Het is niet mogelijk om veiligheidsglas te gaan snijden. Als je dit gaat doen dan zal de hele ruit kapot gaan en in stukjes vallen. Dit is eigenlijk een van de elementen van veiligheidsglas en waarom men voor veiligheidsglas kiest.
Dit type glas heeft een speciale warmtebehandeling ondergaan, waardoor het tot wel 5 keer sterker is dan gewoon glas van dezelfde dikte. En doordat dit glas veel sterker is dan gewoon glas, breekt het in honderd duizenden kleine onschadelijke stukjes. Dus geen last van scherpe stukken die u kunnen verwonden!
Nee, je kunt gehard niet snijden of inkorten. Het op maat maken van het glas is namelijk – zoals je nu weet – de eerste stap in het productieproces van gehard glas.
Glas is een duurzaam product en breekt niet snel, maar als een ruit van gewoon glas toch breekt dan kunnen er gevaarlijke scherven met scherpe randen en openingen in het glas ontstaan. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig lichamelijk letsel zoals diepe snijwonden.
Kraspennen zijn het beste alternatief om glas zonder een glassnijder te snijden. Deze hulpmiddelen hebben geen snijwiel, maar de punt van de kraspen is buitengewoon fijn en kan makkelijk glas kerven. Je kunt een hardmetalen kraspen bij de meeste grote bouwmarkten of doe-het-zelfzaken kopen.
De zeer scherpe randen kunnen worden geslepen met een diamantvijl, een slijpsteen, diamantslijppapier of met een multigereedschap met diamantslijpbevestiging. Als u een elektrisch gereedschap gebruikt, vergeet dan niet het glas niet te heet te laten worden.
Gehard glas is te herkennen aan de 'spanningsvlekken' die zichtbaar worden bij een bepaalde lichtval of als men door gepolariseerde (brillen-) glazen naar het glas kijkt. Het vlekkenpatroon geeft echter over de mate van harding weinig informatie.
Doorvalveilig glas
Glas kan zo sterk zijn dat personen er niet doorheen kunnen vallen. Bij dit type glas mag het glas bij tegen aanstoten wel breken maar mogen er geen openingen ontstaan. Dit kan met een pvb-gelaagd veiligheidsglas.
De maatregelen en verplichtingen omtrent glas staan beschreven in het Bouwbesluit van 2012. Zo is doorvalveilig glas verplicht in woningen en openbare gebouwen als het glas begint onder de 85 centimeter, gerekend van de vloer. In kinderdagverblijven is dit zelfs verplicht tot een hoogte van 120 centimeter.
Gelaagd glas
Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie kunststof folie. Deze folie zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Hierdoor ontstaan geen gevaarlijke scherven en is er dus geen risico op ernstig lichamelijk letsel.
Na het 'harden' is het geharde glas tot wel 7 keer sterker dan enkel glas. Hiernaast is de samenstelling veranderd, waardoor als er getracht wordt om gehard glas te snijden het glas breekt in duizenden kleine stukjes.
Je moet een spanningslijn maken waarlangs de fles kan breken. Dit doe je door het glas langs een lijn lichtjes in te snijden op de plek waar het glas moet breken. Gebruik een glassnijder of een glasboor om een enkele, rechte lijn te maken rondom de fles. Laat de lijnen die je maakt niet met elkaar overlappen.
Het glas wordt door het hardingsproces ongeveer 5x sterker dan standaard glas. gehard glas Gehard glas blijft glas en kan natuurlijk breken. Het veroorzaakt echter geen scherven maar springt in vele kleine glasbrokjes uiteen (veilig). Vele glassoorten komen in aanmerking om gehard te worden.
Gelaagd glas zou je zelf kunnen snijden. Maar denk eraan dat het lastiger is om dit glassoort te snijden, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld enkel float glas. Dit glas moet je namelijk van beide kanten van de glasplaat insnijden om te kunnen breken.
Re: Gelaagd glas slijpen? zelf slijpen met een dunne doorslijpschijf en koelen/spoelen met veel water. daarna kan je de raden rond schuren.
Veiligheidsglas moet geplaatst worden aan alle “stootzijdes” van het glas, dit is de zijde waar een persoon tegen aan kan lopen of stoten. Bij isolatieglas kan dit 1 zijde zijn maar ook twee zijdes (bijvoorbeeld op de begane grond).
Het strikte antwoord op de vraag luidt 'Nee': vanuit het Bouwbesluit is het niet verplicht is om je te houden aan de eisen van NEN 3569.
Het belangrijkste verschil zit hem in de reactie van het glas bij schade. Zo zal gehard glas in allemaal kleine stukjes glas veranderen, dit is bijvoorbeeld bij glazen binnendeuren te zien. Waarbij gelaagd glas juist niet in allemaal kleine stukjes valt, maar het een geheel blijft.
Brandwerend veiligheidsglas is gehard glas met een lagere kans op breuk en letselschade. Het voorkomt branddoorslag veel beter dan draadglas.
Door de HR++ coating en het veiligheidsglas heeft het een zeer goede isolerende werking, zelfs beter dan gewoon HR++ glas. Door de folie isoleert dit glas ook beter tegen geluid. Het is veiliger in geval van breuk. Het is inbraakvertragend.
Een plaat gehard glas van 1000mm x 360mm en 6mm dik, zou belast kunnen worden met maximaal 160Kg. Het glas buigt een klein stukje mee tot maximaal 70mm en herstelt zich daarna in de oorspronkelijke vorm.
Het grote voordeel
Thermische harding veroorzaakt spanning in het glas en dit geeft extra sterkte. Het kan meer kracht weerstaan en schokken opvangen. Maar gaat een geharde glasplaat alsnog stuk, dan zal het in duizenden, niet scherpe glasbrokjes uiteen spatten.
Gehard glas is een specifiek type veiligheidsglas. Het is door middel van een speciale thermische behandeling versterkt. Na het hardingsproces is het glas zelfs vijf keer zo sterk als standaard float glas (enkel glas). Thermisch gehard glas is daarnaast ook veel veiliger.