Dat kunt u een nieuwe aanvragen bij de verzekeraar. Deze zullen ze u hoogstwaarschijnlijk toesturen via e-mail. Tegenwoordig is een groene kaart echter ook digitaal beschikbaar. Vaak kunt in loggen in uw persoonlijke omgeving op de website van de verzekeraar om de groene kaart te bekijken, downloaden of printen.
Ben je je groene kaart kwijt? Dan kun je bij je verzekeringsmaatschappij een nieuwe groene kaart aanvragen. Sommige verzekeraars sturen je per post een nieuwe groene kaart toe, maar Allianz Direct heeft de papieren groene kaart vervangen door een digitale versie.
Groene kaart aanvragen
Je ontvangt de kaart binnen 5 werkdagen per post.
Je kunt je groene kaart bekijken en downloaden in internetbankieren of de Rabo App. Zo heb je hem altijd bij de hand.
In het buitenland hoeven ze geen Nederlands te begrijpen om te weten dat je verzekerd bent. Je hebt dus geen aparte groene kaart nodig als je in een ander land rijdt.
Moet een groene kaart verplicht groen zijn? Een groene kaart hoeft niet verplicht groen te zijn. En vaak is een digitale versie ook voldoende. Als je de papieren groene kaart wel bij je moet hebben in het buitenland, dan hoeft deze dus niet de originele groene kleur te hebben.
Je kunt een digitale versie opvragen via je persoonlijke omgeving My Alphabet of in de Alphabet app. Zo heb je je groene kaart altijd en overal digitaal tot je beschikking.
In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Israël, Iran, Noord-Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Tunesië en Turkije is een groene kaart verplicht. In alle overige landen mag de verzekeringsdekking ook met een ander document aangetoond worden.
Je krijgt een groene kaart als je een verzekering voor je voertuig afsluit. Ook bij de verlenging van de verzekering van je auto, motor, oldtimer, bromfiets of camper krijg je een nieuwe groene kaart. Heb je Rabo Online Bankieren, dan ontvang je de groene kaart digitaal. Heb je dat niet, dan ontvang je hem per post.
Sinds 1 juli 2020 is de groene kaart niet meer groen, maar wit. Hij wordt dus op wit papier gedrukt, in plaats van op groen papier. Je kunt de groene kaart nu ook zelf in zwart-wit printen.
Als u een verzekering afsluit voor uw voertuig dan krijgt u een groene kaart. Via de post of digitaal. U kunt de groene kaart voor uw voertuig via Mijn Centraal Beheer downloaden en uitprinten.
Het is verstandig om de groene kaart altijd bij je te hebben, maar niet aan te raden om deze bijvoorbeeld in de auto te bewaren. Bewaar de groene kaart bijvoorbeeld bij jouw rijbewijs. Zo heb je deze altijd bij je als je met de auto op pad gaat.
De individuele landen geven zelf invulling aan hoe deze nieuwe regels precies worden nageleefd. In Nederland is besloten dat verzekeraars de groene kaart niet meer op papier hoeven te verstrekken. Krijgt u toch een 'groene' kaart op papier, dan mag deze sinds 1 juli 2020 alléén nog op wit papier worden afgedrukt.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
Uw groene kaart nummer staat op de groene kaart onder punt 4. Dit is gelijk aan uw polisnummer, maar dan met de landcode en ons serienummer ervoor: NL-181. U krijgt het polisblad en de groene kaart per e-mail toegestuurd bij de aanvraag van uw autoverzekering.
Is de groene kaart verplicht? De groene kaart is dus een internationaal verzekeringsbewijs. In Nederland hoef je hem niet bij je te hebben.
Je hebt een wettelijk bewijs van jouw zorgverzekering nodig
Je krijgt elk jaar in november een nieuwe polis. Je polis (polisblad) is jouw wettelijke bewijs dat je verzekerd bent. Heb je voor digitale post gekozen? Dan vind je jouw polisblad in je postvak in de VGZ app en Mijn VGZ.
Het polisblad is niet de enige plek waar je polisnummer staat vermeld. Je vindt het polisnummer van je autoverzekering namelijk ook op de groene kaart van je autoverzekering. Onder punt 4 op deze kaart staat je polisnummer vermeld, met de landcode NL-181.
WA + Volledig Casco is de meest uitgebreide dekking van onze autoverzekeringen. Een autoverzekering met de dekking WA + Volledig Casco wordt ook wel een allrisk autoverzekering genoemd.
Buiten Nederland mag u meestal tussen de 3 en 6 maanden rijden in uw auto met Nederlands kenteken. Hoelang u precies in het buitenland mag rijden, verschilt per land.
Langer dan 6 maanden rijden
Wilt u uw auto langer dan 6 maanden in Nederland gebruiken? Dan moet u belasting betalen voor het gebruik van de Nederlandse wegen.
Dan kun je een nieuwe aanvragen. Dit regel je via de Rijksdienst wegverkeer (RDW). Je krijgt het nieuwe kentekenbewijs dan binnen 3 werkdagen thuisgestuurd. De kosten voor een nieuwe kentekencard zijn €37,90.
Het is erg verleidelijk om je kentekencard in de auto te bewaren. Maar doe dit niet. Bij diefstal van de auto moet je namelijk altijd het volledige kentekenbewijs kunnen inleveren bij de verzekeraar.