Als de planten te groot of aan de onderkant kaal worden, kunnen ze prima gesnoeid worden. Dat kan het best in het najaar, wanneer de plant binnen gezet wordt. Gewoon een flink stuk van de takken afknippen in het oude hout, tot de plek waar het volgende jaar weer de eerste vertakkingen gewenst zijn.
Het beste moment om Oleander te snoeien is het najaar. Bescherm de Oleander dan wel goed tegen de winterkou en zet de plant tijdens de winter binnen. Ook in het voorjaar is het mogelijk om te snoeien, maar dan is de kans dat deze tuinplant in de zomer weelderig tot bloei komt veel kleiner.
De beste bloeiresultaten worden bereikt als oleanders een glazen of doorzichtig kunststof dak boven hun hoofd hebben. Van oleanders is bekend dat, als ze met het hoofd in de zon staan, ze met de voeten graag in het water staan. Dus tijdens zomerse dagen ( ± 25ºC) veel gieten.
Als de Oleander gele bladeren krijgt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De plant kan te weinig water hebben gehad. De Oleander heeft te veel water gekregen in een korte periode en is daardoor verzopen. De plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.
Meng in het voorjaar flink wat organische mest door de potgrond en vervolgens tijdens de periodes van veel gieten regelmatig bijmesten tot half augustus. Verder kun je als bemesting oude stalmest of beendermeel gebruiken. Maar organische mest in de vorm van compost of stalmest cq koemestkorrels verdient de voorkeur.
Nerium Oleander bloeit langdurig van begin zomer tot in het najaar. De bloemen staan op stelen en kunnen oranje, roze, rood, wit of geel van kleur zijn. Verwijder uitgebloeide bloemen om uitputting van de plant tegen te gaan en om ziekten en schimmels te voorkomen.
Oleander op een beschutte plek zetten
De Oleander verdraagt namelijk vorst tot -5 graden Celsius. Vriest het harder dan is de kans groot dat de plant schade oploopt. Laat je de Oleander in de winter buiten staan, zet hem dan bij voorkeur op een beschutte plek waar de plant weinig regen en wind vangt.
Op een zonnige standplaats geeft de Oleander namelijk de meeste bloemen! De standplaats moet wel beschut zijn tegen de wind en tegen harde regen. Vandaar dat een balkon of terras in de zon de ideale plek is voor deze prachtige plant.
Een nachtvorstje kan de plant goed hebben. Wanneer aanhoudende vorst voorspeld wordt, de plant binnen zetten in koele/koude ruimte en zo licht mogelijk ( niet in de zon ) De Oleander 's winters aan de droge kant houden, maar niet laten uitdrogen. Een drogere Oleander kan wat meer vorst hebben.
Je oleander kan in de zomer buiten staan op een plek in de volle zon. Zet een oleander op een beschutte plek, uit de koude wind. Deze subtropische plant vindt warmte heerlijk! Onder een afdak dat licht doorlaat heeft de oleander het echt naar zijn zin, de plant houdt namelijk niet zo van regen.
geef je plant niet te veel water, maar laat de potkluit ook niet helemaal uitdrogen; dien geen mest toe in de winterperiode.
Op warme dagen heeft een volwassen oleander wel 10 liter per dag nodig, maar pas op dat de wortels niet verzuipen. Het water moet dus goed kunnen wegvloeien. Bij te weinig vocht kleuren de bladeren geel, met bruine vlekken. Zorg ook voor een goede bemesting.
Water. In zijn natuurlijke omgeving kan hij het vaak met minder water af, maar als potplant heeft hij graag voldoende water tijdens warm weer. Des te warmer en zonniger de oleander staat, des te meer water heeft hij nodig. Tot aan dagelijks aan toe.
Het beste moment om de Oleander te stekken is in juni. Alle onderdelen van de Oleander zijn giftig en bij het stekken van de plant kan wat huidirritatie ontstaan, draag dus voor de zekerheid handschoenen om dit te voorkomen. Dit heb je nodig voor het stekken van een Oleander: een scherp mes of een schaar.
De Oleander is droogte tolerant, maar moet toch af en toe water hebben. Het kan zeer goed tegen de wind en er komen bijna geen ziekten en plagen in voor.
Stekken doe je in juni/juli. Knip van een tak een stek met drie bladparen en knip dan het onderste bladpaar af. Plaats de stek nu in een vaasje met water of in de in een pot met een mengsel van zand en potgrond. Als er genoeg wortels aan de stek zitten kan de de stekken planten.
De oleander is een decoratieve maar zeer giftige struik of boom. De plant bevat stoffen die een krachtige werking hebben op het hart. Ongelukken komen het meest voor bij kleine kinderen, vooral tussen 1,5 en 3 jaar oud, die kleine stukjes blad of bloemen hebben ingeslikt.
De gekweekte oleander kan wel een paar graden vorst verdragen. Met onze huidige zachte winters kun je daarom overwegen om deze plant in de volle grond op een beschutte zonnige plek te zetten. Bij een echte vorstperiode, bescherm je dan de struik met speciaal vliesdoek van GroenRijk.
Met deze plant kan je de hele zomer lang genieten van prachtige, kleurrijke bloemen. Op warme dagen voelt de oleander zich het beste thuis op een zonnige standplaats buiten. Deze moet beschut zijn tegen de wind en, vooral bij de gevulde soorten, tegen de regen.
Slechte bloei heeft vaak te maken met te hoge temperaturen tijdens de overwintering. Veelal is de bloemkleur roze maar de kleur van de soorten kan variëren van wit tot rood. Elke bloem heeft 5 kroonbladen, deze zijn aan de voet tot een kroonbuis vergroeid. Je hoeft de uitgebloeide bloemen niet te verwijderen.
Oleander houdt van een standplaats in volle zon, bij halfschaduw zal hij eerder opschieten en slungelig worden. Over het algemeen is weinig snoei nodig en is tevens een goede kustplant.
Aan de andere kant hebben gewone (volgroeide) oleanders een hoge groeisnelheid. Als zo'n plant gunstige omstandigheden vindt, kan hij per jaar 50 tot 70 cm of meer groeien.
Verder is de Oleander een sterke plant met weinig onderhoud. Oleander bloeit van juli tot september met enkele of dubbele bloemen van 3 tot 4 cm groot die in trosjes bovenop de twijgen staan. Afhankelijk van de variëteit zijn de bloemen geurend, wit, geel, roze, oranje of rood.
Dan hoef je je hortensia maar op één manier te snoeien. Dat kun je het beste in het voorjaar (in maart of april) doen. Knip de takken van je hortensia tot 10 cm boven de basis van de struik af. Houd de snoeischaar tijdens het knippen in een hoek van 45 graden.