Vanaf 1 januari 2024 worden alle bedrijven verplicht om keukenafval en etensresten uit het restafval te scheiden, ongeacht of er eten geserveerd wordt of niet. Analoog met de EU-richtlijn die bedrijven en huishoudens verplicht om biologisch afval aan de bron te sorteren.
Simpel: iedereen. Elk bedrijf of elke vereniging moet zijn afval sorteren.
Sinds 1 juli is het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen van kracht. Gemeenten zijn nu wettelijk verplicht om gft, papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Voor textiel en gevaarlijke afvalstoffen gaat deze verplichting in per 1 januari 2025.
Wanneer wordt geconstateerd dat afval niet goed gescheiden wordt, kunnen ze op zoek gaan na de dader. In een doos oud papier kan bijvoorbeeld een brief zitten met daarop een adres van de eigenaar. Als er naast papier ook andere afvalstromen bij zitten, kan de gemeentewerker een boete naar dat adres sturen.
Afvalinzameling. De gemeente moet uw huishoudelijk afval inzamelen. Dat staat in de wet. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe zij dit doet.
U kunt een boete krijgen als u uw huisvuil of grof afval op een verkeerde manier of verkeerde tijd op straat zet. Bent u het niet eens met de boete? Dan kunt u bezwaar maken.
Waarom een tarief op restafval? Met het tarief op restafval wil de gemeente inwoners aanmoedigen hun afval nog beter te scheiden. We zien dat Zwollenaren gemiddeld in 2022 nog 164 kilo restafval per persoon per jaar aanboden. Daarin zit nog veel materiaal dat we kunnen recyclen als we het scheiden.
Wat houdt de controle in? Speciale controleurs kijken in de duocontainers of afval op de juiste manier gesorteerd is. U krijgt een gele, oranje of rode kaart als uw afval niet goed gescheiden is. Via speciale apparatuur geven de controleurs aan wat er fout is met de afvalscheiding.
Hoe meer je sorteert, hoe beter de recyclage zal verlopen. Sorteren en recycleren helpt om duurzaam om te gaan met natuurlijke grondstoffen, bespaart energie, gaat de opwarming van de aarde tegen en stimuleert de economie.
Glas, papier en karton, groente, fruit en tuinafval (gft), klein chemisch afval, plastic, blik, drinkpakken, elektrische apparaten, grof tuinafval, bouwafval, textiel en restafval worden allemaal apart verwerkt.
In gemeenten waar minder dan 40 procent van het afval wordt gescheiden en gerecycled, zijn inwoners gemiddeld 126 euro per persoon kwijt. In gemeenten waar meer dan 70 procent van het afval apart wordt ingezameld, ligt dit bedrag op 77 euro per jaar, bij een landelijk gemiddelde van 102 euro.
Ook werd in 2022 minder huishoudelijk restafval en pmd-afval ingezameld (plastic, metalen en drankenkartons), vergeleken met een jaar eerder. In 2022 werd 183 kilogram restafval en 21,2 kilogram pmd-afval per inwoner ingezameld. In 2021 was dit respectievelijk 198 kilogram en 22 kilogram per inwoner.
Niemand wordt verplicht een gft-container aan te schaffen.
Sorteerwijzer: chipszak
Chipszakken mogen in de PMD-zak. Chipskokers of -tubes (zoals Pringles) moeten in de restafvalzak.
Door hun gevaarlijke eigen- schappen horen ze niet thuis in de restafvalzak of de restafvalcontainer, bij het pmd (lege plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkar- tons), bij het glas, of bij het grofvuil. Breng kga steeds in een degelijke verpakking naar een inzamelpunt, zoals het recyclagepark.
De boetes voor het op straat gooien van afval gaat stapsgewijs omhoog. Op de eerste overtreding staat een boete van 140 euro, op de tweede 280 euro of drie dagen werkstraf, op de derde 420 euro of vijf dagen werkstraf plus een boete van 140 euro.
De tussenruimte rondom moet 40 cm zijn. Zet de container niet achter obstakels, zoals lantaarnpalen en geparkeerde auto's. De kleine (140 liter) mag niet zwaarder dan 50 kg en de grote (240 liter) niet zwaarder dan 75 kg zijn. De deksel moet gesloten zijn.
Ondergrondse verzamelcontainer
Het legen van de groene container (GFT) en oranje container (PMD) is gratis.
Het inleveren van PMD in onze gemeente is gratis. Dit geldt voor het aanbieden van PMD in de oranje container, maar ook als u het inlevert bij het afvalbrengpunt.
Puin, bielzen, hout en bouwmaterialen is geen grof huishoudelijk afval maar bouw- en sloopafval. Dit brengt u naar de milieustraat.
Ja, laminaat is bouwafval. Alle soorten vloeren vallen onder bouw- en sloopafval en grofvuil.
U kunt grofvuil laten ophalen door uw gemeente. Of het afval zelf wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.