Inductie is de zuinigste optie als het gaat om elektrisch koken. De inductieplaat verbruikt namelijk twintig procent minder stroom dan de keramische variant. Dit komt doordat de inductieplaat alleen de pan opwarmt en niet zichzelf. Hierdoor gaat er minder stroom verloren.
Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt. Dit is een aanzienlijk verschil.
Inductie koken is de veiligste manier omdat de plaat het minst warm wordt. Daarnaast is ook deze plaat na het koken heel simpel schoon te maken maar de aanschaf is wel hoog en ook heb je voor deze een extra perilex aansluiting en aparte groep nodig.
De nadelen van koken op inductie
Niet elke pan is geschikt voor inductie, het kan dus zijn dat je wat pannen moet vervangen. Soms is de magnetische straling van een inductiekookplaat een risico voor mensen met een pacemaker. Raadpleeg daarom altijd eerst een cardioloog voor je de overstap naar inductie maakt.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.
Ook elektriciteit is een stuk duurder geworden en gas heeft bovendien een hoger rendement. Uitgaande van de meest recente gemiddelde gas- en stroomprijzen van het CBS kost koken op gas een doorsnee gezin 82 euro op jaarbasis. Met inductiekoken ben je zo'n 91 euro kwijt en met een keramische kookplaat 116 euro.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Inductieplaat aansluiten
Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een 'normale' groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen. Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig. In oudere huizen moet je deze laten aanleggen door een installateur.
Voor een inductiekookplaat gebruikt u over het algemeen een andere stekker dan voor een regulier elektrisch apparaat. Een elektricien kan u helpen bij het vervangen van het stopcontact, zodat deze voldoet voor het gebruik van een inductiekookplaat. We noemen een dergelijke stekker ook wel perilex stekker.
Koken op inductieplaten is veiliger dan koken op gas omdat de plaat zelf nauwelijks warm wordt en snel afkoelt na gebruik. De kookzones reageren alleen als er een pan op staat. Zonder pan wordt de kookplaat dus ook niet heet. Je hebt niet het risico dat je het gas per ongeluk aan laat staan.
Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep.
Een elektrisch fornuis gebruikt meer stroom dan een standaard stopcontact kan leveren. Daarom heb je hiervoor een speciale aansluiting nodig met een Perilex stopcontact en stekker. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen Perilex aansluiting nodig.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Jahoor, dat kan*. De kookplaat is bestand tegen grote veranderingen in temperatuur, het gaat om een vitrokeramische kookplaat, zoals dat heet, en die zijn gemaakt met temperatuurschommelingen als grootste uitdaging.
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Geschikte pannen voor inductie
Voor koken op inductie moet een pan een bodem hebben die magnetiseerbaar en geleidend is, het liefst een bodem die vlak is. Pannen met een dikke bodem en opgebouwd uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn deze pannen het beste voor inductie.
De GreenPan Venice is gekozen als beste keramische wokpan voor inductie. De sterke Thermolon keramische anti-aanbaklaag is perfect voor het wokken, de keramische laag is namelijk geschikt tot hoge temperaturen tot 450°C.
De beste pannenkoekenpan uit de test, deze plaatstalen pannenkoekenpan van De Buyer, is geschikt voor inductie. Ook de Tefal Expertise is een goede keuze als je een model met anti-aanbaklaag zoekt én is geschikt voor inductie.
Bij het koken op inductie gaat u meer elektriciteit gebruiken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, heeft u voor de meeste inductiekookplaten een aangepaste of moderne meterkast nodig met een 3-fasen aansluiting (een zogenaamde krachtstroomaansluiting) of twee extra lichtgroepen.
Volgens MilieuCentraal kost koken op gas per jaar zo'n 37 kuub. Met de gemiddelde gasprijs is is de afgelopen maanden sterk gestegen naar 2,65 euro per kuub en dat brengt de jaarlijkse kosten op zo'n 96 euro. Dat maakt koken op gas nu (2022) al snel twee keer duurder dan een jaar geleden.
Daar waar we vroeger bijna allemaal op gas kookten, koken steeds meer mensen in Nederland op een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. Qua energieverbruik is een inductiekookplaat het zuinigst omdat het vrijwel geen warmte verliest.