Waar de Catalpa te planten U kunt de Boltrompetboom op bijna elke plek in uw tuin zetten, plant u meer bomen houdt ze dan 2 minimaal 2 meter uit elkaar. Gebruik bij het planten een boompaal en boomband.
Een dichtvertakte, bolvormige struik die, op stam (C. bignonioides) veredeld, uitgroeit tot een kleine, afgeplat bolvormige boom. Afhankelijk van de entplaats is de hoogte 2 tot 2,5 m. De kroon wordt circa 6 -7 m breed.
Catalpa bignonioides 'Nana' is niet echt veeleisend en kan zowat op elke grond die niet te nat is. De plantafstand van de bolcatalpa is ongeveer 3 meter uit elkaar.
Wij raden aan 1 boom per 2 strekkende meter te planten. Welke grond is geschikt voor het aanplanten van de bol Catalpa? Hiervoor raden wij Pokon aanplantgrond voor planten, hagen & bomen aan.
Door middel van knotten kunt u de kroon klein houden dit kan elk jaar, de kroon blijft dan rond 1 meter groot. Groeit het best op een beschutte plaats met zonlicht en houdt niet van een te natte grond. Snoeien/knotten: Eind Januari (mag niet vriezen die dagen).
Normaal wordt er van uitgegaan dat je per vierkante meter kroonprojectie een doorwortelbaar volume van driekwart kubieke meter nodig hebt. doorwortelbaar voluùme bedraagt dan 5,3m³ per boom. Als je er van uit gaat dat de boom ongeveer 80 cm diep wortelt dan weet je dat je ongeveer 6,65 m² nodig hebt per boom.
Het wortelsysteem is aan de oppervlakte sterk ontwikkeld en de wortels zijn dik en vlezig, waardoor verplanten veel zorg eist. Het zijn bomen voor open groeiplaatsen, ze kunnen slecht tegen bestrating. Tijdelijke droogte of tijdelijk natte grond verdragen ze wel.
De Catalpa bignonioides heeft regelmatig water nodig, vooral in de zomer. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd tegelijkertijd dat de wortels te lang in natte grond staan. Geef in de winter minder water, maar laat de grond niet volledig uitdrogen.
De Bolcatalpa groeit ongeveer 20 cm per jaar en kan een hoogte bereiken van 4 tot 6 meter.
Een catalpa kan flink groeien en wanneer je hem niet snoeit, wordt het een heel grote boom met lange takken. Deze takken zijn niet altijd even stevig, wat de trompetboom niet ten goede komt. Snoeien is dus echt aan te raden om de boom mooi in vorm te houden, maar ook sterk en gezond oud te laten worden.
In juni bloeien de oudere Catalpa's met witte bloemen, die later in de zomer in lange peulen veranderen. De boltrompetboom, bolboom of bolcatalpa daarentegen bloeit nooit. De kroon is op een onderstam geënt waardoor hij niet veel meer zal groeien. De stam groeit in de hoogte niet meer verder.
Zolang een bolcatalpa ieder jaar netjes bijgehouden wordt, kan deze boom makkelijk 15 tot 20 jaar oud worden.
Zoals bijvoorbeeld de geelbladige marjolein Origanum vulgare 'Thumble's Variety' bij een trompetboom (Catalpa bignonioides 'Aurea') in de dezelfde tint. Geschikte planten voor een boomspiegel zijn vrouwenmantel (Alchemilla), ooievaarsbek (Geranium cantabrigiense 'Cambridge') en smeerwortel (Symphytum grandiflorum).
Hierdoor ontstaat er weer een mooi vertakte troon als de takken aangroeien. De boom ziet er even uit als een gesnoeide knotwilg, maar groeit later in het voorjaar weer uit tot een goed gevulde boom. De bolcatalpa snoeien hoeft maar een keer per jaar.
Het blad van de trompetboom loopt relatief laat uit. Deze meerstammige struik heeft grijze ondiep gegroefde schors en takken. De catalpa bignonioides heeft geen stekels, doorns en is zoals de meeste bomen uiteraard niet giftig.
Ja, je kan Catalpa's verplanten.
Ze houden van een volle gieter water, waarbij het water aan de basis vochtig moet zijn als ze in een pot worden geplant om de beste bloei te krijgen. Als ze als blad worden gekweekt, moet u ze water geven tot een diepte van 10 tot 20 centimeter, zodat ze blijven groeien.
Een Catalpa bignonioides kan als volwassen exemplaar een uiteindelijke hoogte bereiken van 10 - 15 m, snelgroeiend.
De Catalpa kan je het beste begin maart helemaal knotten. Met een snoeizaag haal je de takken helemaal weg tot de basis van de knot.
De trompetbloemen staan samen in 25 cm grote, kegelvormige, opstaande pluimen. Een bloeiende trompetboom valt op omdat hij heel erg weelderig bloeit, hartje zomer, op een moment dat de meeste andere bomen uitgebloeid zijn.
Een trompetboom kun je het beste in het begin van het jaar snoeien, dus in januari of februari. Een gewone trompetboom/catalpa kan meters hoog worden. Deze trompetboomsoort snoei je het beste in oktober of november.
De wortels groeien over het algemeen niet zo diep als vaak verondersteld wordt. Bij een lage grondwatertafel kunnen de wortels tot twee meter diep in de grond doorgroeien. Dieper wordt de bodem te koud en te zuurstofarm om wortelgroei toe te laten. In de meeste gevallen gaan bomen zelfs niet eens zo diep wortelen.