Krijgt u een pakket uit het buitenland, maar wilt u geen inklaringskosten betalen? Weiger dan het pakket direct als PostNL het pakket aanbiedt.Het pakket wordt dan meteen retour afzender gezonden of vernietigd. Dit is afhankelijk van de wens van de afzender.
Wil je de inklaringskosten niet betalen? Dan kun je bezwaar indienen. Je moet dan eerst de inklaringskosten betalen en het pakket in ontvangst nemen. Ook moet je de verpakking goed bewaren.
Inklaringskosten betalen of pakket weigeren
Als je inklaringskosten moet betalen, ontvang je een betaalverzoek via e-mail en/of post. Je inklaringskosten betaal je dan via track & trace. Je kunt hier ook het pakket weigeren.
Als je weigert de invoerkosten te betalen, zullen we je zending niet kunnen leveren en wordt ze teruggestuurd naar de afzender. Je kan contact opnemen met de afzender om te zien of de waarde van de aankoop (deels) aan jou kan worden terugbetaald. Weigeren kan je online.
Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels als je iets koopt uit een niet-EU land. Je betaalt dan áltijd inklaringskosten. Ook als de waarde lager is dan € 22. Meer hierover lees je op postnl.nl/btw.
Douane inklaring betekent dat de importeur over de geïmporteerde goederen eventuele invoerrechten, heffingen en BTW moet afdragen. Voor het verzorgen van een douane inklaring zijn in de regel de volgende documenten benodigd: BL of vrachtbrief. Handelsfactuur (in bepaalde gevallen een pro-forma factuur)
Voor de meeste productgroepen betaal je 21% btw. De btw wordt berekend over de prijs van het product, de verzendkosten, eventuele verzekeringskosten en de eventuele invoerrechten.
Met een douane-entrepot kun je invoerrechten 'omzeilen'. Je voert de goederen niet in maar slaat ze op onder douaneverband. Dit betekent dat de goederen onder toezicht staan van de douane. Je betaalt dan geen invoerrechten en andere invoerbelastingen (zoals btw bij invoer) in de EU.
Als je een pakket niet in ontvangst wilt nemen, dan sturen we het terug naar de afzender. We plakken in dat geval een retoursticker op het pakket, zodat de afzender kan zien dat het pakket is geweigerd. Dit geldt ook voor pakketten die niet worden opgehaald bij een PostNL-locatie.
Douanekosten in vrijhandelszone
Zodra je buiten de EU bestelt, moet je bestelling wel doorheen de wondere wereld van de grenscontrole. Voor elke zending waarvan de waarde lager ligt dan 22, moet je vanaf 1 juli 2021 bijkomende kosten betalen. Dat heeft de Europese Unie beslist.
Hoe lang de inklaring van een pakket bij de douane duurt, kan dus van een paar dagen tot weken tot maanden verschillen. Lees hieronder waarom het pakket nog bij de douane kan liggen.
De kosten die de pakketdiensten rekenen voor de inklaring liggen vast en zijn onafhankelijk van de waarde van uw bestelling. PostNL rekent 13,00 euro. EMS rekent 17,50 euro en UPS rekent 2,5% van de waarde (met een minimum van 10,50 euro).
Dat komt door de belasting die u moet betalen. Soms betaalt u te veel. Bijvoorbeeld als de belasting over het verkeerde product is berekend. Of als de waarde van uw product lager is dan het bedrag waarover de belasting berekend is.
Komt een pakket van buiten de EU Nederland binnen? Dan maakt de douane een selectie van de pakketten die gecontroleerd worden. Als jouw zending gecontroleerd wordt, wordt een berekening gemaakt van de kosten die je moet betalen. Als deze betaald zijn, wordt je pakket door DPD verwerkt en verder bezorgd.
Hoe hoog zijn de inklaringskosten bij DHL? Op dit moment zijn de inklaringskosten bij DHL €10,- Hier komen vaak nog invoerrechten bovenop.
Op 1 juli 2021 verdween de btw-vrijstelling voor de invoer van goederen met een waarde van niet meer dan 22 euro. Dat betekent dat je als consument voor alle goederen die je in de EU invoert vanaf 1 juli btw moet betalen, ook als je ze online aankoopt.
Het beste antwoord. Het pakket gaat dan retour afzender. Als je het pakket nooit in bezit hebt gehad, ben jij ook niet verantwoordelijk voor de kosten van terugzending (Art. 7:11 BW).
We raden je aan contact op te nemen met de afzender. Bijvoorbeeld de klantenservice van de webshop waar je het pakket hebt besteld, die kan zorgen dat je pakket opnieuw wordt verstuurd.
Een webshop is verplicht om de verzendkosten terug te betalen, als de bestelling althans in zijn geheel wordt teruggestuurd. Als slechts een deel van de bestelling wordt teruggestuurd, dan hoeft de webshop de verzendkosten niet terug te betalen.
Niet alleen AliExpress
Maar AliExpress is slechts één webwinkel buiten Europa. Alles wat voor AliExpress geldt zal op het gebied van BTW, invoerrechten en inklaringskosten vanaf 1 juli 2021 ook gelden voor alle andere niet-Europese webwinkels.
Wat verandert er nou echt? Dat er iets veranderd is op 1 juli 2021 op Wish is duidelijk. Het mag dan niet zozeer duidelijk zijn op de website zelf, maar dat er iets verandert aan de Wish invoerrechten is zeker. Op ieder product wat je vanaf 01-07-2021 in je winkelmandje stopt, moet je namelijk 21% procent BTW betalen.
Pas vanaf 22 euro betaal je 21% BTW. Is je zending meer waard dan 150 euro dan komen er naast de BTW ook nog eens invoerrechten bij. In de meeste gevallen bedraagt dit 3 – 4% van de totale waarde. Niet alle pakketten worden gecontroleerd: de douane haalt er steekproefsgewijs pakketjes uit.
Inklaringskosten zijn kosten die de vervoerder maakt, zodat uw product kan worden geïmporteerd in het bestemmingsland. De vervoerder schiet de eventuele invoerrechten en/of btw voor en belast deze door aan de ontvanger.
Hoe lang duurt inklaren? Het inklaren kan soms best lang duren, maar de douane mag een pakket maximaal 30 dagen vasthouden. Als er geen illegale items in je pakket zitten, krijg je het pakket dus in ieder geval binnen 30 dagen thuis.
Ingeklaard door de douane betekent dat jouw producten zijn vrijgegeven door de douane. Vaak kan je vanaf dit moment het pakket volgen. Het kan zijn dat je inklaringskosten moet betalen.