U kunt spetters Voorstrijk Vlekken met terpentine schoonmaken. Ook de blokwitter, kwast of roller waarmee u de Voorstrijk Vlekken opbrengt, dient u direct na gebruik met terpentine schoon te maken.
De spetters zijn makkelijk te verwijderen met spiritus.
Een transparante voorstrijk is een makkelijk middel dat de zuigende werking van steenachtige ondergronden tegengaat. Daarom is dit de ideale basis voor de start van jouw muurverf en behangklus. Door een voorstrijk te gebruiken trekt de muurverf minder de muur in waardoor je een beter en egaler eindresultaat krijgt.
Hoe lang moet voorstrijk drogen voordat je muurverf aanbrengt? De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur. Vaak is het echter al wel eerder overschilderbaar. Zo is SPS Muurvoorstrijk Aanschilderbaar al na 1 uur stofdroog en na 4 overschilderbaar!
Verontreinigingen door Knauf Stuc-primer (spetters o.i.d.) kan men het best zo snel mogelijk met water van de verontreinigde oppervlaktes verwijderen. Gedroogd materiaal voorzichtig met een verdunner voor kunstharsen of een oplos- middel voor dispersieverven week maken.
Een plamuurmes om het stucwerk af te steken is een betere optie.Met een elektrische beitel moet u voorzichtig te werk gaan. Het materiaal verpulvert namelijk makkelijk. De stotende beweging van de beitel werkt misschien sneller maar wel minder nauwkeurig.
Over bestaand stucwerk zoals granol, spack etc.kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Normaal gesproken wordt een voorstrijkmiddel vooral aangeraden wanneer een muur een sterke zuigende werking heeft. Toch zijn er ook genoeg experts die aanraden om het voorstrijken van een muur altijd uit te voeren, ook wanneer een ondergrond helemaal geen sterk zuigende werking heeft.
Let op, bij het aanbrengen van muurvoostrijk moeten glimmende vlekken en lekstrepen / zakkers worden voorkomen. Dit kan door niet teveel muurvoorstrijk aan te brengen, dit moet volledig in de ondergrond dringen. Wanneer teveel wordt aangebracht kunnen glimmende vlekken in eindresultaat ontstaan.
Voorstrijk is een dunne en waterige substantie die je over het te behandelen oppervlak verspreidt, voordat je de nieuwe verflaag of het nieuwe behang aanbrengt. Het is noodzakelijk bij zuigende oppervlakken en bij stoffige ondergronden.
Om opgedroogde verf van je houten vloer te verwijderen, heb je een vochtige doek nodig en een (plastic) schraper/verfkrabber. Gebruik de schraper/verfkrabber om de verfvlekken zoveel mogelijk van de vloer te krabben. Veeg vervolgens met de vochtige doek (of een vel vochtig keukenpapier) de losgekomen verfvlekken weg.
Voorstrijk (wit) voorkomt en bestrijdt vochtdoorslag en vochtplekken. Voorkomt en bestrijdt vochtdoorslag en vochtplekken.
Is de verf al opgedroogd? Dan zijn er nog verschillende manieren om dit schoon te maken. Bij een tegelvloer kan de verf verwijderd worden met behulp van terpentine op een doekje. Bij laminaat en andere vloersoorten kun je het beste gebruikmaken van olijfolie om de verf te verwijderen.
Of 1 of 2 keer voorstrijken nodig is, hangt dus af van de ondergrond die je wilt gaan schilderen. Een pas gestucte muur onttrekt veel vocht uit de verf en voorstrijk aanbrengen op stucwerk, is dan ook zeker nodig.
Je hebt zeker voorstrijk nodig op stucwerk, beton, steen en gipsplaten. Het is goed om te weten dat vooral muren in nieuwbouwhuizen veel vocht opnemen, omdat het nieuw stucwerk is. Met voorstrijk voorkom je dat de verf onregelmatig wordt verdeeld over de muren en er kleurverschillen ontstaan.
De gemiddelde voorstrijk op stucwerk droogtijd is 12 uur, maar er zijn ook sneldrogende producten waarbij je al na 2 uur kunt beginnen met het aanbrengen van een stuclaag.
Stucwerk heeft van nature een sterk zuigende werking. Ga je een gestucte muur verven zonder voorstrijk, dan zul je meer verf nodig hebben aangezien een hoop verf opgezogen zal worden. Daarnaast moet je een gestucte muur verven om de vorming van banen en strepen te voorkomen.
Een dekkende voorstrijk gebruik je voor behandelen van onbehandelde ondergronden zoals beton, pleisterwerk, gipskartonplaten, metsel- en schuurwerk en nieuw stucwerk. Voorstrijk gaat de zuiging tegen en zorgt voor een goede hechting. Na de dekkende voorstrijk werk je deze af met een muurverf na keuze.
Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op. Op die manier zal je bij de tweede laag verf nooit een mooi resultaat behalen. Een primer gebruiken is overigens zeer handig omdat je die kan aankleuren met de kleur van je eindlaag.
Goed stucwerk herkennen
Goed stucwerk kunt u van slecht stucwerk onderscheiden door te kijken of de plinten van de muren afkomen: bij een goede stukadoor lopen de plinten altijd strak langs de muur. Indien de plinten echter van de muren afkomen, betekent dat, dat er minder goed is gestuukt.
Waarom is stukadoor zo duur? Stukadoren is een intensief beroep. Een stukadoor zal gemiddeld (maar) 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag produceren, waardoor de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk zo hoog is.
Voor deze voorbehandeling kan het beste gebruik gemaakt worden van speciale stuc- voorstrijk. De voorstrijk zal daarbij de onregelmatige zuiging van de ondergrond opheffen en deze geschikt maken voor het verder afwerken. Om te beginnen dient een pas gestukte muur of plafond glad gemaakt te worden.
Een medium en een fijne korrel maken een glad geheel door deze achter elkaar te gebruiken. Korrel 180 en 220 zijn ideaal om mee te werken op een gestucte muur. Te grof schuurpapier zoals korrel 80 laat krassen achter en te fijn schuurpapier zoals bijvoorbeeld korrel 400 heeft weer geen effect.
Nieuw pleisterwerk reinigen
Verwijder het stof met een zachte borstel en ga er nadien nog eens over met een vochtige doek. Sterk vervuilde muren reinig je met een goede ontvetter of ammoniakwater (1 deel ammoniak op 9 delen water). Laat goed drogen.
Scheurvorming in nieuwbouwwoningen ontstaan doordat deze bij oplevering nog heel vochtig zijn en in de meeste gevallen heel snel warm worden gestookt. Hierdoor ontstaat er binnen een korte tijd een groot temperatuur verschil, waardoor de bouwconstructie te snel krimpt.