Een dazenbeet komt relatief veel voor, omdat de daas een agressief insect is. Een daas bijt zich vast in de huid met zijn scherpe tandjes en zuigt het vrijkomende bloed op. Een dazenbeet gaat zelfs door dunne kleding heen. Het veroorzaakt een klein, maar pijnlijk wondje dat erg kan jeuken.
Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie kunt u herkennen aan een rode cirkel of gele korstjes rondom de wond.
Sommige mensen hebben een allergische reactie op een dazenbeet. Een allergische reactie kan onderstaande klachten veroorzaken: ademhalingsproblemen. darmklachten (diarree, braken)
Zo voorkom je een dazenbeet
Dazen duiken vooral op bij warm en windstil weer. Dazen komen af op warmte en beweging, waardoor je vooral als wandelaar een goede prooi bent. Dazen bevinden zich vooral in landelijke gebieden waar ook paarden en koeien grazen. Ze worden dan ook wel 'paardenvliegen' genoemd.
De daas is vaak grijs of bruin. Je kunt ze vooral herkennen aan zijn grote ogen, gevlekte vleugels en gestreept achterlijf. Ze zijn minimaal 6 millimeter groot.
Een dazenval vermindert de aanwezigheid van dazen tot 90%. Het is aan te raden minstens één dazenval per hectare te plaatsen. Vliegendeken met bescherming van hals en hoofd is het beste. Er zijn ook vliegendekens te verkrijgen die je kunt gebruiken tijdens het berijden of uitstappen van je paard.
In het voorjaar en zomer verpoppen ze zich tot volwassen dazen, waarna ze nog enkele weken leven. Er ontwikkelt zich maar 1 generatie per jaar en vaak komen er veel poppen tegelijk uit, zodat er plagen kunnen ontstaan.
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Dazen worden vaak verward met horzels, dit is echter een totaal andere groep van vliegen. Horzels kunnen in tegenstelling tot dazen niet bijten. Daarnaast parasiteren de larven van horzels in levende dieren terwijl de larven van dazen zich ontwikkelen rond wateroppervlaktes.
Rode vlek(ken) op de huid: van veel soorten insectenbeten krijg je rode vlekken. Je kunt met de hulp van bovenstaande infographic zien aan de plek, door welk insect je gebeten bent. Als je na een paar dagen tot een week na de insectenbeet een rode vlek of een rode kring krijgt, raadpleeg dat je huisarts.
Deze horzel kan niet steken maar laat de larven door een mug transporteren naar de mensenhuid. Hier kruipt de larve meestal door het gaatje van de muggenbeet naar binnen en veroorzaakt daar myiasis.
Een gemene bijt van een steekvlieg
Een steekvlieg is een gemeen insect en wordt ook wel daas of paardenvlieg genoemd. De snuit van de steekvlieg bestaat uit kleine mesjes waar ze mee bijten. Een steekvlieg bijt zelfs door dunne kleding heen. Een vrouwtje vliegt direct op je lichaam, bijt en zuigt het bloed op.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
De huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd een karakteristieke 'rode ring', maar kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Bij 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme ontstaat zo'n egaal gekleurde vlek.
De ziekte van Lyme kan zich uiten in de volgende klachten: Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot 3 maanden na een tekenbeet verschijnen. Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
Kenmerken chronische ziekte van Lyme
Symptomen die hierbij horen zijn stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, geheugenproblemen, concentratievermindering, zware hoofdpijn, en slaapstoornissen.
Insect Free is een van de meest doeltreffende oplossingen om insecten af te weren zoals muggen, vliegen, dazen, teken. Je mag deze insectenspray gewoon vernevelen op je huid en je zal er zelf geen last van ondervinden aangezien de spray niet vlekt of kleeft en bovendien nog een aangename geur heeft.
Voedsel: Het mannetje laaft zich aan nectar en (rottende) plantensappen. De vrouwtjes hebben bovendien bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes voordat ze worden afgezet. Levensverwachting: Een volwassen daas wordt slechts 3-6 weken oud.
Deze planten houden de vervelende gevleugelden op afstand: Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Zelf de horzel bestrijden is niet aan te raden. Dit ongedierte kan verraderlijk steken en voor veel overlast zorgen. Hoewel wespen voor minder overlast zorgen is een ongediertebestrijder wel aan te raden. Neem daarom altijd contact op met een lokale ongediertebestrijding.