In 2050 moet Nederland 95% minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Het doel voor 2030 is 49% minder. De maatregelen om die doelen te halen staan in het Klimaatplan. Het kabinet geeft elk jaar in verschillende rapporten een inzicht in hoe het gaat met het beleid en het halen van de doelen.
De Klimaatwet moet burgers en bedrijven zekerheid geven over de klimaatdoelen: 49% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990. Om dit doel te halen, hebben de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties een Klimaatakkoord gesloten. Er staan ook afspraken in die partijen onderling hebben gemaakt.
Het Klimaatakkoord is een onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het is een overeenkomst tussen veel organisaties en bedrijven in Nederland om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Daarmee wordt de opwarming van de aarde beperkt.
Eet vaker vegetarisch. En kies liever voor noten, peulvruchten en groenteburgers dan voor kaas. De grootste klapper maak je als je alleen plantaardig eet: dus helemaal geen vlees, vis, eieren en zuivel. Wil je een keer vlees eten: laat lamsvlees en rundvlees staan, die zorgen voor de meeste uitstoot van broeikasgassen.
Het pad om klimaatneutraal te worden, zal aansluiten op het 2030-doel van 55 procent minder CO2 uitstoot tegenover 1990. Dit pad zal onder andere rekening houden met de economische efficiëntie, de concurrentiepositie van de EU en de best beschikbare technologie. Op 30 juni 2021 werd deze klimaatwet formeel van kracht.
Om de Green Deal te financieren wil de Europese Commissie in tien jaar tijd 1000 miljard euro uitgeven. Dit geld moet zowel van overheden als private investeerders komen. Ongeveer de helft van het geld zou via verschillende programma's uit de EU begroting moeten komen.
Het klimaat is het weer in een gebied over een langere periode (dertig jaar). De temperatuur, windsnelheid, vochtigheid , luchtdruk, bewolking, neerslag en de seizoenen hebben invloed op het klimaat.
De versmelting van mens en machine, programmeerbare materie, kunstmatige fotosynthese, de exocortex en de kolonisatie van de ruimte. Het zijn allemaal signalen van verandering waar wij in de toekomst mee te maken zullen krijgen. STT laat zien hoe de wereld er in 2050 uit kan zien.
Zo is de verwachting voor 2050 dat de gemiddelde winterse neerslag met 6-30% zal zijn gestegen, dat periodes van hitte en droogte langer zullen zijn, en dat het aantal tropische dagen zal zijn verdubbeld.
1: Chinese staatsbedrijven (steenkool)
De productie is in handen van meerdere industriële staatsbedrijven. China is ook de grootste uitstoter van broeikasgassen, en volgens een rapport van het Amerikaanse Health Effects Institute kent het land door luchtvervuiling 1,6 miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar.
Minister voor Klimaat
Het Kabinet-Rutte IV trekt maar liefst 35 miljard euro uit voor het klimaat. En ook worden de ambities flink opgeschroefd: de uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 met 60 procent verlaagd zijn ten opzichte van 1990.
Drie grote Aziatische landen maakten de afgelopen weken bekend klimaatneutraal te willen worden: China, Japan en Zuid-Korea. De Europese Unie en tientallen landen gingen hun voor en beloven om in 2050 per saldo geen broeikasgassen meer uit te stoten. China houdt nog – iets voorzichtiger – 2060 aan.
De overheid heeft klimaatdoelen opgesteld om Nederland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Deze klimaatdoelen omvatten een aantal ingrijpende maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te brengen. Dit noemen we klimaatmitigatie.: het inperken van de klimaatverandering.
Met een extra klimaat- en transitiefonds van 35 miljard euro moet Nederland de komende decennia "koploper in Europa zijn bij het tegengaan van de opwarming van de aarde", staat in het regeerakkoord. Het geld komt bovenop bestaande subsidieregelingen en al aangekondigde investeringen.
De uitstoot mag daardoor in 2020 niet hoger zijn dan 165,4 megaton CO2-equivalent. Op basis van het definitieve 2020-cijfer (164,3 megaton CO2-equivalent) is het Urgenda-doel gehaald. De broeikasgasuitstoot in 2020 is daarmee 25,5 procent lager dan die in 1990.
In 2050 moet Nederland 95% minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Het doel voor 2030 is 49% minder. De maatregelen om die doelen te halen staan in het Klimaatplan. Het kabinet geeft elk jaar in verschillende rapporten een inzicht in hoe het gaat met het beleid en het halen van de doelen.
Wanneer? Wetenschappers hebben dat nu berekend. Ze schatten in dat onze planeet nog zeker 1,75 miljard jaar leefbaar blijft. Over 3,25 miljard jaar zal het laatste leven op aarde zeker uitsterven, maar daar zijn wij mensen geen getuigen meer van.
We zijn nog lang niet klimaatneutraal, maar de CO2 uitstoot is eindelijk gehalveerd, tien jaar later dan gepland. Niet zozeer door windmolens en zonnepanelen, want die vormen nog steeds een minderheid van onze energievoorziening.
In 2030 is de aarde met gemiddeld 1.5 graden Celsius opgewarmd. De zeespiegels stijgt en kustlijnen worden verder teruggedrongen. Hele ecosystemen gaan verloren en oogsten zullen mislukken. Mensen zullen op grote schaal migreren om de droogte en overstromingen te ontvluchten.
De wereld in 2050 is vijandiger en minder vruchtbaar, drukker en minder divers. In vergelijking met 2019 zijn er meer bomen maar minder bossen, meer beton ook maar minder stabiliteit. De rijksten hebben zich teruggetrokken in geklimatiseerde heiligdommen achter steeds hogere muren.
De bevolkingsgroei, van bijna 17,5 miljoen nu naar 20 miljoen in 2100, wordt voor een belangrijk deel opgevangen in middelgrote, deels nieuwe steden in Zuid- en Oost-Nederland. Als bescherming tegen de stijgende zeespiegel wordt de duinenrij langs de Noordzee verbreed en worden zandsuppleties uitgevoerd.
Tussen 17,1 en 21,5 miljoen inwoners in 2050
In de variant 'Groei' groeit de bevolking door tot 21,5 miljoen mensen in 2050, in de variant 'Krimp' is er een lichte afname naar 17,1 miljoen.
Het woestijnklimaat kent een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Overdag is het tussen de 25 en 45 °C en 's nachts kunnen de temperaturen in enkele gebieden onder het vriespunt dalen.
Bij droge lucht is de afname ongeveer 1 graad per 100 meter, bij vochtige lucht is dat ongeveer 0,6 graden. Na of aan het eind van een heldere nacht met weinig wind kan de temperatuur tot een bepaalde hoogte ook toenemen met de hoogte. Dit heet een 'inversie'.