Zoals eerder gezegd is seksueel contact tussen broers en zussen in een aantal landen toegestaan en in een aantal landen strafbaar. Een huwelijk tussen (half)broer en (half)zus is in de meeste gevallen eveneens verboden.
U kunt huwelijksdispensatie krijgen als u en uw partner broers, zussen of broer en zus zijn door adoptie of erkenning. Voorwaarde is dat u en uw partner geen bloedverwanten zijn.
Halfzus = Een halfzus of -zuster is een vrouwelijk familielid met wie men één ouder gemeen heeft. Bij een mannelijk familielid spreekt men van halfbroer.
Het is bijvoorbeeld verboden om met meer dan één persoon tegelijk getrouwd te zijn. Een andere regel is dat je niet mag trouwen met mensen waarmee je een bloedband hebt. Dit zijn je ouders, je broer/zus en je grootouders.
Incest is in Nederland niet verboden. Seks met een minderjarige, of onvrijwillige seks is echter wel strafbaar. Incest tussen een vader en dochter komt het meest voor.
Een kind dat twee vaders of moeders heeft, geadopteerd is of door IVF ter wereld is gekomen, daar kijken we niet meer zo raar van op. Maar toen Samuel Leighton-Dore bekendmaakte dat hij een kind zou krijgen van zijn zus, werd hij overspoeld met nare reacties.
Wanneer twee volwassen bloedverwanten met wederzijdse instemming geslachtsgemeenschap hebben is er geen sprake van een strafbaar feit. Alhoewel dit soort seksuele relaties kunnen leiden tot inteelt en op grond daarvan dus sterk af te raden zijn, is deze vorm van incest niet verboden.
U mag niet trouwen met een bloedverwante.
Ouders, kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zusters mogen niet met elkaar trouwen. Op deze regel bestaan ook enkele uitzonderingen. Zo mogen een stiefouder en stiefkind wel met elkaar mogen trouwen, als de stiefouder het stiefkind tenminste niet erkend heeft.
U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus. U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
Het verbod kwam er niet. Maar sinds 2015 mogen huwelijken tussen nichten en neven in Nederland alleen als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil willen trouwen.
Neef (m.) en nicht (v.) zijn twee verschillende familierelaties: Een zoon respectievelijk dochter van iemands broer/zus, ook wel oomzegger of tantezegger.
Broers die slechts één ouder gemeen hebben noemt men halfbroers. Een stiefbroer of stiefbroeder is een broer uit een ander huwelijk van een der ouders dan waaruit men zelf gesproten is.
Eerstegraads familieleden: partner, ouders (ook adoptie- en stiefouders), schoonouders, kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen), schoondochters- en schoonzonen. Tweedegraads familieleden: broers, zussen, kleinkinderen, opa's, oma's, schoonzussen, zwagers, stiefzussen, stiefbroers.
Miljoenen Nederlanders hebben een jarenlange relatie met een (huis)dier, maar voor een eventueel huwelijk is wettelijk niets geregeld. Wie wil trouwen, moet dat doen met iemand van dezelfde soort. Het Nederlands Zoöfilisch Instituut (NZI) spreekt van betutteling.
Oorzaken van (geheimhouding van) incest
Chantage en manipulatie door de dader. Angst voor de dader. Een isolement van het gezin, weinig contact met de buitenwereld. Het slachtoffer is afhankelijk van de dader en kan of durft er daarom niet mee naar buiten treden.
De term 'huiselijk geweld' verwijst naar de relatie tussen pleger en slachtoffer. Er is meestal sprake van een machtsverschil. Het slachtoffer is afhankelijk van de dader. Het gaat bij huiselijk geweld om lichamelijke, seksuele en psychische vormen van geweld.
In het traditionele huwelijk is het de bruidsfamilie die betaalt voor de jurk en de accessoires van de bruid, evenals het haar, de make-up, de outfits van kinderen en bruidsmeisjes, de bloemendecoratie en de kosten van het trouwfeest.
Wat betalen de ouders van de bruid? Het is gebruikelijk dat de ouders van de bruid een onderdeel van de bruiloft betalen, maar dat hoeft niet. Vaak kiezen ze voor het betalen van de receptie of de bruidsjurk. Ze kunnen er ook voor kiezen om meer te betalen of bijvoorbeeld de huwelijksreis cadeau te doen.
Vroeger was het traditie dat de ouders van de bruid de bruiloft betaalden, maar tegenwoordig betalen de meeste bruidsparen hun grote dag helemaal of deels zelf.
In Nederland is uithuwelijken niet verboden, maar het wordt niet bepaald geaccepteerd door onze cultuur. In sommige culturen is uithuwelijken normaler. Als je het in deze culturen niet eens bent met de partnerkeuze, kan je verstoten worden uit de familie of zelfs samenleving.
Bloedverwanten in de 1e, 2e, 3e of 4e graad mogen niet met elkaar trouwen. Bijvoorbeeld (groot-)ouders, (klein-)kinderen, broer/zus, neef/nicht, neef/neef, nicht/nicht, oom/nicht, oom/neef, tante/nicht, tante/neef. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk.
Er wordt gesproken van consanguïniteit als (huwelijks)partners door afstamming van een of meer gemeenschappelijke voorouder(s) verwant zijn aan elkaar. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om neef en nicht (gezamenlijke grootouders), of om achterneef en achternicht (gezamenlijke overgrootouders).
De wettelijke minimumleeftijd voor seksueel contact is zestien jaar. Of je er op dat moment al klaar voor bent, is een ander verhaal. Als je seks hebt met iemand die nog geen zestien is, dan is dit wettelijk gezien strafbaar. De ene zestienjarige is de andere niet.
Deze ontwikkeling geldt voor alle type seksuele handelingen. Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar. De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017.
Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen. Op vlak van seks heeft de wet wel wat te zeggen.