Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen..
De was buiten drogen kan prima, maar duurt langer
Als het droog en zonnig is, kan de was namelijk prima buiten hangen – ook als het wat kouder is dan nu.
Op een zonnige dag kan de was al met 30 tot 45 minuten droog zijn. Een simpele redenatie is “hoe lager de luchtvochtigheid, hoe sneller de was droogt” ofwel hoe minder vocht in de lucht hoe sneller de was droog is.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn. Ook bespaar je tijd als je je was buiten ophangt, je hoeft dan namelijk een stuk minder te strijken.
Is je was droog? Zet je raam even volledig open. De vochtige lucht gaat op die manier razendsnel naar buiten. Uiteraard gaat er op die manier ook warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer je raam de hele tijd openstaat.
Is het niet mogelijk om de was buiten te drogen, kies dan zo mogelijk voor een warm vertrek in huis, waar u goed kunt ventileren of liefst een raam kunt openen. In een koud vertrek of een ruimte zonder ventilatiemogelijkheid verdampt vocht veel minder snel en neemt het drogen veel langer in beslag.
Hang je wasgoed lekker strak aan de lijn en het droogt vanzelf zo goed als kreukvrij. Dat maakt een groot verschil als je je kledij gaat strijken. Snel je was uit de machine halen, goed uitkloppen en strak ophangen aan het wasrek is dus dé manier om de kans op kreukels te verminderen.
Ruwe, harde handdoeken tegengaan
Om te zorgen dat je zachte handdoeken niet ruw of hard worden, kun je ze eerst 10 minuten in de wasdroger steken. En ze dan warm en dampend buiten hangen. Zo voelen ze ook na het drogen in de buitenlucht nog steeds heel zacht aan.
Is er veel vocht in je huis dan zal je was een stuk minder snel drogen. Dat geldt ook bij vochtig weer. Een goede luchtontvochtiger biedt uitkomst. Sommige luchtontvochtigers zijn zo geavanceerd dat ze zelfs een functie hebben voor het drogen van kleding door overtollig vocht uit de lucht te verwijderen.
Buiten drogen is niet alleen een stuk gezonder.Het is ook beter voor de was. Wasgoed dat je buiten te drogen hangt, ruikt in het algemeen frisser dan wasgoed uit de droogtrommel. Bovendien zorgt de wind ervoor dat kreuken weinig kans krijgen.
Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je was droogt. Maar dat wil niet zeggen dat je in de herfst en winter je was binnen moet drogen. Want ook de wind en de luchtvochtigheid spelen een rol. Zo'n winderige herfstdag of kraakfrisse winterdag zijn dus ook perfect om je was naar buiten te doen.
1: Je was kan in de zomer binnen 45 minuten droog zijn
Je wasdroger doet er ongeveer 2 uur over om je was volledig droog te krijgen. Maar op een mooie zomerdag gaat dat een stuk sneller. Wist je namelijk dat je was buiten al in 45 minuten helemaal droog kan zijn.
Hang je kleding na het dragen dus een half uurtje buiten voor een flinke oppepper! Vooral wollen truien en andere kwetsbare stoffen houden veel meer van een windje dan van de wasmachine.
Veel mensen gaan er vanuit dat de was in de vrieskou al helemaal onbegonnen werk is. Maar het tegenovergestelde is waar. Je was buiten drogen wanneer het vriest werkt juist super goed. Dit komt door het scheikundige proces van sublimatie.
Om de was in huis sneller te laten drogen, kun je vóór het wassen een paar voorzorgsmaatregelen nemen. Kies op je wasmachine een programma dat de kleren op de hoogst mogelijke snelheid centrifugeert. Hoe minder restvocht de kleren binnenin hebben als ze opgehangen worden, hoe minder vocht ze aan de omgeving afgeven.
Probeer het rek neer te zetten op een plaats waar het warm is. Dit kan bij het raam zijn, waar licht en warmte van de zon doorheen komt. Binnen drogen kan de luchtkwaliteit in je huis verminderen en stofvorming veroorzaken. Dat komt doordat niet goed gedroogde kleding nog zo'n 2-3 liter water kan bevatten.
Je was buiten (op je balkon) drogen
Ook voor buiten geldt weer, benut de ruimte die je hebt zo efficiënt mogelijk. Heb je bijvoorbeeld een balkon? Maak dan gebruik van een droogrek aan het plafond. Als je juist een kleine tuin hebt kan je overwegen om een droogrek aan een muur te monteren.
Je was binnen ophangen zorgt voor een verhoogde luchtvochtigheid van ongeveer 30 procent.De hogere luchtvochtigheid zorgt voor een grotere kans op (giftige) schimmels "Een vochtige omgeving stimuleert de groei van schimmels die sporen vrijgeven.
"Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen. Een kort programma is voldoende.
Natte was snel ophangen.
Ben je de natte was vergeten om uit de machine te halen, dan is de kans groot dat de was vies en schimmelig gaat ruiken. Haal de natte was dus snel uit de wasmachine en mocht je het een keer vergeten zijn, zet de wasmachine dan gewoon nog een keertje aan.
Dat heeft twee nadelen die allebei komen doordat warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude. Je was droogt minder snel of zelfs niet omdat de koude lucht verzadigd is met vocht. Het vocht dat in de lucht zit gaat condenseren. Dit gebeurt op de koudste oppervlakken.
Was die stinkt na het drogen op een wasrek, dat gebeurt soms ook – zeker als je de was binnen laat drogen op een vochtige plek. Als je was op een wasrek hangt, is het slim om wat ruimte tussen de kledingstukken te houden. Dan hangt het niet tegen elkaar aan en kan het beter drogen – en ben je vieze geurtjes voor.
Conclusie. Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.