Daarnaast kan de duur van deze hormoonpiek verschillen. Meestal duurt de stijging van het LH hormoon meer dan 24 uur. De meeste vrouwen vinden deze hormoonpiek door 1 keer per dag een ovulatietest te doen. Maar het is mogelijk deze hormoonpiek te missen wanneer deze piek korter aanwezig is dan 24 uur.
Gelukkig komt het niet vaak voor maar het kan ook zijn dat je geen LH-piek meet omdat je niet ovuleert, oftewel omdat er geen eisprong plaatsvindt. Doe je de testen steeds op de juiste wijzen maar krijg je nooit een positieve uitslag, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan en dit met hem te bespreken.
De hormoonhuishouding van een vrouw speelt een grote rol bij het zwanger raken (en zijn). Luteïniserend hormoon (LH) is het hormoon dat zijn piek heeft net voordat je het meest vruchtbaar bent. Zwanger worden kan alleen op het vruchtbaarste moment in de menstruatiecyclus.
De LH-piek situeert zich doorgaans rond dag twaalf, de eisprong rond dag veertien van een normale menstruatiecyclus.
LH is altijd in je urine aanwezig, maar het niveau stijgt zeer sterk ongeveer in het midden van je cyclus. Zo'n 24-36 uur na deze LH piek komt een eicel vrij uit een dominante follikel in een van je eierstokken. Dit proces staat bekend als ovulatie ofwel eisprong.
Als de ovulatietest negatief is, zit je nog niet in je vruchtbare dagen. Je kunt iedere dag blijven testen net zolang totdat de ovulatietest positief is. Het is belangrijk dat je iedere keer een nieuwe stick gebruikt en geen testen gebruikt die over de houdbaarheidsdatum zijn.
Als je ovuleert, heb je waarschijnlijk een relatief voorspelbare menstruatiecyclus die ongeveer 24 tot 32 dagen duurt. Afwezige menstruatie of zeer lange (meer dan 40 dagen) of korte (minder dan 20 dagen) cycli kunnen erop wijzen dat je niet ovuleert.
Onder invloed van die grote hoeveelheid LH (LH-piek) treedt de eisprong na ongeveer 40 tot 44 uur op.
Je kunt de LH-piek berekenen door een ovulatietest te doen. Deze test meet het LH-gehalte in je urine. Voer de ovulatietest meerdere dagen achter elkaar uit, het liefst twee keer per dag op hetzelfde tijdstip. De ovulatietesten die het LH-gehalte meten zijn zeer nauwkeurig en worden het meest gebruikt.
De ovulatietest
Een manier om je ovulatie te achterhalen is door een ovulatietest te gebruiken. Vlak voordat je ovuleert, maakt je lichaam een hele stoot Luteïniserend Hormoon (LH) aan. Het LH hormoon stimuleert namelijk de eisprong.
Sommige vrouwen ovuleren niet in elke cyclus en zullen dan ook geen LH-piek kunnen vinden.
Een eitje overleeft 48 uur na de eisprong.Een zaadcel overleeft maximaal 5 dagen. De dagen waarin je dus het meest vruchtbaar bent, is 5 dagen voor tot 2 dagen na de eisprong. Hoe dichter op de eisprong, hoe groter de kans is.
Tijdens elke menstruatiecyclus zijn er een aantal vruchtbare dagen. Dat zijn de dagen rond de eisprong. Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden.
Als je eisprong bijvoorbeeld eerder of later plaatsvindt dan verwacht, kun je deze gemakkelijk missen omdat je op dat moment nog niet, of niet meer aan het testen bent. De hoeveelheid LH hormoon die een vrouw aanmaakt om de eisprong in gang te zetten, verschilt per vrouw.
Test niet met ochtendurine.
Deze kan iets meer hormomen bevatten dan je dagplas. Een ovulatietest doen we bij voorkeur niet met ochtendurine omdat deze iets te vroeg een positieve testuitslag zou kunnen geven. Elk moment na 10 uur `s morgens tot aan het slapen gaan is in principe goed.
Belangrijk om te weten is dat een ovulatietest ook een positieve uitslag kan geven als je zwanger bent. Dit komt doordat de ovulatietest reageert op het hormoon HCG. Twijfel je of je zwanger bent of gewoon een late ovulatie hebt? Doe dan voor alle zekerheid een zwangerschapstest.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
Beide hormonen komen ook in je urine terecht. Een ovulatietest wordt positief als er minimaal een bepaalde hoeveelheid van het hormoon LH of oestrogeen in je urine zit. Een positieve test betekent dat je eisprong er binnen 2 tot 4 dagen aan zit te komen.
In principe komt er tijdens iedere menstruatiecyclus één eicel vrij, maar in sommige gevallen vindt er een dubbele eisprong plaats.
Vrouwen denken vaak dat ze na een positieve ovulatietest onmiddellijk seks moeten hebben, maar je hebt echt de tijd. Na zo'n positieve test duurt het soms nog 24 tot 36 uur uur voordat het eitje springt, en zaadcellen kunnen wel vier dagen leven in de baarmoeder.”
Wanneer je een smiley ziet, of wanneer de teststreep donkerder of gelijk is aan de controlestreep, is de test positief. Bij een positieve ovulatietest zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de eisprong plaatsvinden.
De menstruatiecyclus is een nauw samenspel tussen de eierstokken en de hypofyse, een hormoonklier in de hersenen. Als deze balans verstoord is, kunt u een onregelmatige cyclus krijgen en kan de eisprong uitblijven. Dit heet ook wel een ovulatiestoornis.
Als je menstruatie cyclus langer is dan 35 dagen of korter dan 21 dagen, is de kans groot dat je niet ovuleert. Officieel heet dit een 'anovulatoire cyclus'. Je hebt dan wel een bloeding, maar geen eisprong gehad. Maar juist die eisprong is nogal belangrijk voor je vruchtbaarheid, dat kun je zelf ook wel bedenken.
Het is niet alleen moeilijk om dat precies op het juiste moment te doen, maar ook het voorvocht dat vrijkomt voor de ejaculatie kan al zaadcellen bevatten. Van voorvocht in je vagina kan je dus ook zwanger worden.