Waar ACT zich richt op cliënten die de meest intensieve langdurende zorg nodig hebben, daar richt FACT zich in een bepaalde wijk of regio op álle patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening. Aan hen biedt een FACT-team behandeling, begeleiding en praktische ondersteuning bij het zo zelfstandig mogelijk leven.
FACT is een afkorting voor 'Flexible Assertive Community Treatment'. Het is een werkwijze waarbij er vanuit een team van hulpverleners wijkgerichte ambulante behandeling en begeleiding worden geboden, dat wil zeggen zoveel mogelijk in uw eigen omgeving.
(F)ACT staat voor (Flexible) Assertive Community Treatment. Het gaat hierbij om behandeling en begeleiding van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA). Naast problemen op psychiatrisch gebied is er veelal sprake van problemen op meerdere levensdomeinen.
In elk team zit een psychiater, verpleegkundig specialist, psycholoog, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, verpleegkundige, maatschappelijk werker, ervaringsdeskundige, sociaaljuridisch dienstverlener, systeemtherapeut en trajectbegeleider.
Het maakt kwaliteit van zorg transparant voor cliënten en naasten, het biedt de mogelijkheid te leren van elkaar en de kwaliteit door onderzoek te verbeteren. Kortom, FACT staat gelijk aan goede ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen en dat zo gepast en nabij als mogelijk.
Het FACT-team biedt naast behandeling ook bemoeizorg. Het grote verschil hierbij is dat cliënten die bemoeizorg nodig hebben niet gemotiveerd zijn om een behandeling te accepteren. En dat terwijl er wel signalen zijn dat behandeling noodzakelijk is.
Het bieden van ondersteuning aan naasten. Outreachend te werk gaan, daar waar nodig is. Het onderhouden van contacten met andere hulpverleners, instanties en organisaties. Zorg dragen voor een adequate registratie, verslaglegging, rapportage en dossiervorming van contacten met cliënten en de uitvoering van zorgplannen.
ACT-teams richten zich op de moeilijkste 20% van de mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Dat gaat soms gepaard met een verslaving en complexe maatschappelijke problemen, zoals dakloosheid en schulden.
Wat is het FACT jeugdteam? Fact is de afkorting van het engelse 'Functional Assertive Community Treatment'. FACT is een vorm van ambulant werken, dat wil eigenlijk kortweg zeggen dat de hulp naar een jongere toe komt en geboden wordt op een plek naar keuze, bijvoorbeeld op school, thuis, of op straat.
. Inmiddels zijn er naar schatting 400 (f-)act-teams die zorg bieden aan circa 70.000 mensen met ernstige psychische aandoeningen. Vanaf 2009 voert het ccaf modelgetrouwheidsmetingen uit bij (f-)act-teams om de kwaliteit en transparantie van de zorg voor patiënten met ernstige psychische aandoeningen te bevorderen.
Acceptance and Commitment Therapie (ACT)* is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van jouw (onverkaarde) klachten centraal staat (acceptatie). Je leert om het zinloze gevecht met (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen.
Het gaat om het snel inzetten van behandeling voor een korte periode om te voorkomen dat iemand in crisis raakt of als dat toch gebeurt, deze zo kort mogelijk duurt. Het team dat deze intensieve behandeling levert, heet intensive home treatment-team (IHT).
IHT is een kortdurende intensieve crisisbehandeling samen met de omgeving van de patiënt zorg draagt voor de behandeling die de patiënt nodig heeft. Het IHT team levert vanaf het moment van de eerste beoordeling intensieve ambulante crisiszorg.
Bemoeizorg is voor mensen met langdurige verslavings- of psychiatrische problemen. Er is voor hen geen passend aanbod binnen de hulpverleningsinstellingen en ze dreigen voortdurend tussen wal en schip te raken. Ze hebben problemen op gebied van huisvesting, inkomen, sociale contacten en zelfverzorging.
FACT is een intensieve behandeling voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, die vastlopen in het dagelijks leven. Vaak is er sprake van psychosegevoeligheid al dan niet in combinatie met verslavingsproblemen.
RACT staat voor Resourcegroep Assertive Community Treatment
Een resourcegroep bestaat uit een groep mensen, uitgekozen door de patiënt, die voor hem belangrijk zijn en die kunnen helpen om persoonlijke, zelfgekozen herstel- en participatiedoelen te realiseren.
In dit model hebben multidisciplinaire teams, bestaande uit zo'n tien fte aan medewerkers die ongeveer honderd patiënten begeleiden, een shared caseload. Dit betekent dat alle hulpverleners alle cliënten van het team kennen en regelmatig bezoeken. Daardoor kan het team langdurige dagelijkse begeleiding bieden.
GGZ Drenthe biedt hulp bij psychische problemen aan ouderen, volwassenen, kinderen en jongeren. Samen met onze patiënten werken wij aan herstel en kwaliteit van leven. Onze hulp is eenvoudig en kort als het kan, intensief of langdurig als het nodig is.
Het is een multidisciplinair team. Bemoeizorg wordt ingezet voor mensen die dakloos zijn, voor zorgwekkende zorgmijders, mensen met multi-problematiek, overal waar de normale wegen niet zijn gelukt. De geboden zorg is vrijwillig, maar indien nodig kan dwang worden toegepast.
Bemoeizorg is een vorm van zorg waarbij we zelf op mensen afstappen die complexe problemen hebben op meerdere gebieden in hun leven. Denk daarbij aan (een combinatie van) drugs-, medicatie-, en alcoholmisbruik, psychiatrische problemen, straatprostitutie, ernstige vereenzaming, verwaarlozing en vervuiling.
Herstelondersteunende zorg is zorg die de cliënt ondersteunt bij zijn herstel. Maar herstel is niet per se genezing. Bij veel psychiatrische aandoeningen is genezing niet altijd mogelijk, maar kan de cliënt wel leren om te gaan met zijn ziekte en een nieuwe betekenis geven aan zijn leven.
Een crisissituatie kan door verschillende factoren uitgelokt worden: verlies van werk, eenzaamheid, dreigende uithuiszetting, schulden, scheiding, overlijden, ziekte, aanhoudende stress, afhankelijk zijn van anderen, pessimistische verwachtingen naar de toekomst toe, afhankelijk van alcohol, medicatie of drugs, ….
Bij een crisisdienst werkt een team van psychiaters, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen. U krijgt er direct hulp en behandeling. Daarna gaat u weer naar huis en krijgt u zo nodig behandeling op afspraak. Soms is een verblijf met behandeling in de GGZ-instelling de beste keuze.
Het doel van de crisisbehandeling is dat u tot rust komt en de situatie weer beter overziet. Tijdens de behandeling is er ook aandacht voor uw eventuele partner en/of kinderen. Daarnaast maken we afspraken over hoe het verder gaat ná de crisisbehandeling.
Wat is Intensive Home Treatment (IHT)?
IHT is een intensieve behandeling voor iedereen die in een acute psychiatrische crisis terecht komt. Met IHT voorkomen we - waar mogelijk en verantwoord - een psychiatrische opname. Herstellen doe je bij voorkeur thuis en met de mensen die belangrijk voor je zijn.