Om optimaal van de vezels van aubergine te profiteren, kan je de groente beter niet schillen. Zoals bij veel groente- en fruitsoorten, bevat de schil veel vezels. Dit is ook een stuk smaakvoller. Bij aubergines is de smaak van de schil namelijk een stuk sterker dan die van het vruchtvlees.
Het is namelijk niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om dat te verwijderen. Na het schoonmaken kun je de groente snijden.
Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de door het Voedingscentrum geadviseerde dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Aubergine schoonmaken
Snij het kroontje eraf, dat is het gedeelte waar de steel aan de aubergine heeft gezeten, en een dun stukje van de andere kant. Dat is eigenlijk alles, maar je mag de groente dun schillen. Dat schillen is echter niet nodig, en haalt een hoop gezondheid weg. Wel moet je de vruchten nog wassen.
Aubergines bevatten veel meer gezonde vezels dan courgette. Goed voor de darmflora en stofwisseling dus! Al hebben courgettes ook veel andere goede voedingsstoffen. Aubergines bevatten meer vocht dan courgettes.
Aubergine bewaren doe je zo
Bewaar aubergine niet in de koelkast. Bewaar de groente op een koele en droge plaats. De ideale temperatuur is 10-15°C.
Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten. Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt.
Aubergine kruiden is een eitje; ze zijn erg neutraal van smaak en kunnen daarom veel smaakmakers hebben. Het is heel verleidelijk om hier zout bij te gebruiken, maar dat is absoluut niet nodig. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidenmengsel van paprikapoeder, basilicum en oregano. Succes gegarandeerd!
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de dagelijkse 250 gram groenten.
Gezonde vleesvervanger
Een aubergine telt slechts 25 kcal/ 100 gram en is daarmee één van de minst calorierijke groenten, daarnaast is een aubergine vezelrijk, bevat veel antioxidanten en is ze rijk aan vitamine C. In combinatie met een eiwitrijk product dus een ideale vleesvervanger!
Omdat aubergines zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 °C te bewaren. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats, bijvoorbeeld een voorraadkast. Aubergine kun je ook invriezen.
Tegenwoordig zijn de aubergines helemaal niet meer bitter, maar zouten blijft een ding. Door de aubergine vooraf te zouten, onttrek je er vocht uit en minder vocht is meer smaak. Bovendien zout je de aubergine zo van binnen en meer zout is ook meer smaak.
meer in bladgroenkorrels. Wan neer dat enzym in aanraking komt met polyfenolen, gaan ze oxideren en lange ketens vormen: melanine. ' veer 1 milligram per 100 gram.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Wat zijn nachtschades? De nachtschade maakt deel uit van een bepaalde plantenfamilie. Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika.
Rauwe aubergines kun je bij -18°C 12 maanden in de diepvries bewaren. Vlak voor invriezen even 2 minuten blancheren (= kort verhitten). Bewaar ze in een goed gesloten plastic bakje.
Peulvruchten. In bonen, erwten, linzen en andere peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Onschadelijk als het verhit wordt, maar niet wanneer je ze rauw zou eten. Vooral de werking van de darmen kan erdoor ontregeld worden, met buikpijn, diarree en misselijkheid als gevolg.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).