Koop hier, gemakkelijk en veilig. Om 1 liter hoogwaardige extra vierge olijfolie te produceren het je tussen de 4 en 5 kg olijven nodig. De olijven worden geoogst in de maanden november en december, wanneer de olijven optimaal gerijpt zijn (donker paarse kleur).
1 olijfboom geeft ons ongeveer 20 kilo aan olijven en een olijf bevat ongeveer 16-20% vet. Dit vet zit grotendeels in het vruchtvlees maar ook voor een deel in de pit. Dit resulteert in 3 tot 5 liter top kwaliteit olijfolie per boom.
Om 1 liter olijfolie te verkrijgen is ongeveer 5 kilo olijven nodig. Gemiddeld geeft een boom 30 tot 40 kilo olijven.
Gemiddeld resulteert het persen van 3-7 kg olijven in 1 kg olijfolie. Je kunt hier de Olijfolieprijzen en Exporteurs zien.
Olijven oogsten doe je zo
Bij de traditionele teelt met een opbrengst tot 3.000 kilogram olijven per hectare bedraagt de kost voor de olijfboeren maximaal 0,25 euro per kilogram olijven. Het oogsten bij de traditioneel geteelde olijfgaarden gebeurt met behulp van staven waarmee enkele arbeiders aan de takken schudden.
De oogsten liggen bij traditionele productie tussen de 2 en 5 ton olijven per hectare (een hectare is de oppervlakte van twee voetbalvelden). Daarvan houd je ongeveer een kwart aan olijfolie over.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro. Bij Finca Hermosa verkopen wij olijfbomen van 500 tot 1.000+ jaar oud!
Een goed begrip van afwisselend dragen is essentieel voor het kweken van commercieel olijfbomen. Afwisselend dragen betekent dat de bomen het ene jaar een goede opbrengst kunnen geven, en het andere jaar heel weinig tot geen olijven produceren.
Olijven inmaken behoeft geen chique ingrediënten of dure materialen: gewoon zout, water en geduld. Door de olijven in te maken wordt de bittere smaak minder zodat ze eetbaar worden. Inmaken kan tijdens alle stadia van rijping, van de harde groene olijf tot de rijpere zwarte olijf.
Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar, voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. 90% van de olijven wordt gebruikt voor de productie van olijfolie. Olijven worden meestal van november tot januari geoogst, afhankelijk van de soort olijven. Voor de betere olie worden de olijven vaak met de hand geplukt.
De groene olijf is direct na de zomer (september/oktober) rijp. Laat u de olijven hangen dan worden ze zwart. Zwarte olijven kunnen direct geweekt worden in een oplossing van water, zout en azijn.
Er worden ongeveer 1 miljard olijfbomen gekweekt, misschien zelfs meer. Ongeveer 80% van deze bomen staat in het Middellandse Zeegebied. Landen als Spanje, Italië, Griekenland, Tunesië en anderen exporteren olijfolie.
Je moet precies de juiste, rijpe en gezonde olijven eruit zoeken, en dat terwijl je in evenwicht moet kunnen blijven op een dun laddertje van eikenhout. Het wil dan ook weleens helpen om de olijfboom heel voorzichtig heen en weer te schudden, vaak komen de olijven dan zo uit de boom vallen.
Olijven bevatten tussen de 115 en 145 calorieën per 100 gram, ofwel ongeveer 59 calorieën per 10 olijven (een gemiddelde olijf weegt zo'n 4 gram).
Spanje is wereldwijd de grootste producent van olijfolie en heeft meer dan honderdnegentig miljoen olijfbomen.
De traditionele manier van oogsten gaat met de hand. Sommige takken die te hoog zijn worden geschud en de olijven worden als besjes van de takken geritst. Op de grond onder de bomen liggen netten om de olijven op te vangen. In kratjes worden ze vervolgens naar de coöperatie gebracht voor de productie van olijfolie. .
De vruchten kun je niet rechtstreeks van de boom eten. Ze zijn erg bitter en hard. Het is beter de olijven eerst twee weken in water te leggen, ververs het water iedere dag. Na deze twee weken leg je de olijven een maand in pekelwater.
Na openen kun je de geconserveerde olijven nog 30 dagen bewaren in de koelkast en de verse olijven ruim tien dagen. Zonder olie kun je de olijven maximaal drie maanden in de vriezer bewaren.
Je kan olijven 1 à 2 weken in de koelkast bewaren: dit doe je best in een koelkastdoos of een propere confituurpot. Giet het vocht uit de verpakking erbij, tot de olijven volledig onder staan en sluit de doos of pot. Veel mensen weten dit niet maar je kan .
Aangezien de groei van olijfbomen niet wordt gestimuleerd met chemische middelen, is het produceren van olijfhout niet slecht voor het milieu. Deze chemische stoffen kunnen namelijk schade aanbrengen aan het milieu en aan de mens zelf.
Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam. Bij olijfbomen in de vorm van een bolletje op een stam, mag je na de winter flink terugsnoeien tot een compact bolletje. Ook in de loop van de zomer mag je nog eens snoeien. Zo behoudt je een mooie ronde vorm.
Lange scheuten. Als laatste snoei je de langste scheuten terug, zodat de olijf in vorm blijft en voller wordt. Op de allereerste foto zie je een olijfboompje dat een beetje uit vorm is gegroeid.
De oudste olijfboom ter wereld is overigens te vinden op het Griekse eiland Kreta waar in de plaats Ano Vouves een olijfboom staat die ouder is dan 2.000 jaar (volgens sommigen zelfs ouder dan 4.000 jaar) en die nog steeds olijven produceert.
Het oudste exemplaar bleek ongeveer 627 jaar oud. Ondanks dat die leeftijd veel lager uitvalt dan gedacht, gaat de boom nog steeds de boeken in als de 'oudste olijfboom van Europa'. Ook is het één van de oudste olijfbomen wereldwijd.
Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.