Dat kan vervelend zijn. Slapende handen, voeten, armen en benen worden veroorzaakt door druk op een zenuw of zijn doorbloeding. Met osteopathie kan de druk worden weggenomen en de doorbloeding weer worden gestimuleerd. Kortom: osteopathie maakt jouw slapende ledematen weer wakker!
Wat werkt ter voorkoming van slapende ledematen? Een goede houding voorkomt dat één van uw ledematen 'in slaap valt. Zet de benen naast elkaar en zorg dat je armen vanaf je schouders naar beneden wijzen. Probeer te voorkomen dat je op de armen gaat liggen tijdens het slapen.
Heb je hele heftige tintelingen, pijn en krachtsverlies in je arm of hand, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je dan doorverwezen moet worden voor verdere onderzoek.
Daarom kunt u, wanneer uw ledematen slapen, het best altijd eerst even rustig bewegen. Hierdoor komt de bloedcirculatie weer op gang, trekt het slappe gevoel vanzelf weg en kunt u veilig opstaan.
Een tintelende, slapende hand is een typisch verschijnsel van een beknelde zenuw. Er zijn verschillende plaatsen in het verloop van de zenuw waar de beknelling plaats kan vinden. Zenuwen zijn zeer gevoelig voor druk. Het gevolg van een beknelde zenuw kan zijn: Pijn, tintelingen, doofheid en krachtsverlies van spieren.
Een slapende arm na het slapen
Bij het slapen op een te hard of een verkeerd matras worden op bepaalde plekken in het lichaam zenuwen afgekneld. Dit leidt tot een tintelend gevoel in de arm. Een slapende arm bij het wakker worden komt vrijwel altijd voor bij zij-slapers.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Zorg dat u voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie door chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie. Vermijd alcohol, want die kan zenuwschade veroorzaken en de neuropathische pijn verergeren.
Als je bloedsomloop slecht is of beperkt wordt, kan zuurstofrijk bloed niet alle plaatsen van je lichaam goed bereiken. Daardoor ontstaat er lokaal een zuurstoftekort. Dat veroorzaakt een tintelend gevoel. Als het bloed weer vrij baan krijgt, bijvoorbeeld als je anders gaat zitten, verdwijnt het gevoel vanzelf.
Een slapend been breekt niet makkelijker
Er is dus niks mis met je hersenen, je zenuwen of je bloedvaten. Ze konden alleen tijdelijk even niet meer goed samenwerken doordat je geliefde op je arm in slaap is gevallen (daar is zelfs een naam voor: paralyse des amoureux).
Behandeling. Klachten bij een beknelling van de buitenste armzenuw kunnen verholpen worden door een operatie. Die operatie wordt meestal poliklinisch onder plaatselijke verdoving gedaan. Soms vindt de operatie plaats onder volledige narcose of uitgebreidere verdoving van de arm.
Bij een doof gevoel in uw teen heeft u last van een gevoelloosheid of een tintelend gevoel in uw teen. Het dove gevoel kan het lopen lastiger of pijnlijk maken en is dus erg vervelend. Het kan zijn dat u een hele korte tijd last heeft van een tintelende of gevoelloze teen.
Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm. Laat de persoon beide armen naar voren strekken en de binnenkant van de handen naar boven draaien. Kijk of een arm wegzakt.
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Tintelingen in een arm of been worden meestal veroorzaakt doordat er ergens een zenuw bekneld zit. Dit kan leiden tot pijn, krachtsverlies, een doof gevoel. Plaatsen waar een beknelling geregeld optreedt zijn de “tunnels” waar een zenuw doorheen loopt.
Een bloedstolsel in de ader van het arm schiet los, passeert het hart en loopt vast in één van de longslagaders. Het achterliggende weefsel kan afsterven, dit heet een longinfarct.
Vaak heb je een doof gevoel in handen, armen, voeten of benen. Een doof gevoel of tintelingen kunnen vaak worden veroorzaakt door 'met je benen over elkaar zitten' of 'op je arm in slaap vallen'.
Er zijn een heel aantal nieuwe middelen die neuropathie kunnen veroorzaken, waaronder chemokuren om kanker te bestrijden zoals bortezomib, ixabepilone, tacrolimus en oxaliplatin. Ook de cholesterolverlagers en anti-depressiva kunnen neuropathie veroorzaken.
Gangbare hulpmiddelen tegen deze problemen zijn rust, koelen, rekken en eventueel ontstekingsremmers. Een bezoek aan de osteopaat biedt vaak ook soelaas. Door op onderzoek uit te gaan naar de oorzaak van de inklemming, kan de osteopaat kiezen voor de juiste aanpak.
Tintelingen en een 'voos' gevoel (een veranderd gevoel, bijvoorbeeld bij aanraking) in vingers en tenen. Verstoorde koude-warmtegewaarwording. Minder kracht hebben. Minder goed fijne bewegingen kunnen uitvoeren, zoals het sluiten van knopen of het vasthouden van een pen.
Inklemming van de nervus ulnaris geeft meestal symptomen in de hand. Met name de pinkzijde van de hand, pink en de ringvinger kunnen tintelen, gevoelloos worden of pijn doen. Ook ter hoogte van de binnenzijde van de elleboog kan men soms pijn voelen op de plaats van de inklemming.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Slaapverlamming (slaapparalyse) treedt op tijdens de slaap: je bent enkele minuten wakker terwijl je niet kan bewegen, je ogen niet kan openen en niet kan spreken. Dit gaat regelmatig gepaard met hallucinaties, zoals het gevoel hebben dat iemand in de kamer is of dat iemand je bedreigt, terwijl je niets kan doen.