Heeft u een egale ondergrond (nauwelijks oneffenheden of putjes) en wilt u als eindresultaat een gladde uitstraling? Dan kiest u tussen glasvliesbehang of renovlies behang. Renovlies is sterker en dekt beter dan glasvlies behang. Glasvliesbehang is wel goedkoper.
Het grootste verschil tussen glasvezelbehang en vliesbehang is dat glasvezelbehang een motief/patroon bevat. Glasvezelbehang wordt voornamelijk gekozen bij het behangen van de wanden van bestaande woningen, omdat er hier weinig risico is met werken. Dit betekent dat er minder snel scheurtjes in de wanden komen.
Om het verschil tussen deze vier behangsoorten verder te verduidelijken is het belangrijk om te weten dat glasweefselbehang een andere benaming is voor glasvezelbehang. Doorgaans wordt de term glasvezelbehang gebruikt. Deze behangsoort kenmerkt zich door de patronen die zijn aangebracht op het behang.
Vliesbehang is de ideale ondergrond voor het schilderen van muren. Het vlies absorbeert de ideale hoeveelheid verf en voorkomt strepen. Dankzij vliesbehang hoef je minder verflagen aan te brengen. Bovendien verstevigt het je muren en verstop je er oneffenheden of kleurverschillen mee.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Stucwerk is een ideale ondergrond voor het aanbrengen van glasvezelbehang, mits het mooi egaal is. Kleine krassen en scheuren zijn daarbij geen probleem en kleine oneffenheden kunnen eventueel glad geschuurd worden.
Zorg ervoor dat de te behangen ondergronden vlak en egaal van kleur zijn. Bij donker vliesbehang (zwart) zijn de naden soms iets meer te zien. Als je dit wilt voorkomen kies er dan voor de ondergrond bij de naden dezelfde kleur als het behang te geven.
Verschil glasvlies en renovlies in het kort
Renovlies is gemaakt van papier, terwijl glasvlies van glasvezels is gemaakt. Renovlies is net zo strak als stucwerk. Glasvliesbehang kan dit ook zijn, maar je kunt ook kiezen om een licht reliëf aan te laten brengen. Renovlies is sterker en stootvaster dan glasvliesbehang.
Het beste behang voor slechte muren is renovlies behang en we laten je er alles over zien. Voor kleine scheurtjes tot 4 mm en overbruggingen is een stevige behang zelfs nog beter dan stucwerk.
Vliesbehang is eigenlijk een gewoon soort behang van 52 cm breed. Het is al afgewerkt en na het behangen hoef je er niets meer aan te doen. Het wordt vliesbehang genoemd omdat de achterkant van vlies gemaakt is. En dat terwijl de voorkant van papier is en bijvoorbeeld een motief heeft.
Kostenindicatie aanbrengen van glasvezelbehang
Voor het aanbrengen van glasvezelbehang betaal je meestal een prijs per vierkante meter. Gemiddeld moet je rekenen op een bedrag van € 15,- per vierkante meter.
Wellicht heeft u toch verhalen gehoord over de eventuele nadelen van renovlies. Zo zouden de naden van de banen vaak toch zichtbaar zijn, zouden er plooien ontstaan in de hoeken en zou het eindresultaat nooit zo strak zijn als bij stucwerk.
Verwijder sterk uitstekende oneffenheden door deze weg te schuren of weg te steken met een plamuurmes. Heb je glasvezelbehang? Verwijder dan de loszittende stukken. Vul gaten, beschadigingen en naden dieper dan 2 mm met een geschikt vulmiddel.
Renovliesbehang is gemiddeld genomen 15% goedkoper dan het laten stucen van uw muren. Echter is het eindresultaat van stucwerk vele malen mooier dan dat van behang.
Heb je op dit moment een ander type behang op de muur, en zou je graag willen switchen naar vliesbehang? In dat geval vraag je je misschien af of je het vliesbehang over het oude behang kunt plakken. Het antwoord is kort en bondig: nee, dat is (helaas) geen goed idee.
Je hoeft de rollen of vlakken vliesbehang namelijk niet in te smeren met behanglijm voordat je ze op de muur aanbrengt. Je kunt behanglijm voor vliesbehang gewoon op de muur aanbrengen!
zonder vlies zal je verflaag gewoon mee barsten met de muur. Je muur zal een veel egaler uitzicht hebben dan zonder vlies en een warmere uitstraling. Aflijnen tussen twee kleuren wordt veel makkelijker. Je kan met de aangepaste tape namelijk geen schending maken aan de verf als die is aangebracht op vlies.
De muur behangen met vliesbehang is niet erg lastig. Het fijne is ook dat je de banen nog wat kunt schuiven zodra je deze op de muur hebt geplakt. Pas als de lijm helemaal is opgedroogd is dit niet meer mogelijk. Daarbij is het erg handig dat er geen lijm op de banen zelf gesmeerd hoeft te worden.
Zodra de muur kaal is, kun je eventuele schade aan de muren herstellen. Vul gaatjes op met wat plamuursel en pak ook scheurtjes in de muren goed aan. Deze kunnen namelijk zorgen voor luchtbobbels onder je behang en dat is wel het laatste wat je wilt.
Om wandbekleding te laten plakken op een ondergrond van spaanplaat, gips, beton of (zoals in dit geval) spack, heb je heel wat kleefkracht nodig. Het materiaal dat precies aan die voorwaarde voldoet is de Performance Wall-grip wandbekleding.
Tips voor vliesbehang verven
Houd er rekening mee dat wanneer je de verf gaat kopen dat glasvliesbehang twee lagen nodig heeft voor het mooiste resultaat. Tussen deze twee lagen door moet het behang ook 24 uur drogen. Het is daarbij aan te raden de eerste laag voor tien procent met water te verdunnen.
De hoek die je meteen ziet als je de kamer binnenkomt is de beste hoek om het behangen te starten. Als je behangt met een uitgesproken motief, dan begin je het best in het midden van de wand die het meest in het oog springt. Begin je bij hoek? Zet dan op 50 centimeter (breedte van de rol) van hoek een streep.