Het scherm mag tot maximaal windkracht 5 uitgerold blijven.
Door harde windstoten kan een zonnescherm of rolluik losraken. Dit kun je voorkomen door te controleren of je zonnescherm of rolluik nog goed vastzit. Het beste kun je zonneschermen tijdens een storm omhoog doen. Je rolluiken kun je juist weer beter omlaag laten om ook ruitschade te voorkomen.
Het cassette knikarmscherm
Een dergelijk zonnescherm met een solide constructie en een goede kwaliteit doek moet het windkracht vijf tot zes op de schaal van Beaufort zeker kunnen doorstaan.
Windweerstandsklasse 4: Dit staat gelijk aan windkracht zeven met een windsnelheid tussen de 50-61 km/u. Dit is een zeer harde wind. Windweerstandsklasse 5: Dit staat gelijk aan windkracht acht met een windsnelheid tussen de 62-74 km/u. Dit is een stormachtige wind.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Vaak is bij een 'storm waarschuwing' inderdaad geen dekking. Windkracht 5 is m.i. geen reden om thuis te blijven, maar wel is het verstandig niet te snel te rijden en de radio goed in de gaten te houden en te pauzeren als het gevaar groter wordt (en er waarschuwingen worden gegeven).
Screens kunnen erg veel wind verdragen waarbij het type Ritz (Zip) echt windvast is. Om deze reden wordt het type Ritz ook gebruikt als afsluiting voor veranda's en gevelopeningen. Er zijn drie verschillende types screens: Het standaard screen: hierbij wordt het doek strak gehouden door een gewicht in de onderlijst.
Hoeveel wind kan een windscherm verdragen? Meestal kun je een windscherm tot windkracht 6 (krachtige wind) gebruiken. Een en ander is wel afhankelijk van de lengte en de hoogte van het doek.
Je mag de zonwering tot maximaal windkracht 6 blijven gebruiken. Wordt de kracht hoger, dan dien je het zonnescherm in te klappen omdat het anders kan beschadigen of kan dubbelklappen.
De kracht van wind is soms spectaculair te noemen, zeker in het late najaar of vroege voorjaar. Als de bedekking niet goed vast zit, kan de schade flink oplopen. Denk aan wegwaaiende dakpannen of dakbedekking van een schuur of overkapping dat eraf waait.
Tijdens de storm:
Blijf weg uit parken en bossen en uit de buurt van bomen. Schuil ook nooit onder een boom. Door de hevige rukwinden kunnen takken afbreken en bomen omwaaien. Rijd vooral op hoofdwegen en vermijd trajecten door een bos.
Wat moet ik doen als ik toch buiten ben tijdens zware windstoten of storm? Schuil niet onder bomen of dichtbij huizen vanwege vallende takken, dakpannen of andere objecten. Zoek - indien mogelijk - beschutting in een gebouw en wacht tot de storm is gaan liggen.
Een fotocel bestaat uit een zender en een ontvanger waartussen een infrarode lichtstraal wordt verstuurd. Wanneer er iemand in het rolhek zit, dan wordt de lichtstraal van de fotocel onderbroken en op dat moment stopt het rolluik.
Een laag windscherm biedt tijdens het rijden natuurlijk minder bescherming tegen regen en wind. Ook in de zomer biedt het lage windscherm op uw scooter minder bescherming tegen hinderlijke insecten. Uw scooter krijgt door een laag windscherm een sportieve uitstraling.
De populairste producten in de categorie buitenzonwering zijn rolluiken en screens. Rolluiken houden gemiddeld 6 graden tegen. Het temperatuurverschil met screens ligt iets lager: 3 graden. Toch kan een ruimte met slechts een paar graden verschil al een stuk aangenamer aanvoelen.
Een screen heeft voornamelijk de functie om de zon te weren uit de woning, waarbij het zicht naar buiten toe behouden blijft en een rolluik zorgt voor een complete afsluiting van een een raam of deur. En niet geheel onbelangrijk een rolluik is in prijs voordeliger dan een screen.
Werken op hoogte mag bij windkracht 6 tot maximaal tien meter hoogte. Bij windkracht 7 mogen werknemers niet meer op het dak werken.
Windkracht 8 is storm. Dan ga je niet fietsen. Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen.
Het grote probleem doet zich voor als vliegtuigen moeten opstijgen en landen. Hier speelt vooral de windrichting een rol. Bij windkracht 6 kunnen vliegtuigen prima landen zolang ze tegen de wind in landen. Landen van een vliegtuig met zijwind geeft wel problemen al is het mogelijk.
Wat is storm? Windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort, dat noemen we storm. Vooral de windstoten kunnen je verrassen in het verkeer. Windstoten van 100 km/h of meer zijn denkbaar, en die voel je heel goed in je auto.