Oranje en beinvloeding
De complementaire kleur (tegenkleur)van Oranje is Blauw. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel en samen gebruikt versterken ze elkaar.
Wat zijn complementaire kleuren? De kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel noemen we complementaire kleuren. Ga je complementaire kleuren mengen, dan krijg je – afhankelijk van het gebruikte kleursysteem – een neutraal resultaat. Dit kan wit, zwart of grijs zijn.
Complementaire kleuren versterken elkaar als ze naast elkaar staan. Als je ze door elkaar mengt breken ze elkaars kleurkracht af. Ook kun je ze gebruiken om mooie schaduwkleuren te maken.
Een energieke kleurencombinatie krijg je door complementaire kleuren te kiezen. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld rood en groen, of oranje en blauw. Deze combi's worden vaak gebruikt om kleuren te laten knallen, ze versterken elkaar.
Blauw kan mooi samen met oranje, groen en paars, zij het in gedempte kleuren. Geel kan gecombineerd worden met groen en oranje. Paars staat mooi bij geel in kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld als accessoire. Geel past ook mooi bij goudtinten.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Roze is een secundaire kleur. Zijn complementaire kleur is groen. Het behoort tot de warme kleuren.
Hier moet je een secundaire kleur mengen met zijn complementaire kleur. Welke kleuren bruin maken, hier zijn wat voorbeelden: Paars, een secundaire kleur, wordt gecombineerd met zijn complementaire kleur geel.
Het koele grijs versterkt de warme uitstraling van bruin. Zoals je wellicht al weet, de tegenstellingen trekken elkaar aan. Met een combinatie van bruin en grijs geef je jouw slaapkamer een gevoel van veiligheid en rust. Op deze manier creëer je de perfecte plek om na een stressvolle werkdag beter te slapen.
Complementaire kleuren
In de kleurencirkel heeft elke kleur een tegenoverstaande kleur, de complementaire kleur. Complementaire kleuren contrasteren, maar vullen elkaar ook aan. Rood is de complementaire kleur van groen, geel staat tegenover violet en oranje is complementair aan blauw.
Grijs is apart: het behoort niet tot de primaire, secundaire of tertiaire kleuren en heeft geen complementaire kleur. Net als bij zwart is er dezelfde discussie over of grijs een “echte kleur” is.
Van Itten zegt dat je kan spreken van zeven verschillende kleurcontrasten. Dat zijn - het kleur-tegen-kleur contrast - het licht-donker contrast - het warm-koud contrast - het complementair contrast - het simultaan contrast - het kwaliteistcontrast - het kwantiteitscontrast.
Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen. Voorbeeld: Zie de kleurencirkel: Groen en Rood zijn bijvoorbeeld complementaire kleuren. Wanneer je complementaire kleuren met elkaar mengt ontstaat er altijd donkergrijs/zwart. Vandaar de naam complementair; ze heffen elkaar op!
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Naast primaire, secundaire en tussenliggende kleuren zijn er ook drie tertiaire kleuren. Deze kun je maken door twee secundaire verfkleuren met elkaar te mengen. De tertiaire kleuren zijn bruin (groen gemengd met oranje), roodbruin (oranje gemengd met violet) en leigrijs (violet gemengd met groen).
Magenta is een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood, roodachtig paars of mauve-achtig karmozijn.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
Kleuren mengen: Aquamarijn of Turquoise
Turquoise wordt ook wel aquamarijn genoemd en zit tussen groen en blauw in. Deze kleur is verkrijgbaar in een groot aantal intense tinten. Bleek, zacht, levendig of fel. Om turquoise of aquamarijn te krijgen zal groen met blauw moeten worden gemengd.
Vermenging een primaire en een secundaire kleur (zoals rood + groen) of twee secundaire kleuren (zoals oranje + groen). Dit resulteert in een zogenaamde tertiaire kleur. Vooral het laatste resulteert vaak in modderige kleuren zoals grijs, bruin en zwart.
Oranje combineren met paars
Dan moet je de kleurencombinatie oranje en paars zeker een kans geven. Vooral als je gek bent op de bohemien woonstijl ga je deze kleuren te gek vinden. Deze twee krachtige kleuren zullen je meer energie geven.
De interieur kleuren voor 2022 bestaan voornamelijk uit lichte en natuurlijke tinten. Hierbij is te denken aan frisse blauwe kleuren en rustige aardetinten, maar ook aan gedempte olijfgroene kleuren. De interieurkleuren van 2022 zorgen voor een rustgevende uitstraling waarin je je op je gemak voelt.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.