Biologisch dynamisch wordt het in de volksmond genoemd, maar ook biodynamisch. De term 'biologisch' heeft te maken met het welzijn van de legkip en het biologische voer dat de kip krijgt. Een biologisch ei is een ei van een kip met een goed leven. Het is een kip die aandacht krijgt en veel zorg.
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. Biodynamische landbouw voldoet aan de normen voor biologische landbouw. Daar bovenop gelden voor biodynamische landbouw extra eisen en geheel eigen uitgangspunten.
Biologisch-dynamische landbouw en voeding (ofwel BD) is een speciale vorm van biologisch, met extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie.
Deze vind je in de biologische speciaalzaken en natuuurvoedingswinkels, boerderijwinkels en op boerenmarkten.
Biodynamische boeren kiezen voor het voeden van de bodem met minimum 60 procent vercomposteerde biologische mest. Ze voeden hun dier met biologisch stro en veevoer, waarvan ze minstens 80 procent zelf hebben geproduceerd. Daarnaast kiezen ze voor een ruime vruchtwisseling.
Demeter-boeren voldoen altijd aan de richtlijnen voor biologische landbouw, maar gaan nog een stapje verder door alle natuurlijke facetten in acht te nemen. Producten kunnen dus wel een EKO-keurmerk hebben en geen Demeter-keurmerk, maar nooit andersom.
Kenmerken van een biodynamische veehouderij
Koeien krijgen de ruimte die ze nodig hebben om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Ze behouden, zoals in de natuur, hun hoorns. In de hoorns zit gevoel en ze spelen een belangrijke rol in hun gezondheid en spijsvertering van de koeien.
Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Het zogenoemde Rondeel-ei (met Milieukeur en Beter Leven drie sterren) voldoet volgens Natuur en Mileu ook aan de hoogste duurzaamheidseisen. Wettelijk gezien is dit ei 'slechts' een scharrelei, dus zonder vrije uitloop naar buiten, maar de praktijk is anders.
Witte eieren
Kipster is een uniek concept waarbij rekening gehouden is met mens, dier en milieu. Op de Kipster-boerderij kunnen kippen lekker rondscharrelen in een bosrijke omgeving, met veel daglicht en frisse buitenlucht. De kippen worden gevoerd met reststromen uit bakkerijen en uit onze eigen Lidl-filialen.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een 100% gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Biodynamische bedrijven krijgen extra normen opgelegd voor bemesting, dierenwelzijn en stoffen die toegelaten zijn in de verwerking. De biologisch-dynamische principes zijn omgezet in een lastenboek. Wie voldoet aan de criteria van het lastenboek, mag gebruik maken van het internationale Demeter-label.
Samengesteld: Samengestelde producten bestaan uit meerdere biologische ingrediënten zonder verdere toevoegingen (additieven) en/of (technische) hulpstoffen. Deze producten/ingrediënten moeten volledig voldoen de biologische verordening.
Organisch is de vertaling van 'Organic', wat biologisch in het Engels betekent. Aan de andere kant betekent organisch in het Nederlands letterlijk 'voortgekomen uit iets levends. ' Een organische grond bevat dood biologisch materiaal, voornamelijk afkomstig van planten en voor een kleiner deel uit dierlijke resten.
Organic is letterlijk vertaald biologisch. Alleen wordt in het Nederlands iets anders bedoeld met organisch. Hiermee wordt namelijk bedoeld: afkomstig van planten en dieren. Een organisch product is dus niet altijd biologisch!
Verschil biologisch en ecologisch eten
De termen biologisch en ecologisch worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn over het algemeen gelijk aan elkaar. Het EKO-keurmerk (van ECOlogisch) staat immers voor biologische producten.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Jumbo introduceert als eerste supermarkt in Nederland eieren zonder eendagshaantjes. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten. Jumbo gaat hiervoor samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert.
Een biologisch ei herken je eenvoudig door de code op het ei te checken. Elk ei in de winkel is voorzien van een stempel. Daaraan kun je zien waar het ei vandaan komt en in welke omstandigheden de kip geleefd heeft. Het eerste cijfer zegt iets over de leefomstandigheden van de kip.
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Het Demeter-keurmerk staat op biologisch-dynamisch geproduceerde eieren, en op andere producten uit de biologisch-dynamische landbouw. Omdat ze ook voldoen aan de regels van EU-Biologisch, staat het 'groene blaadje' ook op de verpakking van Demeter-producten.
BIodynamische kaas
De melk is afkomstig van koeien met hoorns en wordt zo min mogelijk bewerkt, zodat het karakter en kwaliteit van de melk optimaal wordt behouden. De kaas is vegetarisch gestremd en bereid zonder chemische kleur-, geur- of smaakstoffen en zonder toevoeging van nitraat of salpeterzuur.
Bij natuurvoedingswinkels als Ekoplaza kun je grasgevoerd vlees vinden. Er zijn ook veel biologische boeren waar je rechtstreeks vlees kunt kopen. Rechtstreeks is het vaak een stuk goedkoper.
Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. De boeren en telers kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, door zo min mogelijk in te grijpen.