Een trekschoffel, ook wel hak genoemd, wordt voornamelijk gebruikt in kleigrond. Deze schoffel breng je aan in de grond en trek je naar je toe. Op deze manier hak je het onkruid los van de ondergrond. Met een hartvormige schoffel kun je makkelijk tussen planten schoffelen.
Met een boskoopse schoffel kunt u goed onkruid tussen planten verwijderen. Met een handschoffel kun je makkelijk grond losmaken en daardoor onkruid verwijderen. Een hartschoffel is een schoffel die door zijn vorm vaak langs wortels en stenen glijdt en in zwarte grond makkelijker schoffelt.
Voel met je vingers voorzichtig op het snijvlak of je schop of schoffel glad is: voelt het ruw aan, dan is het scherp. Waar het snijvlak glad aanvoelt, is het nog bot en moet je nog verder vijlen. Als je snijvlak scherp is, draai je de schop om.
Normale schoffel
Je kunt kiezen voor een steel van 120 cm, 140 cm of 160 cm, deze is gemaakt van essenhout of glasvezel (fiber) en heeft aan de bovenkant een handvat (deze noemen ze ook wel de hilt).
Goed schoffelen doe je met beleid. Dus: voorzichtig sturend de schoffel langs de planten geleiden, en zeker niet te diep in de grond. Het onkruid dat je wilt bestrijden, moet je meer afsnijden dan loswerken. Want onkruid dat afgesneden is, droogt uit.
Je beschadigt de wortels van gewenste planten
Het zijn vooral de fijne wortels die je raakt bij het schoffelen, zodat de plant geen water meer kan opnemen en het lastig krijgt in droge periodes. Bedekt jouw bodembedekker de bodem niet? Ook dat is vaak een gevolg van te veel schoffelen.
Gereedschap slijpen
Het slijpen van spades, batsen, schoffels en hakken is heel eenvoudig. Het gaat goed met een grove vijl. Zet het gereedschap klem, bijvoorbeeld in de bankschroef, en vijl de rand scherp.
Het is belangrijk de grond rondom je planten luchtig te houden. Hierdoor kan de bodem voldoende vocht en plantenvoeding opnemen. Af en toe schoffelen helpt om de bodem los te houden. Daarnaast schoffel je automatisch kleine onkruidjes af welke anders groot worden en uitzaaien.
Een schoffel is een stuk tuingereedschap in de vorm van een horizontaal liggend mes dat bevestigd is aan een houten, aluminium of composiet steel. Het wordt gebruikt om onkruid van zijn wortel los te snijden, zodat het uitdroogt en doodgaat.
Pak een onkruidsteker, smal schepje of riek en steek om het onkruid heen. Door de wiebelende beweging maak je de wortels van het onkruid los, waardoor je ze gemakkelijk uit de grond kunt trekken. Bij het wieden is het cruciaal dat het onkruid in zijn geheel, met wortel en al, wordt verwijderd.
Door je tuin te harken komt er meer lucht in de bodem waardoor je planten het zuurstof beter kunnen opnemen. Daarnaast is het harken van je tuin goed voor bodemorganismen. Deze dragen bij aan een gezonde bodem. Je doet dit met een normale tuin- of handhark.
Voor het invetten kun je het beste een plantaardige olie of siliconenspray gebruiken. Bij tuingereedschap van RVS (Roest Vast Staal) is invetten niet nodig. Daarop kan geen roest ontstaan, als het goed is. Mocht dat wel het geval zijn, vet RVS tuingereedschap dan ook even in.
Soms doe je met schoffelen meer kwaad dan goed als je het op het verkeerde onkruid toepast. Onkruid wieden (het onkruid in zijn geheel met wortel uittrekken) is tijdrovender in het begin maar in bepaalde omstandigheden en op de lange termijn efficiënter en verstandiger.
De schrepel wordt in tuinen vooral gebruikt tussen vaste, en eenjarige planten. Het gebruik van een schoffel of hak is niet altijd mogelijk, omdat de planten vaak dicht op elkaar staan. Met een schrepel gaat het dikwijls wel, en kan men het onkruid tussen de planten weghalen zonder deze te beschadigen.
Op nummer één staat de telescopische onkruidsteker van Fiskars, welke een lange steel heeft en secuur onkruid kan verwijderen in iedere soort tuin. Het gereedschap beschikt over een telescopische steel met een lengte van 99 tot 119 centimeter.
Verwijder de grond van de spade of schoffel en zet het altijd schoon weg. Als je dit niet doet dan koekt het vast en heb je later meer werk. Als het echt heel vast zit kan je het even weken in een emmer water en dan afkrabben. Maak gereedschap altijd droog voordat je het opruimt.
Gebruik metaalolie of plantaardige olie om de bladen mee te oliën. Het teveel aan olie veeg je weg. Monteer de onderdelen vervolgens in omgekeerde volgorde terug. Eén extra drupje olie in het veermechanisme en je snoeischaar is weer helemaal als nieuw!
Het onkruid met de hand uittrekken. Doet u het na een regenbui of maakt u eerst de grond heel goed nat, dan trekt u de planten er makkelijker uit, met wortels en al. Bij lastige onkruiden zoals paardenbloem of zevenblad zoveel mogelijk de wortels verwijderen. Gebruik zo nodig en onkruidsteker.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Klinkt als een drastische maatregel, maar werkt wel: verbrand het onkruid met kokend water of een gasbrander. Hierna zit het onkruid los tussen de tegels en is daardoor makkelijk te verwijderen. Gooi strooizout over het onkruid en giet er water overheen. Ook hierna is het onkruid eenvoudig te verwijderen.
Onkruid maakt de bodem vruchtbaarder
Hiermee maken ze kleine tunneltjes in de grond, die de bodem losser maken. Regenwater krijgt zo de kans om dieper de grond in te gaan en het bodemleven krijgt letterlijk weer zuurstof.
Daarom is het handig om gereedschap als een onkruidborstel of een voegenkrabber te gebruiken. Daarmee haal je zelfs het laatste gedeelte van het onkruid weg. Wie wat rigoureuzer te werk wil gaan, kan ook een onkruidbrander gebruiken. Het best kun je dan kiezen voor een elektrische onkruidbrander.
Jonge planten zijn goed weg te schoffelen, maar een volwassen plant verwijder je het best door de plant uit te trekken. Bij voorkeur voor de bloei. Het is belangrijk de plant met wortel en al te verwijderen, anders loopt de plant weer uit.