Veel voorkomende schadelijke stoffen in je huis zijn: kwik. radon en thoron. koolmonoxide.
Voorbeelden van zeer zorgwekkende stoffen zijn lood, koper, vinylchloride en benzeen. Ze kunnen op verschillende manieren in de lucht, de bodem of het water terechtkomen. Landbouw, industrie en verkeer kunnen hiervan de oorzaak zijn. Maar ook huishoudens kunnen zorgen voor vervuiling.
De belangrijkste boosdoeners in huis zijn tabaksrook, schimmel en huisstofmijt (als gevolg van hoge luchtvochtigheid), verbrandingsgassen, radon, en vluchtige organische stoffen (VOS) die verdampen uit allerlei producten en bouwmaterialen, zoals oplosmiddelen, lijmen en geurstoffen.
Als je in aanraking bent geweest met een giftige stof kun je het beste zo snel mogelijk je kleren los knippen of snijden en in een afgesloten zak bewaren. Neem vervolgens contact op met een huisarts of ziekenhuis. De meeste stoffen kun je afspoelen met lauw water, door bijvoorbeeld een douche te nemen.
Hoe herken je gevaarlijke stoffen? Schadelijke producten in een verpakking kun je herkennen aan het etiket. Op het etiket staan rood-witte ruitvormige pictogrammen die het gevaar aanduiden. Er kan een signaalwoord bij staan.
Het gevaarlijkste is waterstofsulfide. Je raakt er razendsnel door bedwelmd en het is dodelijk. Blauwzuurgas is ook heel gevaarlijk en dodelijk. Maar je raakt sneller bedwelmd door waterstofsulfide.
Bij inademing kunnen de luchtwegen ontsteken en kan het centrale zenuwstelsel worden aangetast. Enkele symptomen zijn rillingen, misselijkheid, braken, hoofdpijn en maagpijn. Ernstige gevallen kunnen zelfs leiden tot een coma of de dood.
Gevaarlijke stoffen kunnen op de volgende manieren uw lichaam binnendringen: inname (door de mond), absorptie (via de huid of ogen) en inademing (via de longen). De meest voorkomende manier van blootstelling aan stoffen die gezondheidsrisico's met zich meebrengen is inademing.
Huisstof bestaat uit een combinatie van anorganische en organische verbindingen. Vaak is dit een samenstelling van dode huidcellen die door mensen zijn afgestoten, vezels van tapijten en gestoffeerde meubels, en grond en andere deeltjes die met de lucht van buiten naar binnen worden meegevoerd.
De geur is niet te verwarren met iets anders. Aardgas ruikt immers naar rotte eieren. Net omdat die geur zo onaangenaam is, helpt het om eventuele lekken op te sporen. U ruikt de geur al wanneer slechts 1% aardgas zich in de lucht bevindt terwijl er pas bij 5% een risico op ontploffing is.
Ruikt u gaslucht, hebt u geen elektriciteit of gas meer of hebt u een meterstoring? Bel dan het Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Dit nummer is gratis en dag en nacht bereikbaar.
Botox of eigenlijk botulinetoxine is de giftigste stof die bestaat. Twee nanogram (twee miljoenste gram) per kilo lichaamsgewicht is genoeg om je je laatste adem uit te laten blazen. Bij een cosmetische botoxbehandeling krijg je een extreem lage concentratie van het goedje.
De olie en smeermiddelen vallen onder categorie 3: Brandbare vloeistoffen. Daarnaast vallen de producten ook nog onder de definitie van vloeibare bodembedreigende stoffen.
Gelukkig zijn er witte bloedcellen, die ervoor zorgen dat de kleine stofdeeltjes alsnog worden afgebroken en verdwijnen uit uw longen. Zo blijft u vrij van de grote hoeveelheden stof waarmee u dagelijks in aanraking komt.
Hoe herken ik vergiftiging? Dat hangt sterk af van de soort stof en de hoeveelheid. Mogelijke verschijnselen zijn: misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, verwardheid, bewusteloosheid en zelfs de dood.
Symptomen vergiftiging
Vergiftigingen kunnen verschillende symptomen geven. Verschijnselen kunnen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: overgeven en diarree.
Chloor is giftig bij niveaus van 0,5 ppm en langdurige blootstelling aan niveaus van 50 ppm kan de dood tot gevolg hebben. Het gas is 2,5 keer zwaarder dan lucht, wat betekent dat het zich op grondniveau ophoopt.
Let op met strychnine!
Hierdoor overlijdt de rat als zijn ademhaling niet meer werkt. Deze stof kan gevaarlijk zijn voor mensen en zeker ook voor kleine kinderen. Als een mens per ongeluk rattengif binnenkrijgt, kan dit gevaarlijk zijn. Rattengif is een stof die bedoeld is om ratten te doden.
De stoffen hebben gemeen dat zij de acetylcholinesterase remmen en daardoor in het lichaam spiercontracties veroorzaken. Novitsjok is niet onder oorlogsomstandigheden ingezet, maar is wel gebruikt voor aanslagen op het leven van Russische dissidenten.
Algemeen. Verreweg de meeste vergiftigingen worden veroorzaakt door medicijnen en huishoudelijke producten. Bij jonge kinderen is er zelfs in ca. 40% van de gevallen sprake van een medicijnvergiftiging, meestal door het innemen van vrij verkrijgbare geneesmiddelen (fluortabletten, pijnstillers) of "de pil".
Giftigheid van een vergif, toxine of gifstof is een betrekkelijk begrip dat weergeeft hoe schadelijk of dodelijk een stof voor een organisme is. De giftigheid van een stof is van een aantal factoren afhankelijk.
Eten is zeker niet de enige manier om gif in een persoon te krijgen. Het kan ook worden ingeademd. Of via de huid worden opgenomen – denk aan de giftige inkt uit De naam van de roos van Umberto Eco. Het kan rectaal of vaginaal worden ingebracht, Hamlets vader werd vergiftigd met oordruppels.