Soms ontsporen de bloedcellen nog verder door een opeenhoping van onrijpe cellen. Dan verandert de MDS in acute myeloïde leukemie (AML).Dat is een agressieve vorm van bloedkanker. De schade in het chromosoom, waarmee MDS begint, ontstaat in de loop van het leven.
De ziekte ontstaat vaak zeer langzaam en wordt vaak toevallig ontdekt bij een bloed-onderzoek. Soms ontstaat door een ophoping van onrijpe cellen verdere ontsporing. MDS verandert dan in een acute myeloïde leukemie (AML).Dit is een agressieve vorm van bloedkanker.
Myelodysplastische syndromen (MDS) zijn een groep kwaadaardige beenmergziekten die aanleiding kunnen geven tot bloedkanker (leukemie). In normale omstandigheden rijpen stamcellen in het beenmerg uit tot rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes.
De prognose van een patiënt met MDS hangt heel sterk af van het risico profiel. Dit varieert van gemiddeld meer dan 5 jaar tot gemiddeld minder dan een half jaar. Gezien de vaak hoge leeftijd zal een deel van de patiënten uiteindelijk overlijden aan een andere oorzaak.
Bij de bloedziekte MDS treden er fouten op in het DNA van de stamcellen. De bloedcellen zijn misvormd en niet goed uitgegroeid. Hierdoor wordt een belangrijk deel van de bloedcellen al vernietigd in het beenmerg en ontstaat er een tekort aan bloedcellen in je bloed.
Behandeling als de ziekte terugkomt
Helaas is multipel myeloom niet te genezen en kan de ziekte terugkomen.
Je kunt 1 of meer van de volgende klachten hebben: Vermoeidheid, kortademigheid, zwakte en bleekheid door een laag aantal rode bloedcellen (anemie) Vaak voorkomende of ernstige infecties door lage aantallen witte bloedcellen (leukopenie)
Het Radboudumc Expertisecentrum voor Myeloïde Aandoeningen en Cellulaire Immuuntherapie is één van de gespecialiseerde behandelcentra voor patiënten met myeloïde aandoeningen.
Het verloop en de behandeling van MDS zijn sterk wisselend. Bij milde vormen van MDS is behandeling soms niet nodig, of een enkele keer is een bloedtransfusie al voldoende. Soms krijgt een patiënt Epo om de aanmaak van rode bloedcellen te stimuleren.
De middelen die vaak bij intensieve chemotherapie gebruikt worden, zijn: Daunorubicine, cytarabine en etoposide (DCE)FLAG-IDA (cytarabine, filgrastim, fludarabine, idarubicine)ICE (ifosfamide, carboplatine en etoposide)
Myelodysplastische syndromen (MDS) is een verzamelnaam voor een aantal kwaadaardige beenmergaandoeningen, waarbij de normale ontwikkeling van de bloedcellen is verstoord.
Soms komen bij MDS klachten voor die ook optreden bij zogenaamde auto-immuunziekten. Het gaat dan vaak om klachten van gewrichten en spieren. Ook doen zich soms pijnlijke en rode huidafwijkingen (vasculitis) voor bij patiënten met MDS.
Patiënten met RAEB-1 hebben 5-9% blasten in het beenmerg.Patiënten met RAEB-2 hebben 10-19% blasten in het beenmerg. Blasten zijn onrijpe cellen. Bijna de helft van de patiënten met RAEB krijgt uiteindelijk acute myeloïde leukemie.
Bij hoog risico-MDS (bijvoorbeeld RAEB) is het doel van de behandeling de misvormde, kwaadaardige cellen uit te roeien of de ziekte proberen zo lang mogelijk te onderdrukken. Mogelijke behandelingen zijn: Intensieve chemotherapie gevolgd door een allogene stamceltransplantatie.
Gemiddeld zijn vijf jaar na de diagnose ongeveer 40-50 procent van de mensen met AML onder de zestig jaar nog in leven.
Leukemie is een vorm van bloedkanker. Deze kwaadaardige aandoening van de witte bloedcellen (leukocyten) ontstaat in het beenmerg waar de aanmaak van bloedcellen plaatsvindt. Bij acute leukemie is er sprake van een snelle woekering en ophoping van onrijpe leukocyten (blasten genoemd) in het beenmerg.
Risico's en bijwerkingen
Er kan trombose ontstaan. Bloedstolsels kunnen leiden tot een herseninfarct. Het dikke bloed zorgt ook voor extra belasting van het hart.
Tijdens/na de bloedtransfusie kan een allergische reacties optreden. Deze zijn te herkennen aan een rode huid, jeuk en/of galbulten, soms ook met koorts of koude rillingen. Deze allergische reacties zijn met medicijnen te behandelen. Met elke bloedtransfusie van rode bloedcellen krijgt men ook ijzer binnen.
Oncologie en Hematologie zijn deelspecialismen binnen de Interne Geneeskunde. Hematologie bestudeert, diagnosticeert en behandelt afwijkingen van het bloed en bloedvormende weefsels. Oncologie richt zich op de diagnosestelling en medicamenteuze behandeling van patiënten met kanker.
Als bloedarmoede leidt tot ernstige klachten, zoals moeheid en kortademigheid en behandeling met EPO onvoldoende resultaat heeft, dan zijn meestal regelmatig transfusies nodig met rode bloedcellen. Indien nodig worden ook transfusies gegeven met bloedplaatjes.
Bloedarmoede komt veel voor bij ouderen, omdat de kans op bloedarmoede toeneemt naarmate je ouder wordt. Uit het onderzoek van den Elzen blijkt dat bloedarmoede samen gaat het meer sterfte, maar ook met mentale problemen en een verminderde kwaliteit van leven.
De meest voorkomende klacht is pijn aan de botten. Vooral die botten waarin veel beenmerg zit zoals de wervels, bekken, heupen en het borstbeen kunnen ernstig aangetast raken door de ziekte. Er ontstaat pijn en er kunnen gaten in de botten komen. Hierdoor ontstaan botbreuken en ingezakte wervels.
Multipel myeloom is kanker van de plasmacellen in het beenmerg. Door multipel myeloom zijn er te veel plasmacellen. Er zijn ook plasmacellen die niet hetzelfde zijn als gezonde plasmacellen. Plasmacellen maken antistoffen die het lichaam beschermen tegen bacteriën en virussen.