Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit. Laat kleding die aan de wond plakt, zitten. Smeer niets op de brandwond.
Brandblaar behandelen:
Prik je brandblaar niet door: de brandblaar beschermt je huid. Behandel de rode (dichte) huid rondom de brandblaar met een crème. De brandwond doet pijn. Alleen dan steriel doorprikken.
Koel de brandblaar minimaal 20 minuten met lauwwarm water. Pas hierbij op dat je de blaren niet kapot maakt. 2. Om een infectie te voorkomen, moet je de brandblaar afdekken met een kompres van steriel gaas.
Er ontstaan blaren, waarbij de huid vaak niet meer heel is. Op sommige delen van het lichaam wordt de huid heel dik (bijvoorbeeld op de rug of het been) Genezing: meestal tussen de 3-6 weken. Een diepe tweedegraads brandwond kan na een maand of langer nog vanzelf genezen.
Ga altijd naar de huisarts:Bij brandwonden groter dan een munt. Wanneer de brandwond verandert in een wittige plek, die geen pijn doet. Als je een vochtige rode wond of blaar in je gezicht, op je handen of je geslachtsdelen hebt.
Laat blaren liefst heel, behalve als u er veel last van heeft. Als u een blaar gaat doorprikken, gebruik dan een naald die u steriel gemaakt heeft met alcohol of sterilon. En was, voordat u uw wond gaat behandelen, zorgvuldig uw handen met water en zeep om de kans op infectie te verkleinen.
Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op. Zo kan er geen vuil bij komen. Ook gewoon verband of een schone theedoek kan, maar dat gaat aan de wond vastplakken.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème zoals after sun of vaseline. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beiden zijn antibacteriële middelen die er voor moeten zorgen dat er geen ontsteking ontstaat aan de brandwond.
Koelen met ijs wordt afgeraden; het vergroot de kans op onderkoeling en doet pijn." "Verwijder kleding, tenzij die vastzit aan de wond. In dat geval beschadig je de huid alleen maar meer. Probeer ook om sieraden zoals ringen af te doen, om te voorkomen dat die je vingers afknellen als ze opzwellen."
De functie van een blaar is om het onderliggende weefsel te beschermen. Het is een natuurlijke reactie van de huid. Waarschijnlijk heeft iedereen in zijn of haar leven weleens last gehad van blaarvorming. Er bestaan alleen veel verschillende soorten blaren, waarvan de ene ernstiger is dan de andere.
Denk bijvoorbeeld aan de Flammazine crème. Zilversulfadiazine is een ontsmettend middel dat helpt tegen bacteriën. Artsen schrijven zalf met deze werkzame stof daarom vaak voor om huidinfecties te behandelen of te voorkomen bij ernstige brandwonden en bij doorligwonden.
Tweedegraads brandwonden (brandblaar)
De brandwond is rood, gezwollen en pijnlijk en heeft blaren. Doordat er blaren ontstaan wordt een tweedegraads brandwond vaak een brandblaar genoemd.
Er kunnen open en dichte blaren zichtbaar zijn. Blaren en een wond op de huid. De huid is rood en/of wit van kleur. De huid voelt nat aan en de brandwond is matig pijnlijk.
Brandwondenpleisters zijn pleisters met hydrogel voor 1e en 2e graads verbrandingen van de huid. De gel heeft een verkoelende werking en werkt pijnverzachtend. De pleister sluit de brandwond rondom af waardoor er geen kans bestaat op wondinfectie.
Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of met een schone doek of laken. Huishoudfolie plakt niet aan de wond en de brandwond blijft goed zichtbaar voor de beoordeling door een medisch professional. Leg het huishoudfolie in lagen over de wond, om afknelling te voorkomen.
4. Smeer niets op de brandwond. Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium.
Koel de brandwonde af, maar NIET het slachtoffer!
Gebruik NOOIT koud water of ijsblokjes bij uitgebreide brandwonden bij kleine kinderen! Ga met het kind onder de douche om te voorkomen dat het dubbel getraumatiseerd raakt en te veel afkoelt (onderkoeling).Probeer 20 minuten onder de douche te blijven.
Kleed uzelf niet te warm en gebruik bij voorkeur luchtige, ruime kleding.Gebruik niet te warm badwater en dek uzelf 's nachts in bed niet te warm toe. Het is verstandig de temperatuur in huis niet te hoog te laten worden. Probeer de eventueel voorgeschreven drukkleding de gehele dag te dragen.
Sudocrem is een echte klassieker in Engeland en veel Engelse gezinnen hebben altijd wel een Sudocrem thuis liggen. Sudocrem Antiseptic Healing Cream heeft een milde formule die een verzachtende werking heeft op de huid. De crème voorkomt verdere infectie bij wonden en brandwonden en geneest tegelijkertijd de huid.
ALHYDRAN wordt gebruikt als brandwondenzalf. Het verlicht huidklachten, zoals jeuk, pijn en roodheid. De crème hydrateert en versoepelt de verbrande huid. Ook zorgt het voor een actieve bestrijding van littekens.
De regel van 9 maakt gebruik van veelvouden van 9 om tot een snelle inschatting van het percentage TVLO te komen. Voor het hoofd samen met de hals 9%, voor elk arm 9%, voor elk been 2x9 of 18%, voor de voorzijde en achterzijde van de romp elk 2x9 of 18% en 1% voor de genitaliën.
De verbrande plek is rood of roze, pijnlijk, droog, zonder blaren. Een verbrande huid door de zon is hier een voorbeeld van. Het valt te vergelijken met een ontstekingsreactie, aldus de Brandwondenstichting, en na een paar dagen verdwijnen de onaangename verschijnselen.
Adviezen voor thuis
Smeer nooit huismiddeltjes als tandpasta of mayonaise op een brandwond. Eerstegraads brandwonden moet u goed vet houden met vaseline. Op tweedegraads en derdegraads brandwonden moet u iedere dag nieuw verband doen.
U heeft een rode, vochtige brandwond of blaar op uw handen, voeten, benen, armen, gezicht, gewrichten of geslachtsdeel. De brandwond is groter dan de helft van uw hand. De brandwond wordt na een paar dagen weer pijnlijker en/of roder.
Een brandblaar ontstaat vaak bij een tweedegraads brandwond. Je krijgt een brandblaar doordat de lederhuid beschadigd raakt door hitte. Als de opperhuid vervolgens intact blijft, hoopt het wondvocht zich op onder de opperhuid. Hierdoor ontstaat een blaasje dat zich vult met wondvocht.