Bolognesesaus = bolognesesaus (ragù bolognese) is een traditionele Italiaanse pastasaus, afkomstig uit Bologna. Bologna staat bekend om zijn zeer voedzame keuken en de saus is dan ook, in tegenstelling tot de meeste andere pastasauzen, beho...
'Bolognese' [boo·lon·njee·zee] is Italiaans, 'bolognaise' [boo·lon·nje:·zə] is Frans. 'Spaghetti bolognese' heet in het Frans 'spaghettis bolognaises' of 'spaghetti bolognaise'. De Franse spelling en uitspraak komen vaak voor in het Belgische Nederlands. In Nederland is het nagenoeg uitsluitend 'bolognese'.
De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui.
Presentator Ersin Kiris reist af naar het Italiaanse Bologna om uit te zoeken wat de chips en de saus met elkaar te maken hebben.
Ragù all' Algemeen
Om maar met de deur in huis in te vallen: ragù is de verzamelnaam voor saus, voornamelijk met vlees. Het woord vindt zijn oorsprong in het Franse werkwoord ragôuter, wat zoveel betekent als 'smaak geven aan'.
Pappardelle (of papparelle) is een Italiaanse pastasoort, bestaande uit lange brede linten pasta van meer dan 1 centimeter breed. Pappardelle komt vermoedelijk uit de regio Toscane.
Denk aan Italiaanse rode wijnen zoals een Chianti, of een Siciliaanse Nero d'Avola, of een Barbera of nog een Montepulciano.
Croky is Belgisch
& daar zijn we trots op! Het merk Croky zag in 1966 het levenslicht in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie Huyge op het idee kwam om lekker krokant gebakken aardappelschijfjes te commercialiseren. Ze doopten het merk Croky, als eerbetoon aan hun recent gestorven familiepapegaai.
Croky is een Belgisch merk dat aardappelchips en aardappelsnacks verkoopt. Croky wordt in meer dan 30 landen wereldwijd verkocht en is in handen van het Belgisch familiebedrijf Roger & Roger, dat gevestigd is in Moeskroen. De productie van Croky-chips vindt dan ook plaats in de fabriek in Moeskroen.
Het merk Croky zag het levenslicht in 1966 in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie van hoteluitbaters Huyghe op het idee kwam om chips te verkopen. Als eerbetoon aan hun familiepapegaai die toen net het loodje had gelegd, gaven ze hun bedrijfje de naam "Croky".
Spaghetti is ontstaan in Zuid-Italië en wordt beschouwd als de oudste pastasoort. De oorsprong van de naam komt van het Italiaanse woord 'spago' - dun draadje.
Grand'Italia trapt af. Een doodsimpele, gladgeblenderde basissaus, oordeelt het panel. De saus van Jumbo wordt nog een tikje beter beoordeeld. Goed, die grote brokken tomaat hadden niet gehoeven: typisch zo'n Nederlands maniertje om ambacht en versheid te veinzen.
Waarschijnlijk is de bolognesesaus een verbastering van de ragu alla bolognese, een traditioneel recept dat zijn oorsprong vindt in de negentiende eeuw in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna. Bij tagliatelle of een andere platte eierpasta wordt een saus geserveerd met gemalen rundsvlees, pancetta, ui en tomaat.
Spaghetti is geen licht gerecht en heeft in de smaak een zure toets. Een West-Vlaams rood bruin is de ideale stijl om daarnaast te plaatsen.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
De hoeveelheid pasta per persoon voor een grote groep:
Hoeveelheid pasta voor 1 persoon: 125 gram. Hoeveelheid pasta voor 2 personen: 250 gram. Hoeveelheid pasta voor 3 personen: 375 gram. Hoeveelheid pasta voor 4 personen: 500 gram.
Croky Kraakbeesten. De dinosaurus had een paprikasmaakt. Toegevoegd na 3 minuten: Herstel: het was de krokodil die een paprikasmaak had. Toegevoegd na 5 minuten: En de schildpad had een kaassmaak: Toto cheese.
In 1958 was het dan eindelijk zover; de eerste zakjes chips – toen nog met het zout apart verpakt in een blauw zakje- lagen in de winkel. Alleen van de beste aardappels, maak je de beste chips. Dat was de mening van Kistemaker en dat weet ook aardappelteler Gerard Nieuwenhuijse. 'Iedere aardappel kun je koken.
Chipsfabrikant Croky heeft twee nieuwe chipssmaken bedacht: Patatje speciaal en Seasalt with a touch of lime. Wij zijn vooral benieuwd naar de smaak van Patatje Speciaal. Op de voorkant prijkt een zak met friet met mayonaise, curry en uitjes.
Maak kennis met onze smaken | Croky.
Verzamel alle 20 croky coins in een mooie ringmap
De Croky Coins zijn onderverdeeld in 4 thema's, elk met een eigen kleur: tech (roze), fun (paars), natuur (groen) en sport (oranje). Ze hebben allemaal een nummer en een naam.
Serveer de pasta met de bolognesesaus op een bord. Garneer de spaghetti bolognese met wat verse basilicum en Parmezaanse kaas. Tip: voor extra groenten voeg je wat champignons, bleekselderij of paprika toe. Of serveer de pasta met een frisse salade.
Tagliatelle is over het algemeen tussen de 5 en 8 mm breed. Ook al wordt Tagliatelle meestal vers en zelfgemaakt, het is ook als droge paste te krijgen. De klassieke saus bij Tagliatelle is de Bolognese saus.
Tagliatelle, een brede pastasoort, past perfect bij een rijke vleessaus zoals een bolognese. Korte geribbelde pasta als penne rigate serveer je met een goedgevulde saus van groenten en vis of vlees. Dankzij de groefjes blijft de saus aan de pasta kleven.