Bij een stretch broek is er circa 2% elastaan in de stof verwerkt.Elastaan maakt de werkbroek rekbaarder en dus minder stug. De ene persoon vind het fijn om een stugge werkbroek te dragen en de ander vindt een rekbare broek comfortabeler.
Stretch katoen wordt gemaakt door gewoon katoen te combineren met elastaan (Engels: spandex/lycra, of Duits: elastan). De katoenen draad wordt om de elastaan draad heengeweven. Van deze nieuwe draad wordt vervolgens de stof geweven. Hierdoor kan de draad in de lengte rekken.
Beperk de hoeveelheid elastaan tot 2%. Katoen is een vezel die heel zacht aanvoelt, polyester voelt iets minder comfortabel maar zorgt ervoor dat de broek strakker blijft zitten. De ideale samenstelling van een jeansbroek is dus: 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
De denimstof rekt tijdens het dragen uit. Dat betekent dus ook dat je jeans pas na een tijdje echt perfect zitten. Vooral jeans met een hoog elastaan-gehalte rekken tijdens het dragen uit. Eén nadeel: de eerste keren dat je je jeans draagt kan hij in de taille en bij de bovenbenen veel te strak zitten.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
Krijg je de broek aan en gaat de rits dicht? Dan ben je al halverwege. Let er daarna goed op of de overslag van de rits netjes blijft zitten en niet openstaat. Dan zit je goed.
Zie je dat de stof van je broek rondom de rits uit elkaar gaat staan? Dan zit je broek te strak. Daarnaast kun je vaak al snel zien dat de broek rode strepen achterlaat bij de taille, ook dan kun je beter een maatje groter pakken. Als het nog niet te laat is en je bent nog in de winkel, ga dan ook even ergens zitten.
Hij of zij kan een extra stuk stof in je broek naaien om de tailleband wijder te maken. Bij verschillende winkels kun je speciale hulpmiddelen kopen voor het oprekken van de tailleband. Deze kunnen helpen om de tailleband op te rekken tot de juiste grootte. Spijkerbroeken kun je het gemakkelijkst oprekken.
Een stretch jeans heeft als eigenschap dat de stof meebeweegt met je lichaam en dat is een fijne eigenschap als je veel beweegt , moet zitten, bukken of andere bewegingen maakt waarbij bewegingsvrijheid van belang is. Dit is uiteraard het geval bij een goede werkbroek.
Elastaan wordt toegepast in bijna alle kledingstukken met stretch. De meest kenmerkende toepassing is het badpak, dat bestaat in de moderne vorm dankzij elastaan. Doordat het bestand is tegen olie, zout water en zonlicht, is elastaan het perfecte materiaal voor zwemkleding.
Elastaan is ook bekend onder de Engelse naam spandex en de merknamen Lycra en Dorlastan. Het is een heel elastische synthetische textielvezel, gemaakt uit polyurethaan (PUR).
Wat is Summersweat, French terry en stretch college? Summersweat, French Terry en Stretc College zijn 3 namen voor dezelfde soort stof. Een iets dikkere tricot/jersey met elasthane/spandex of lycra en een geluste achterkant.
Geliefde stoffen voor broeken zijn spijkerstoffen en katoenkeper. Deze stoffen zijn vrij stevig en slijtvast, waardoor ze veel kunnen hebben. Romaniet jersey, ook wel Punta di Roma, is een geschikte stof voor het naaien van elastische stoffen.
Naast viscose tref je ook regelmatig polyester aan in jeans. Polyester maakt de stof soepeler en zorgt voor meer vormvastheid. Dus in dat geval behoudt de jeans juist beter zijn pasvorm.
Strijk het elastiek.
Strijk 10 seconden en laat alles dan 10 seconden liggen. Doe dit 5 tot 10 minuten lang. Je broek zal je op die manier passen, want de breekkracht van het elastiek wordt verhoogd wanneer het verwarmd wordt. Dat betekent dat je het elastiek verder uit kunt rekken voordat het knapt.
Het beste is om denim te wassen met een beetje azijn. Azijn zorgt ervoor dat de kleuren langer goed blijven en dat de stof soepeler wordt.
Jeans lopen altijd nog uit, dus als je een broek koopt die in de winkel perfect zit, dan zal het kledingstuk na een paar wasbeurten gaan lubberen. En dat wil je niet! Als je de knoop nét dicht kan krijgen, dan zit je goed (let wel op de stof, als het stijf is dan kun je 'm wel iets minder strak kopen).
Een broek met verticale strepen laat je langer lijken en dát zorgt ervoor dat je slanker oogt. De horizontale streep doet het tegenovergestelde, dus als je slanker wilt lijken, laat je die lekker links liggen.
Kies dan voor een broek met een hoge taille. Een bootcut, flared, slim of straight model brengt je figuur in balans en laat je benen langer en slanker lijken. Vermijd jeansbroeken die los zitten aan je billen (zoals de boyfriend fit, bijvoorbeeld), want die bezorgen je net het omgekeerde effect.
De juiste stof
Een rok of broek in een stevigere stof stopt je buikje mooi weg. Kies voor jeans of middelmatig dikke stoffen: niet té dun, zodat niet elk klein minpuntje wordt geaccentueerd, maar ook niet té stug, zodanig dat je kleding nog steeds mooi over je lichaam valt. Jeans is ook een goede optie.