Wifi-straling is elektromagnetische straling. De ether zit vol met zogenaamde 'radiofrequente elektromagnetische golven'. Zo'n elektromagnetisch veld (RF veld) werd voorheen voornamelijk door radio en televisie gebruikt, nu maken alle draadloze apparaten er gebruik van.
Elektromagnetische velden van Wifi-routers
Draadloze Wifi-routers zenden elektromagnetische straling uit in een lage gigahertz-frequentie. Deze frequentie kan niet direct onze cellen verhitten en wordt daarom als niet zo gevaarlijk gezien.
Vooral mensen die Wifi gebruiken vlak voordat ze gaan slapen, hebben vaak klachten over hun slapen en lijden aan slapeloosheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat blootstelling aan EMF-straling van Wifi-netwerken slaappatronen flink kunnen beïnvloeden.
De straling die wordt gebruikt voor wifi heeft een lage frequentie (2,4 of 5 GHz). De sterkste WiFi-straling die wordt gebruikt bij draadloze netwerken is qua energie 100.000 keer zwakker dan zichtbaar licht! Veruit de meeste straling die door moderne technologie geproduceerd wordt is niet-ioniserend.
Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk. Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.
Een tijdschakelaar is wel degelijk de oplossing. En zeker voor iemand die aangeeft niet handig te zijn met computers. Met een tijdschakelaar zet je s'nachts de WiFi uit en daarmee is de gewenste oplossing op een eenvoudige wijze bereikt.
Een gemiddelde router verbruikt al snel 22,5 watt per uur. Als we uitgaan van een prijs van 25 cent per kilowatt uur komen de totale kosten van je WiFi op € 50 per jaar. Dat lijkt misschien niet heel veel maar zo zijn er nog heel veel apparaten in huis die ook veel stroom verbruiken.
In ons slakkenhuis in ons oor zit ook vocht. Wij kunnen geen 2GHz horen, ons oor kan hoogstens 20kHz horen. UMTS en WiFi hebben behalve de hoog absorberende frequentie echter ook nog een puls: En daar zit het hem de kneep. We kunnen geen 2GHz horen, maar de puls zit als een lagere radiofrequentie in de 2GHz frequentie.
Conclusie. Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.
Als je op je smartphone via wifi verbonden bent geeft dat veel meer straling dan via mobiele data bij goed bereik. Dit komt doordat de mobiele verbinding (3G/4G etc.) wel een zendvermogen-regeling heeft en de wifi niet.
Radioactieve of beter gezegd ioniserende straling delen we in in alfa-, bèta- en gammastraling. Alfastraling is de gevaarlijkste van de drie. Alfastraling bestaat uit de kernen van heliumatomen die met 10.000 tot 20.000 km/s rondrazen.
Straling. Een mobiele telefoon werkt op radiogolven en deze elektromagnetische golven worden voortdurend uitgezonden. Wanneer jij dus je telefoon in je slaapkamer hebt liggen, of zelfs onder je kussen, blijft deze straling aanwezig.
Behandeling. In principe bestaat er geen behandeling tegen de directe effecten van ioniserende straling. Slechts de secundaire effecten kunnen eventueel bestreden of beperkt worden. Het maakt overigens verschil of de bestraling lokaal of over het gehele lichaam plaatsvond.
Wifi is gevoelig voor verstoringen. Bepaalde materialen in huis, zoals metaal, beton en glas beïnvloeden het wifi-signaal. Net als andere wifi-netwerken, zoals die van je buren en sommige 'slimme apparaten'.
Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Wetenschappelijke organisaties doen nog onderzoek naar de effecten op de lange termijn.
Nee, de straling van een wifi antenne is in principe niet schadelijk voor uw gezondheid. Er word gebruik gemaakt van elektromagnetische velden om gegevens te verzenden door de lucht. Net als bij andere netwerken, zoals mobiele telefonie. Bij hele hoge sterktes kunnen deze elektromagnetische velden weefsels verwarmen.
Volgens de handleiding van Samsung is het aangewezen om voorzichtig te zijn met een telefoon af te dekken. De lucht moet immers vrij kunnen circuleren. Wanneer de ventilator wordt afgedekt door een ander object, zoals een kussen, krijgt het toestel minder zuurstof en kan het erg heet worden en vervolgens ontvlammen.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Kleinere golflengtes hebben echter meer energie nodig om ver te komen. Hierdoor is een dichter netwerk van zenders nodig om overal bereik te hebben. Er zijn dus meer zendmasten nodig voor 5G dan voor 4G. Dit betekent dat de stralingsintensiteit van 5G hoger is dan die van 4G, met name in de dichtbevolkte gebieden.
Wereldgezondheidsorganisatie over 4G straling. Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat er geen effecten zijn voor mensen door 4G straling, er zou alleen een kleine verhoging van de lichaamstemperatuur optreden als je aan hoge 4G straling wordt blootgesteld.
Ook schakelen naar wifi heeft zin, want browsen via 4g kost inderdaad meer stroom. Dat scheelt wel per telefoon en in onze beperkte testgroep leek vooral een ingebouwd Qualcomm-modem een verschil te maken in het stroomverbruik.
Hoe werkt wifi thuis? Wifi gebruikt radiofrequenties om signalen te versturen tussen apparaten die beschikken over wifi-technologie, bijvoorbeeld je wifi-modem, laptop en smartphone. Dit zijn frequenties van 2.4 GHz en 5 GHz. Zo kun je dus draadloos internetten.
Om twee bluetooth-apparaten met elkaar te verbinden, moet je op beide de bluetooth-functie aanzetten. Als ze al eerder met elkaar verbonden zijn geweest, 'weten' ze dat nog en zal de connectie er binnen enkele seconden opnieuw zijn. Als dat nog niet het geval is, moet je ze eerst koppelen.