Volgens de firma is dit product aangewezen bij “exsuderende” wonden (d.w.z. met lekkend wondvocht) zoals beenzweren, diabetische zweren, tweedegraadsbrandwonden, wonden ten gevolge van bestraling, oncologische wonden, complexe schaafwonden en wonden ten gevolge van huidchirurgie.
Een sterk exsuderende wond kan wijzen op de aanwezigheid van contaminatie of oedeem. Een te grote hoeveelheid wondexsudaat bemoeilijkt de vorming van een stabiel en genezing bevorderend microklimaat in de wond‚ Het kan daarenboven leiden tot maceratie van de omliggende huid.
Fase 1: Het reinigingsproces (exsudatieve fase)
Een paar minuten na de verwonding trekken de bloedvaten samen, stolt het bloed en wordt de bloeding gestopt. Er wordt wondvocht (exsudaat) gevormd dat ziektekiemen en beschadigde cellen uit de wond afvoert.
“Het uitgezwete” (letterlijk) is het vocht, dat vrijkomt bij een open wond, lekkend uit de bloed en lymfvaten, met name bij ontsteking. Het bestaat uit een rijke mengeling van componenten, die op zich nuttig zijn bij “wound healing”.
Het verband met Flaminal® Forte kan ter plaatse blijven zolang de gelstructuur intact is (1 à 4 dagen, afhankelijk van de mate van exsudaat). Aangezien alginaten natuurlijke producten zijn, kan de kleur lichtjes veranderen. De kleurverandering heeft geen invloed op de kwaliteit van Flaminal® Forte.
Flamigel is aangewezen bij oppervlakkige brandwonden, schaafwonden of snijwonden. Flaminal Hydro is geschikt voor droge tot matig exsuderende wonden en Flaminal Forte voor matig tot sterk exsuderende wonden.
Flaminal® (Hydro / Forte) kan worden gebruikt voor acute en chronische wonden. De wondbehandeling bestaat in twee formules: Flaminal® Hydro is aangewezen bij weinig tot matig exsuderende wonden, Flaminal® Forte bij matig tot sterk exsuderende wonden. Flaminal® biedt een veelzijdig wondverzorgingsbeheer.
Zowel een lekkende als een te droge wond kan zeer hinderlijk zijn voor de patiënt. Beide problemen kunnen met de keuze van het verbandmateriaal worden opgelost. Pijnlijke droge wonden kunnen worden behandeld (of voorkómen) met de toevoeging van een vet gaas en lekkende wonden met een absorberend verband (zie Tabel).
Exsudaat. Een exsudaat (Latijn: ex-sūdāre, uit-zweten) of wondvocht is een vloeistof die vanuit het vaatstelsel van een organisme lekt naar de buitenwereld of naar een lichaamsholte. Een exsudaat ontstaat als de permeabiliteit van het longvlies(pleura) en/of de bloedvaten is veranderd.
De samenstelling van exsudaat kan zeer uiteenlopend zijn. Het bevat water en daarin opgeloste stoffen, cellen of resten van cellen. In het geval van bloed kan het gaan om bloedplasma, bloedcellen en/of bloedplaatjes. Exsudaat kan helder vloeibaar zijn maar ook bloederig of pussend.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat. Ook gele wonden bevinden zich in de reactiefase.
Een nat milieu bespoedigt het genezingsproces. Door het vocht groeien je cellen sneller, waardoor de kapotte huid dus ook sneller weer vernieuwd wordt; Een natte wondgenezing gaat korstvorming tegen. Het vocht zorgt er namelijk voor dat er geen hard korstje kan ontstaan.
Breng Flaminal® Hydro of Forte aan in een dikke laag van ca. 0,5 cm. U kunt Flaminal® rechtstreeks op de wond aanbrengen of een applicator gebruiken als u er één hebt gekregen. Probeer te voorkomen dat de opening van de tube of de applicator in direct contact komt met de wond.
Maak je wond schoon
Stel dat je wond erg hard bloedt, dan moet je deze eerst stelpen. Wanneer dit niet het geval is, spoel je de wond twee minuten met lauw stromend water. Hierdoor kan het vuil uit de wond gespoeld worden. Het kan dat er daarna nog steeds vuil in de wond zit, dan kan je dit met een pincet verwijderen.
Acute wonden (bijvoorbeeld: brandwonden, snijwonden, schaafwonden, enz.) genezen over het algemeen sneller (tussen 2 en 4 weken ongeveer) dan chronische wonden. Chronische wonden worden echter vaak in verband gebracht met een onderliggende lijden, zoals diabetes, veneuze of arteriële insufficiëntie.
Naast voldoende energie, eiwit en vocht is het belangrijk dat de voeding voldoende voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen bevat. Vitamines en mineralen zijn essentieel bij de wondgenezing.
Een rode wond is een oppervlakkige of diepe, open wond die aan het helen is, zoals een schaaf- of brandwond. Een gele wond heeft veel wondvocht. Een zwarte wond duidt vaak op afgestorven weefsel.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
1 Zwarte Wonden
Necrose kan zich voordoen als een droge harde korst, waaronder de wond probleemloos geneest. Dit is vergelijkbaar met een ingedroogde blaar.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Hansaplast Wondhelende Zalf kan gebruikt worden op elk moment van het genezingsproces op oppervlakkige open wonden en beschadigde huid. Het is klinisch bewezen dat een vochtige wondgenezing helpt om het natuurlijke wondgenezingsproces te versnellen.
De behandeling met Flaminal® is ondanks de minder frequente verbandwissels duurder dan Flamazine®, maar dit verschil is verwaarloosbaar in het grotere plaatje van de gehele behandeling in het brandwondencentrum.
Laat Flamigel® ter plaatse zo lang de gelstructuur intact is. Als nieuwe huidcellen worden gevormd en de wond bijna dicht is, breng dan slechts een dunne laag laag Flamigel® aan om verweking te vermijden. Indien nodig, bescherm de wondranden. Open wonden: vervang dagelijks.