Je hebt gezocht op het woord: zelfkritiek. zelf·kri·tiek (de; v) 1kritiek op eigen werk, eigen daden enz.
Door gevoelens van ontoereikend zijn, falen, etc, komen we in ons overlevingssysteem (vecht-vlucht). We komen terecht in ons reptielenbrein en er worden stresshormonen aangemaakt. We gaan reageren alsof er daadwerkelijk gevaar is. Zelfkritiek is, zo zegt hij, een manier om het gevaar te lijf te gaan.
Overkritisch: altijd kritiek en commentaar hebben.
Jouw valkuil is dat je over-kritisch wordt of veroordelend. Dat je met jouw scherpe pen of tong de vloer aanveegt met jouw mening en zienswijze. Jouw valkuil kan zijn dat je pietluttig wordt, op alle slakken zout legt, spijkers op laag water zoekt, gaat muggenziften of dat je negatief kritisch wordt.
Als je kritiek hebt op jezelf, komt dat vaak doordat je je ergens mee vergelijkt. Je vergelijkt je met iemand anders. Als we naar anderen kijken, dan kijken we eigenlijk naar onszelf.
De innerlijke criticus is een term die wordt gebruikt voor de afkeurende interne stem die jou veroordeeld en aanvalt. Iedereen heeft daar in het dagelijks leven wel eens last van. Bij onzekere mensen speelt de innerlijke criticus vaak een grotere rol, dan bij mensen die zich niet snel onzeker voelen.
Je innerlijke stem is niet een stem die je letterlijk hoort praten, je hoort hem meer dan een emotie, sensatie of gedachte. Deze innerlijke stem noemen we ook wel je intuïtie. Hij vertelt je over jezelf en over de wereld om je heen.
Als jij ook een stem in je hoofd hoort, druk dan je wijsvinger tegen je hoofd, een paar centimeter boven je linkeroor. Precies daar, onder de drievoudige laag haren, huid en schedel, bevindt zich het centrum van Wernicke. Dit hersendeel is zeer actief als je een tekst leest: nu dus.
Het komt geregeld voor dat mensen hun gedachten hardop horen en het is niet gevaarlijk. De een heeft daar weinig last van, bijvoorbeeld als je dit al heel lang herkent en weet dat het ongevaarlijk is. De ander kan ervan schrikken. Bijvoorbeeld als het de eerste keer is.
Als u stemmen hoort in uw hoofd, komt dat doordat er iets mis gaat in uw hersenen. In de hersenen zitten speciale plekken die geluiden van buiten verwerken. Hersenscans laten zien dat die plekken ook actief zijn tijdens het horen van stemmen, terwijl er geen geluiden van buiten zijn.
Waar komt die innerlijke criticus vandaan? Hij is ontstaan in je kindertijd of net iets later. In een situatie waar je niet mee wist om te gaan, welke hevige gevoelens losmaakte en welke je niet begreep. Een situatie die in ieder geval heel veel impact had.
Realiseer je dat anderen vooral met zichzelf bezig zijn. Zij denken niet zo na over jouw functioneren, want ze ervaren jou niet zoals je jezelf ervaart. Train jezelf in het herkennen van je denkfouten in redeneringen, zodat je ze makkelijker kunt loslaten.
Self-kindness: Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je lijdt of wanneer je faalt of je tekort voelt schieten, in plaats van je gevoelens te negeren of jezelf onder te dompelen in zelfkritiek.
De betekenis van kritisch is 'oordelend, nauwlettend onderzoekend' of 'betrekking hebbend op de kritiek'.
Wanneer je een hoog inlevingsvermogen hebt is het gevoelloos oordelen over een ander een echte allergie voor je. Ook is een hoge mate van onverschilligheid in dit geval een echte allergie voor je. Door zelfbescherming kun je in een allergie terecht komen waardoor je overprikkeld kunt raken.
Een kritische houding betekent dat men niet zonder meer iets aanvaardt of gelooft, het tegengestelde van een naïeve of lichtgelovige houding.
Het antwoord is: nee. Harde cijfers tonen aan dat de meeste mensen met de diagnose van schizofrenie herstellen of leren leven met hun kwetsbaarheid. Ook al is er geen medisch herstel (Menezes et al., 2006), dan is herstel van perspectief toch altijd mogelijk.
Als je een schizofrene stoornis hebt, maak je vaak een verwarde indruk. Je bent bijvoorbeeld angstig, je hoort stemmen of je hebt last van hallucinaties. Hierdoor zeg je of doe je dingen die voor buitenstaanders onbegrijpelijk zijn. De stoornis begint meestal tussen het 16e en 30e levensjaar.
Wees bewust van je lichaamstaal.
Het heeft zijn eigen manier om in iemands gedachten te blijven hangen, zowel in goede als in slechte zin. Goed oogcontact kan zorgen voor een betere connectie, terwijl het spiegelen van zijn lichaamshouding een gevoel van harmonie tussen jullie kan creëren.
Er zijn mensen die gedachten kunnen lezen. Deze mensen zijn vaak hoogsensitief en hebben vaak een sterke ontwikkelde intuïtie. Dit wordt ook wel telepathie genoemd. Dit woord kom uit het Grieks.