Jonge loopeendjes voer je bij met opfokmeel of -korrels. Zodra ze groter worden kunnen ze over op voer voor sierwatervogels maar kippenvoer of duivenvoer, aangelengd met water, gaat er ook wel in. In eendenkorrels zit alles wat een watervogel nodig heeft van zowel dierlijke proteïnen, plantaardige vezels en vitaminen.
Eenden eten 's winters vooral gras en waterplanten en dat kunnen ze hartstikke goed zelf vinden. Maar het kan geen kwaad om, zeker tijdens koude dagen, in het park of in de tuin een beetje bij te voeren. Mais, granen en broodkruimels zijn prima voer voor vogels en eenden.
Ze voeden zichzelf met kleine insecten, granen en waterplaatjes zoals kroos. Als je een baby eendje zonder moeder hebt gevonden of met eenden aan het fokken bent dan is er ander voer beschikbaar. Speciaal voer voor watervogels.
Geef je eenden elke dag wat kippenvoer (graan, gebroken maïs). Afhankelijk van het seizoen vinden ze verder zelf voedsel in de tuin. In de winter moeten ze zeker worden bijgevoerd. Er is onderhoudsvoer voor watervogels.
Gebruik voor een tijdelijke oplossing warme dekens, een kruik of een fles gevuld met warm water. Kou is snel funest voor zo'n klein eendje. Het eendje zal zichzelf niet lang warm kunnen houden dus dit is absoluut een noodoplossing. Een baby eendje warm houden gebeurt het beste met een warmtelamp of warmteplaat.
Loopeenden hebben een redelijk nerveuze aanleg, maar kunnen tam gemaakt worden door kalm met ze om te gaan. Echt tamme loopeenden zullen gezellig achter je aan rennen als je bijvoorbeeld door de tuin loopt. Ze blijven eigenlijk altijd bij elkaar: gaat de ene loopeend links, dan gaat de rest van de groep ook links.
Ze slapen s'nachts in een hok vanwege roofdieren. Overdag scharrelen ze rond, ze krijgen ook voer. Ze hebben zeker water nodig, ook al staat op sommige websites van niet. Zwemmen vinden ze fantastisch.
Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal ze je niet veel hoeven bijvoeren en voldoet kippenvoer als bijvoeding. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten.
Ze groeien echt ongeloofelijk sne, 1/3 gewichtstoename per 48 uur op dit moment. De grootste weegt na 10 dagen 160 gram. Ze hebben het erg naar de zin, maken wel een bende, en het zwemwater moet erg veel ververst worden. Als het ververst is, dan gaan ze echt tekeer in het water.
In vergelijking met het ei van een kip is de dooier groter en heeft het dus meer eigeel. Het eiwit is wat dikker. Ze schijnen erg goed te zijn voor het bereiden van banketproducten en gehaktballen. Maar uiteraard smaken ze gebakken, gekookt, gevuld of in een eiersalade ook prima!
In brood, crackers, beschuit en ander koolhydraatrijk voedsel zitten te eenzijdige voedingsstoffen. Dit is niet goed voor de eenden. Het vult de eend wel, maar doordat brood zo eenzijdig is, krijgen de eenden te weinig voedingsstoffen binnen. Ook zet brood uit in de maag wat voor vergisting kan zorgen.
Reacties. Als het eendenkuiken net uit het ei is gekomen heeft het niet onmiddellijk voer nodig. Het heeft een reserve van zo'n 24 uur.
Maar wat vaak niet gerealiseerd wordt, is dat het beter is om eenden geen brood te voeren. Brood is te eenzijdig voedsel met veel zout en doordat ze ander voedsel laten staan, missen ze veel voedingsstoffen.
Er zijn gelukkig wel genoeg andere dingen waarmee je eendjes blij maakt. Doormidden gesneden pitloze druiven, gekookte rijst, vogelzaad, erwten, maïs, havermout en gesneden sla zijn allemaal prima.
Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden.
Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal je ze niet veel hoeven bijvoeren. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten.
Mais, sla, erwtjes, appel, banaan en andere groenten en fruit zijn goede opties omdat ze voorzien in vezels, water, en essentiële vitaminen. Het nadeel van vooral fruit maar ook groenten die rijk zijn aan koolhydraten, zoals wortels, is dat ze maag-darmklachten kunnen veroorzaken bij vogels.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Alhoewel Indische loopeenden geen water nodig hebben om hun voeding uit te halen, hebben ze wel water nodig om in te zwemmen. Ze gebruiken dit water om zichzelf schoon te maken. Ook vinden ze het simpelweg gewoon enorm leuk! Als je geen vijver hebt zou je de bekende schelp zandbak kunnen gebruiken.
Een vijver is niet noodzakelijk maar zullen ze zeker op prijs stellen om zo nu en dan hun veren nat te kunnen maken. Loopeenden vragen voor hun bescherming een beschutting tegen extreem weer en roofdieren. Denk hierbij aan een schuurtje of een eendenhok. Je kunt ze voer voor watervogels geven als basis.
Water is zeer belangrijk voor eenden om te drinken, te zwemmen en zich te wassen. Je kan een vijver aankopen of zelf aanleggen.
Loopeenden bereiken een leeftijd van 8-10 jaar. De rompbouw is flesvormig en heeft weinig borst. Vrouwtjes worden ongeveer 50 cm lang en mannetjes tot 66 cm, gemeten van kruin tot staart. Ze wegen tussen de 1,4 en 2,3 kilogram.
Mannetjes zijn te herkennen aan een kleine krul in de staart. Vrouwtjes hebben deze niet! Loopeenden zijn niet veeleisend, ze zijn intelligent en je kunt ze veel leren. Ze blijven vaak dicht bij elkaar, waardoor je ze zelfs zou kunnen hoeden.
De prijs voor de Indische loopeendjes is vanaf €12,50 , dit hangt van de kleuring af.