(Nog steeds) geen relatie: mogelijke verklaringen
Je bent misschien te kritisch, te perfectionistisch in je beeldvorming van de voor jouw geschikte levensgenoot; Je hebt, onbewust, misschien wel bindingsangst; Je wilt misschien wel té graag, waardoor je mannen onbewust afschrikt.
Recent onderzoek wijst uit dat we tijdens onze levensloop slechts drie keer verliefd worden, en telkens ook op een andere manier.
Soms ligt het gewoon aan de leeftijd namelijk. Zo blijkt 90 procent van de mannen zich pas echt te willen binden als ze tussen de 26 en 33 jaar zijn. En na die 33 jaar dan? Dan zijn de meeste vrijgezelle mannen wel erg gesteld op hun solo leventje.
Zoek de ware liefde in je eigen sociale netwerk
De meeste kans heb je om de ware in je eigen sociale netwerk te vinden. Daar vinden nog steeds de meesten mensen hun partner. Ga dus vooral naar verjaardagen, feestjes en bijeenkomsten van vrienden en familie. Laat je omgeving weten dat je op zoek bent.
Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
Want wat doet alleen zijn met je? Het zorgt voor rust, je kunt even loskoppelen, prikkels verwerken en opladen. Lekker je eigen ding doen en verbinden met jezelf. Even niet gericht zijn op anderen, maar tijd voor zelfreflectie.
Het single-zijn heeft ook veel voordelen, zegt Bella DePaulo, onderzoeker aan... Kortdurend vrijgezel-zijn is leuk en nuttig voor je zelfontwikkeling, maar uiteindelijk willen we graag een duurzame liefdesrelatie. Wij mensen zijn namelijk sociale dieren en voelen ons samen nu eenmaal gelukkiger dan alleen.
Luisteren en kijken, naar de ander – met empathie. Bewust zijn van wat de ander belangrijk vindt, wil, droomt, waar de ander bang voor is. De ander waarnemen alsof je hem of haar voor het eerst ziet. Jezelf openstellen en je eigen (voor)oordelen en projecties en associaties aan de kant zetten.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Ruim een kwart van de mensen in een relatie geeft aan weinig tot nooit seks te hebben. Dat geldt niet alleen voor ouderen (bij wie dat misschien te verwachten is), maar ook voor mensen van middelbare leeftijd (40 tot 64 jaar).
Het is nooit te laat voor de liefde
Sommige mensen zijn bang dat de liefde hen niet meer zal vinden als ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Gelukkig zegt je leeftijd niets. Je kunt namelijk op iedere leeftijd nog de liefde van je leven tegen komen. Hier zit geen vaste leeftijd aan vast.
Ten eerste zorgt alone-time ervoor dat je meer waardering krijgt voor jezelf. Je leert houden van je eigen gezelschap. En het tweede punt: je leert ook alle dingen waarderen die je haalt uit relaties met andere mensen. Door tijd alleen door te brengen weet je soms weer wat je mist.
Alleen zijn betekent ook dat je je leven kunt invullen zonder dat je je aan iemand hoeft te verantwoorden of dat je het leven kunt leven zoals jij het wilt. Sommige mensen kunnen heel goed alleen zijn en vinden dit fijn. Anderen hebben er moeite mee. Ze zijn niet alleen maar ze voelen zich ook alleen.
Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.
Welnu, er is onderzoek gedaan. Volgens experts is je vijfde seksuele partner je ware partner. Hoe dat werkt? Zeker tweeduizend mensen werden geïnterviewd over hun liefdesleven.
Zo voelt de relatie met je soulmate
Je lijkt elkaar écht te begrijpen en je hebt een soortgelijke manier van denken. Hierdoor weet je intuïtief wat de ander denkt of voelt. De connectie die jullie hebben is intens, emotioneel, en kan vaak bewegen van extreme hoogten tot extreme diepten.