Heupklachten zijn, soms hevige, pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. Er wordt vaak gedacht dat heupklachten enkel voorkomen bij senioren, maar dit is niet waar. Heupklachten komen op iedere leeftijd voor. Vaak ontstaan deze door (overmatig) sporten, overbelasting of slijtage.
We spreken van artrose als het kraakbeen in het heupgewricht beschadigd raakt of toenemend verdwijnt. Dit leidt, door slijtage en vormverandering van de heupkop, tot stijfheid en pijn. Deze pijn wordt vaak gevoeld rondom de lies, de bil en het bovenbeen. Regelmatig is er zelfs sprake van uitstralende pijn naar de knie.
De eerste symptomen die bij een versleten heup optreden, zijn pijn en stijfheid, vooral bij het opstaan uit een bed of stoel. Op een gegeven moment wordt bewegen steeds moeilijker en pijnlijker. Om deze pijn te corrigeren, ga je anders lopen en daardoor kun je zelfs een beetje 'mank' lopen.
Denk hierbij aan pijn in de bil met een eventuele uitstraling naar de heup en het been of zelfs lage rugklachten. Daarnaast kan het zorgen voor tintelingen in dit gebied, soms wel tot aan de voet. De klachten kunnen toenemen bij bepaalde houdingen en/of bewegingen.
Bij een slijmbeursontsteking in de heup, is er een constante pijn aan de buitenkant van de heup aanwezig. Deze pijn kan lokaal of diffuus voorkomen en soms is er een lokale zwelling zichtbaar of voelbaar. Ook kan het zijn dat de pijnlijke plek rood verkleurd en warm is.
Het duidelijkste symptoom van een slijmbeursontsteking in de heup is pijn aan de zijkant van de heup. In sommige gevallen kan deze pijn doorstralen naar het bovenbeen. De pijn wordt meestal erger als u ligt op de pijnlijke heup, loopt of traploopt. Hierdoor kan uw bewegingsvrijheid beperkt worden.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's)
Voorbeelden zijn diclofenac, naprosyne, ibuprofen, movicox. Maar er zijn nog vele anderen namen van ontstekingsremmende medicijnen. Al deze medicijnen kunnen de pijn en de zwelling van het gewricht verminderen.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
Behandeling en herstel
Peesontsteking als gevolg van overmatig gebruik of overbelasting van een spiergroep gaat meestal over door de pijnlijke spiergroep rust te geven en te koelen. Soms verminderen de klachten ook na het innemen van ontstekingsremmers of door een massage.
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
De mate van kraakbeenverlies is met een röntgenfoto vast te stellen. Een MRI scan of botscan kan in een vroegtijdig stadium een versleten heup vaststellen voordat de gewone röntgenopnames afwijkingen laten zien. De pijnklachten bij een versleten heup nemen meestal geleidelijk toe.
Symptomen heupdysplasie volwassenen
Pijn in de lies, bovenbeen en of bil. Pijn in de onderrug. Pijn bij draaibewegingen van de heup. Pijn in het heupgewricht ten gevolge van slijtage van het kraakbeen.
Heup en heupbeen zijn hetzelfde. Linker en rechter heupbeen zijn opgebouwd uit drie onderling in de puberteit vergroeide botten: het darmbeen, het zitbeen en het schaambeen. Het darmbeen wordt ook vaak met bekken aangeduid, omdat het het deel van het bekken is dat aan weerszijden van de heupen is te voelen.
Maar een chronische slijmbeursontsteking is vaak een hardnekkige aandoening. In de meeste gevallen is er sprake van een slijmbeursirritatie. Als gevolg van overbelasting. De klachten van een chronische slijmbeursontsteking kunnen maanden soms jaren aanhouden.
Blijf met heup klachten in beweging, maar ook niet te lang doorlopen. Door de pijn gaat u vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op de lange termijn ook weer consequenties. Ga in overleg met uw huisarts naar een goede orthopeed en laat u voorlichten over wat voor u de beste opties zijn.
Doordat de spier overbelast is, kan deze de onderliggende zenuw irriteren en kan dit leiden tot klachten in het been. U ervaart dan pijnklachten in de bil met uitstraling naar het been. Bij lang zitten ervaart u klachten in het been, wat kan doortrekken naar de kuit.
Een hernia van de tussenwervelschijf L4/5 geeft druk op en knikt de linker wortel L5, wat de pijn veroorzaakt in het gebied van het linker been dat wordt verzorgd door L5. Indien er degeneratie van de tussenwervelschijf optreedt kan deze gaan puilen.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Rekoefening bij heuppijn: mobiliseert je heupbuiger
Ga op een knie zitten en plaats je knie recht onder je heup. Leg de SUPER BAND vooraan rond je bovenbeen. Trek je navel in en span je bilspieren aan. Beweeg vanuit je heup naar voren en blijf in deze positie zitten.
Ja, je kan fietsen met een versleten heup. Sterker nog, fietsen met een versleten heup zorgt ervoor dat klachten kunnen verminderen. Daarnaast remt het de progressie van de artrose af. Met fietsen versterk je juist de spieren om je heup heen en blijf je in een goede conditie.