Het is belangrijk om één uur voor en één uur na het aanbrengen van een hormoonzalf geen andere zalven te gebruiken. Anders kan het zijn dat het medicijn minder goed werkt. Uw arts schrijft soms naast hormoonzalf een antibacteriële en/of een antischimmel zalf voor.
Smeer dagelijks een neutrale vette zalf. Er moet minimaal een uur tussen aanbrengen van de neutrale zalf en het aanbrengen van de hormoonzalf zitten.
U begint uw behandeling met twee keer per dag hormoonzalf smeren. Bij duidelijke verbetering (het actieve eczeem is niet meer zichtbaar en de jeuk is verminderd) gaat u naar één keer per dag hormoonzalf smeren. Blijft dit goed gaan, gaat u dan naar twee dagen stoppen met hormoonzalf , vijf dagen wel hormoonzalf smeren.
Smeer als volgt als u zowel hormoonzalf als bijsmeerzalf gebruikt: Behandel de eczeemplekken eerst met de voorgeschreven hormoonzalf. Laat deze zalf minimaal een uur intrekken. Smeer vervolgens de hele huid in met de bijsmeerzalf.
Als je de hormonen langdurig in grote hoeveelheden in het bloed krijgt, heb je ook kans op osteoporose (botontkalking). Deze systemische bijwerkingen van hormoonzalf zijn heel zeldzaam. Een hormoonzalf geeft weinig bijwerkingen.
Klasse IV bevat de sterkste preparaten (bijvoorbeeld dermovate). Soms start de dermatoloog gelijk met een hoge klasse hormoonzalf, zodat de ontsteking in de huid (bij eczeem) snel en krachtig wordt onderdrukt.
Laat witte bloem producten, snelle suikers, varkensvlees, koffie en andere ongezonde voeding weg uit je voedingspatroon. Neem extra probiotica in de ochtend om de darmflora te herstellen. Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes.
Minder lang en minder heet douchen kan ook eczeemklachten doen verminderen, zeker in de winterperiode. Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.
Heb je last van lichte eczeem? Dan is deze eczeemcrème van Bepanthen geschikt. Het verlicht de jeuk en de roodheid en herstelt de huid. Deze eczeemcrème van Grahams is zacht voor de huid en is door de milde samenstelling ook te gebruiken op de huid van baby's, kinderen of als eczeemzalf voor op je gezicht.
Stress leidt soms ook tot klachten van chronische aard zoals eczeem. Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. Dit ontstaat wanneer de huidbarrière is verstoord. Stress kan een oorzaak zijn van een verstoorde huidbarrière en dit kan atopisch eczeem en seborroïsch eczeem als gevolg hebben.
Als u de juiste sterkte gebruikt, werken hormoonzalven goed. Binnen een week nemen jeuk, zwelling en roodheid meestal af. Het is belangrijk om niet direct te stoppen na het eerste effect.
Typisch voor eczeem is dat je het ziet van buiten uit. Het uit zich namelijk in een droge, schrale huid, blaasjes en roodheid. Soms wordt de oorzaak van het eczeem gestuurd van binnenuit. Die oorzaak is echter vaak moeilijk te achterhalen.
Vaseline Lanette crème en Vaseline Cetomacrogol Crème zijn vette crèmes. Deze trekken veel langzamer in de huid dan de gewone crèmes. Lanette zalf en Cetomacrogol zalf zijn vetter en dikker dan de crèmes.
Verschillende soorten neutrale zalf
Een zalf is vetter dan een crème of lotion en heeft daarom in prin- cipe de voorkeur om te gebruiken bij eczeem. Bij een nattend eczeem gelden andere adviezen.
Het meest bekende klasse I preparaat is hydrocortison(acetaat) 1%. Klasse II bevat sterker werkzame middelen (bijvoorbeeld triamcinolon(acetonide) 0,1 %).
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Als het om eczeemklachten gaat, zijn er nog geen significante verschillen vastgesteld tussen hard en zacht water. Wel is het zo dat je met zacht water minder zeep en shampoo nodig hebt, waardoor de huid minder snel uitdroogt.
Bij eczeem heeft u plekken op uw huid die jeuken. Er kunnen schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes zijn. Water en zeep maken de klachten erger. Ga daarom maximaal 2 of 3 keer per week onder de douche of in bad.
Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren. Blauwe bessen zijn juist uitermate goed voor je, omdat ze boordevol antioxidanten en anthocyanidinen zitten.
Zonlicht heeft een remmend effect op ons afweersysteem. Dat is ook de reden dat bij veel mensen met eczeem lichttherapie of zonlicht een positief effect heeft. De klachten van eczeem zoals roodheid, schilfering en jeuk worden door zonlicht vaak minder.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk.
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Een gewone verzachtende en beschermende crème helpt bij eczeem vaak niet genoeg. U kunt beter een vette crème gebruiken, zoals vaseline lanettecrème of vaseline cetomacrogolcrème. Ook de lanettezalf en cetomacrogolzalf werken goed bij een erg droge huid.
Bij handeczeem kun je de handen 20 minuten in een pan of teil met water weken en dan insmeren met een vette corticosteroïdzalf. Volg dit protocol maximaal 14 dagen of tot het eczeem is verbeterd. Wanneer de huid is verbeterd kun je stoppen met “weken”. Je moet wel doorgaan met smeren.