Ook azijn helpt om de verkleuring van je was weer terug te draaien. Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien. Laat de was hierna aan de lucht drogen.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Als je donkere stukken een lichtere kleur wilt geven kun je de stukken het beste eerst ontkleuren. Voor het ontkleuren kun je speciale ontkleurders kopen of bleken met bijvoorbeeld een scheut bleekmiddel opgelost in ruim water. Delicate stoffen zoals zijde zijn niet geschikt om te ontkleuren.
In een teiltje gevuld met warm water giet je ongeveer een kommetje kristalsoda. Laat de kristallen oplossen voor je het kledingstuk in het teiltje onderdompelt. Je moet de verkleurde was een of twee dagen laten weken voordat de vlekken verdwijnen. Was het kledingstuk daarna in de machine.
Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Schoonspoelen wasmachine
Voeg azijn of bleekwater toe in plaats van waspoeder. Dit maakt de binnenkant van de wasmachine schoon en zorgt weer voor een frissere geur. Er zijn ook commerciële producten beschikbaar voor stinkende sluitringen.
Als je kleren hebt die na een paar wasbeurten vaal worden, kan de boosdoener achtergebleven wasmiddel zijn. Het toevoegen van zout aan de reguliere was kan helpen bij het oplossen van die resten, waardoor je kleren er weer als nieuw uit gaan zien. Poederwasmiddel laat eerder resten achter dan vloeibaar wasmiddel.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Met Dr. Beckmann Ontkleurder krijgt u de originele kleuren weer terug. Speciale ingrediënten verwijderen de verkleuringen. Daardoor ziet uw kleding er na het ontkleuren weer uit als voorheen.
Chloorbleekmiddel ontsmet je wasgoed, maar kan delicate stoffen beschadigen. Zuurstofbleekmiddel wordt ook wel kleurechte bleek genoemd en kan voor meer stoffen gebruikt worden. Je kunt tevens je eigen blekende mengsel maken door een deel water te mengen met een deel citroensap of azijn.
Textiel kan kleurstof afgeven tijdens het wassen. Dit wordt ook wel het bloeden van wasgoed genoemd. De vrijgekomen kleurstof kan zich hechten aan ander wasgoed. Een berucht voorbeeld is de rode sok die per ongeluk in de witte was belandt, zodat je witte was met een roze tintje uit de wasmachine komt.
Vanish gids voor witte was
Om je witte wasgoed drie tinten lichter te maken, voeg je eenvoudig een schep Vanish Gold White toe aan 4L warm water en laat je de kleding voor maximaal zes uur weken. Voeg vervolgens een extra schep toe aan je wasmachine en was zoals je dat normaal doet.
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Hoe krijg je je wasgoed wit met Baking Soda? Zorg ervoor dat je enkel wit wasgoed in de trommel doet, voeg in het wasmiddelbakje een half kopje Baking Soda aan het gebruikelijker wasmiddel toe en laat de wasmachine de rest van het klusje klaren.
Kleding wassen met soda
Soda is natuurlijk een fijn middel om vlekken uit witte was te krijgen. Je kunt het in het wasmachinebakje doen. Maar je kunt het ook eerst even voorweken met soda en dan op de normale manier wassen. Ook je wasmachine kun je schoonmaken met soda.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie.
Donkere was ook wassen met azijn
Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn.
Keer eerst je wasmand om om de gekleurde kleding eruit te vissen. Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar. Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen.
Witte was is alle witte textiel, maar ook heel licht gekleurde textiel. Wit, zachte pastelkleuren, lichtgrijs en licht beige mag je combineren. Was kleding apart van handdoeken en beddengoed, zodat je het juiste wasprogramma kunt selecteren om je kleding lang mooi te houden.
Azijn. Ook azijn helpt om de verkleuring van je was weer terug te draaien. Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien.
Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.