Er zijn wedstrijdminuten nodig om weer echt fit te worden Daarom is het maken van wedstrijdminuten zo belangrijk, maar pas op dat spelers niet te snel al 75-90 minuten moeten voetballen. Het mooiste zou zijn dat er een opbouw inzit. Van 60 minuten naar 75 minuten, met uiteindelijk een hele wedstrijd.
Naast je uithoudingsvermogen kun je werken aan je core stability, spierkracht en mobiliteit, zodat je fit begint en een blessurevrij seizoen tegemoet gaat. Met regelmaat bereik je de beste resultaten. Om ergens beter in te worden is het nodig om er voor langere tijd twee tot drie keer per week tijd in te investeren.
Hoe lang duurt het voordat u merkbare resultaten ziet? Over het algemeen duurt het ongeveer twee tot drie maanden van consequent trainen voordat u merkbare resultaten ziet op het gebied van spierkracht, uithoudingsvermogen en algehele fitheid.
Voor voetballers is explosiviteit van belang in sprints, aanzetten tot een sprint en sprongkracht. Belangrijk is daarbij dus het trainen van de bil- en heupspieren én de benen uiteraard. Heb je bijvoorbeeld twee voetbaltrainingen per week, dan kun je ook nog prima twee dagen in de sportschool spenderen.
Leuk én gezond
Je hele lichaam profiteert van een potje voetballen. Je traint sterkere spieren en krijgt meer kracht. Daarnaast zal je conditie ook aanzienlijk verbeteren en zul je op den duur een betere motoriek ontwikkelen. Voetbal als hobby heeft dus veel voordelen voor de fysieke toestand van je lichaam!
Voetballen is een echte duursport en daarom ontzettend goed voor je conditie. Er vindt ook veel intervaltrainingen plaats waardoor de intensieve sportmomenten worden afgewisseld met korte rustmomenten. Sporten is in het algemeen is goed om hartaandoeningen te voorkomen, vooral als je drie keer in de week voetbalt.
Dat is al merkbaar na 2 tot 3 weken. Hou er wel rekening mee dat je lichaam went aan alles, ook je workout. Eens je lichaam een soort 'plafond' bereikt, zal je je routine moeten veranderen om opnieuw resultaat te zien. De vuistregel is: zodra je je verveelt, is het tijd om een nieuwe routine te proberen.
Denk aan activiteiten zoals hardlopen, fietsen, roeien of aerobics. Krachttraining: Krachttraining is een van de beste manieren om fit te worden. Door het opbouwen van spieren verhoog je je metabolisme en verbeter je je algehele lichaamskracht. Wij raden aan zeker 2x per week krachttraining te doen.
Als je 3 keer per week krachttraining doet, kan je echt wel spiermassa kweken en trainen voor een strak lichaam. En als je 3 keer per week intens sport, welke sport dan ook, dan zet je sowieso je metabolisme flink aan het werk om extra calorieën te verbranden.
Topsporters trainen al snel tussen de 20 en 30 uur per week. Het trainingsschema van een topsporter bestaat vaak uit een ochtend en avond/middag training. Topsport kan harde kanten hebben, want het is vaak een professionele setting. En in een professionele setting zijn er andere belangen dan in de amateursport.
Voetbal is een dynamische sport waarbij spelers voortdurend moeten versnellen, vertragen, draaien en van richting moeten veranderen. Snelheid en behendigheid zijn van vitaal belang om tegenstanders te slim af te zijn en kansen te creëren voor het team.
Bij voetbal gebruik je veel verschillende spieren. Voor het trappen van een bal gebruik je natuurlijk vooral je bovenbeenspieren: je quadriceps en je hamstrings. Daarnaast gebruik je echter veel andere spieren bij het trappen: bilspieren, diepe rompspieren (core), heupspieren, schouderspieren, voetspieren, etc.
Voor duelkracht, moet je die rompstijfheid op gaan zoeken in een korte situatie waarin je verstoort wordt. In de gym kun je dit bijvoorbeeld doen met: de pallof press:Waarbij je iets naar je toetrekt en van je afduwt, zodat de lastarm groter wordt en je lichaam daarop moet reageren.
Een ruwe schatting is dat je in de eerste vier tot zes weken waarschijnlijk wat eerste veranderingen zult merken, maar veranderingen op de langere termijn (waar je naartoe werkt) duren vaak acht tot twaalf weken. Het goede nieuws is dat je je waarschijnlijk snel beter zult gaan voelen.
Om een strak lichaam te krijgen, is het aan te raden om minstens drie keer per week te sporten. Echter, om optimaal resultaat te behalen is het aan te raden om vijf tot zes keer per week te sporten, in combinatie met een gezond en gebalanceerd dieet. Consistentie en geduld zijn hierbij belangrijk.
Een weekje rust nemen kan in principe helemaal geen kwaad. Sterker nog, dit kan juist vele voordelen bieden. Professionele atleten plannen vaak ook iedere acht à tien weken een weekje rust in. Op deze manier kunnen je lichaam en spieren tot rust komen en herstellen.
Is 20 minuten lichaamsbeweging per dag voldoende? 20 minuten training per dag is voldoende om spieren op te bouwen en een atletisch lichaam te krijgen. Je moet echter een intensieve training doen om de kortere tijd te compenseren.
één keer week sporten is eigenlijk onvoldoende en dan kom je ook niet aan de minimale 150 minuten per week intensieve beweging. Toch is het beter dan helemaal geen enkele keer sporten, maar de kans dat je afvalt of spiermassa opbouwt is klein. Bovendien zul je je bij een keer per week sporten je minder fit voelen.
De voordelen voor je lichaam
Techniek, strakke spieren en meer kracht: je hele lichaam profiteert van voetballen. Daarbij, hardlopen en tegelijkertijd met je voeten een bal besturen doet wonderen voor je coördinatie! Met het lopen, springen en trappen train je je kuit-, bil- en buikspieren.
Het gaat er niet om dat een sporter overmatig sterk of gespierd wordt. Voetbal is geen krachtsport. Krachtsport is een manier om een sporter beter en meer belastbaar te maken voor het voetbalveld.