies of de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken. Chronische verkoudheid wordt behandeld door de klachten bestrijden of door onderliggende oorzaak aan te pakken.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Koude rillingen en koorts: de griep slaat weer om zich heen
Een verkoudheid lost zich vrij snel op terwijl de symptomen tot een periode van twee weken aanwezig kunnen blijven. In tegenstelling tot griep, zijn de symptomen bij verkoudheid vrij mild en leiden zelden tot ernstige gezondheidsklachten.
Gelukkig zijn deze zorgen voor niks: uit onderzoek is namelijk gebleken dat je helemaal geen warme winterjas, mooie tussenjas of een zomerjas zoals een smart parka aan hoeft te hebben om wel of niet ziek te worden. Kou heeft namelijk in eerste instantie niets te maken met het feit dat je ziek wordt.
Slapen met verwarming: geen goed idee
Wie goed oplet heeft het al in de smiezen: slapen met de verwarming op is niet zo'n goed idee. Enerzijds loopt de temperatuur te hoog op om makkelijk in te dommelen. Anderzijds wordt daalt de luchtvochtigheid, met enkele onaangename gevolgen: Gevoel van benauwdheid.
Een bed staat best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed zodat u en uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.
Koolmonoxide (CO) is een giftig gas. Het ontstaat door onvolledige verbranding van bijvoorbeeld een geiser, cv-ketel, gashaard, kachel of open haard. U kunt het gas niet zien of ruiken. Bij inademing zijn de eerste klachten hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
Wat is het verschil tussen griep en corona (COVID-19)?
De ziekteverschijnselen bij COVID-19 ('corona') lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) (verkoudheids)klachten blijven houden.
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.
Volwassenen worden twee tot vijf keer per jaar verkouden, kinderen vaker. Wanneer iemand een aantal keren achter elkaar verkouden raakt, gaat het elke keer om een ander type virus, meldt de KNO-vereniging.
U kunt daarnaast wat doen om de klachten van griep te verlichten. Een paracetamol werkt koortsverlagend en tegen de (hoofd)pijn. U kunt ook een ontstekingsremmende pijnstiller zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen nemen, deze werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend.