Tips om te stoppen met piekeren
Wees duidelijk naar jezelf en buig je gedachten om. Luister naar je gevoel en je hart. Laat je gevoel door je heen stromen, door je hoofd leeg te maken. Je ziet het stemmetje als een vervelend en kritisch persoon.
Een regelmatig ritme, waarbij momenten van drukte afgewisseld worden met genoeg momenten van ontspanning, helpen je brein kalmeren. Plan desnoods periodes van rust in je agenda in, als het er anders niet van komt. Een vast ritme geeft overzicht, houvast en een opgeruimd gevoel.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Onderzoeken over teveel nadenken suggereren dat je je kan keren naar drugs, alcohol, voedsel of andere externe manieren om je emoties te reguleren. Dit komt omdat je niet in staat bent om jezelf te kalmeren met behulp van je eigen interne bronnen.
Ontspan voldoende overdag.
Bouw overdag een aantal rustmomenten in, even een kwartiertje voor jezelf om wat te lezen. Probeer vroeg in de avond alles wat die dag gebeurd is in omgekeerde volgorde op te schrijven (het laatste dus eerst). Stop je malende gedachten met de veelgebruikte 'gedachten stop methode'.
Belangrijk om te weten is dat niemand gedachten uit je hoofd kan halen. Tijdelijk niet kunnen nadenken is onschuldig en gaat vanzelf weer voorbij. Vaak hangt het samen met vermoeidheid, stress, somberheid of angst. Soms kun je gaan denken dat anderen op de hoogte zijn van jouw gedachten.
Te veel piekeren leidt tot stressklachten en dit heeft gevolgen voor je gezondheid en welzijn. Piekeren gaat vaak gepaard met slechter slapen, verminderde concentratie, vermoeidheid, een onrustig en opgejaagd gevoel.
Wat is een emotionele blokkade? Wanneer je een emotionele blokkade hebt, dan voel je dat je emotioneel niet meer goed functioneert. Het kan zijn dat je stil wordt, maar het kan ook gebeuren dat je juist heel druk bent of boos wordt. Vaak voel je het ook in je lijf.
Angst zorgt ervoor dat we die emoties uit de weg gaan die ons pijn kunnen doen. Het niet weten, kunnen, durven, willen voelen of toelaten van deze emoties is de oorzaak van veel gedoe en problemen (lees: angst, onrust en stress) in je leven.
Er zijn verschillende oorzaken waar je hoofd zo onrustig aanvoelt. Dit kan onder ander zijn door het werk, stress, prestatiedruk, teveel prikkels, slaapgebrek, angst of emotionele disbalans. Het is goed om deze klachten heel serieus te nemen om erger te voorkomen.
Niet slapen
In de eerste paar maanden dat je verliefd wordt, daalt je serotoninespiegel een beetje. Meestal beschreven als het feel-good hormoon, is het ook verantwoordelijk om je kalm en slaperig te houden. Met al die dopamine en noradrenaline die door je aderen stromen, is je lichaam nu niet klaar om te slapen.
Waarom zorgt angst ervoor dat je niet kunt slapen? Angst veroorzaakt stress en stress maakt je alerter. Doordat je alert bent, kun je van iedere prikkel (geluid, gevoel, geur, etc.) gemakkelijk angstig worden, waardoor je nog lastiger in slaap valt.
Wat zijn angstgedachten? Je bent bang om je baan kwijt te raken, om een ernstige ziekte te krijgen, om iemand die je dierbaar is te verliezen. De angst zit hem in de gedachte dat het vliegtuig misschien wel neerstort, de gedachte om dood te gaan. Angsten zijn heel normaal om te hebben.
Het effect van negatieve gedachten
Negatief denken is verbonden aan angst, depressie en obsessieve-compulsieve stoornis. Maar waar niet iedereen last krijgt van een depressie of angststoornis, worstelen bijna alle mensen weleens met negatieve gedachten. Dit komt door de manier waarop onze hersenen opgebouwd zijn.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen. Het lijkt alsof je wartaal uitspreekt. Je kan je intens moe voelen en wazig zien.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.