Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Vooral in Nederland is het bij dit soort temperaturen vaak benauwd en zweterig. Je doet er dan goed aan om wijde kleding te dragen van katoen. Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op!
Bloedvaten die naar de haarvaten van de huid leiden, worden smaller - ze vernauwen zich - waardoor er minder bloed door de huid kan stromen en de warmte in het lichaam kan worden vastgehouden.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Dat wordt een hoge luchtvochtigheid genoemd.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Indien de kerntemperatuur onder 35°C zakt spreken we van hypothermie. Een temperatuur tussen 32°C-35°C wordt lichte hypothermie genoemd, tussen 30°C-32°C matige hypothermie en bij een temperatuur onder de 30°C is er sprake van een ernstige hypothermie.
De normale lichaamstemperatuur bij gezonde mensen varieert tussen ongeveer 35,5 graden en 37,5 (soms hoger bij inspanning) Celsius. Soms ook wel wat lager. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of tijdens de slaap. Onderkoeling begint als de lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35 °C.
Kunnen koude handen en voeten kwaad? "Meestal niet. Zeker als het buiten koud is, is het een normale lichaamsreactie. Bij ongeveer 5 procent van de gezonde bevolking is het mechanisme van het sluiten van de kleine bloedvaatjes overactief of overgevoelig.
Koude voeten zijn meestal niet ernstig en vaak luidt het advies dan ook om de voet warm houden en eventueel meer bewegen.
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.
Blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos en het park om te wandelen. Verplaats je naar een koele plaats zoals een bibliotheek, dienstencentrum, overdekt koopcentrum, kerk, moskee of synagoge. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.
Mogelijke klachten bij hitte zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bij een zonnesteek helpen een koele douche, in een koele omgeving gaan liggen en drinken.
Bij -40 °C kan de huid het drie minuten redden zonder kleren. En bij -60 °C sterven de cellen onmiddellijk af. Bij -40 °C kan een mens drie minuten zonder kleren buiten lopen zonder dat het gevolgen heeft. Maar blote huid die wordt blootgesteld aan extreme kou onder -60 °C bevriest meteen, en dan sterven de cellen af.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
RESULTATEN: Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
U krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 dag of langer weg was. Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder afweer? Bel dan meteen bij koorts.