Een auto heeft een aantal onderdelen die kwetsbaar zijn bij langdurige stilstand. Denk hierbij aan de accu, de banden, de remmen en de brandstof in de tank. Het is daarom verstandig om minimaal een keer per week de weg op te gaan. Een half uurtje is vaak al voldoende om problemen te voorkomen.
Als een auto lange tijd niet meer in beweging komt, kan dat schadelijk zijn. Maar met deze tips voorkom je problemen. De accu, de banden, de remmen en de brandstof in de tank: een auto heeft tal van onderdelen die kwetsbaar zijn bij langdurige stilstand.
Alleszins kun je de meeste moderne auto's enkele weken tot maanden probleemloos aan de kant laten staan, maar toch is het aangeraden om minstens elke twee weken een halfuurtje de weg op te gaan om problemen met de accu, banden en remmen te vermijden.
Staat de auto langer dan drie weken stil, dan zou de accu wat uitgeput kunnen raken. ,,Een auto heeft stille verbruikers: denk aan de klok, radio of het centraal vergrendelingssysteem. De auto verbruikt daar ook stroom mee als hij stilstaat. Dan kunnen er accuproblemen ontstaan.
Stap je toch in een auto die lang heeft stilgestaan, start dan direct bij het inschakelen van het contact. Zet niet eerst de lampen, airco of andere elektrisch aangedreven onderdelen aan. Daarmee kun je de laatste stroom uit de accu halen, waardoor starten niet meer gaat.
Antwoord van Jos. U rijdt erg weinig en uw garage adviseert ten behoeve van de accu elke week een ritje te maken van tenminste 20 minuten. U vraagt of dat ook in de stad kan of per se op de snelweg. Op de snelweg is niet echt nodig maar in de stad draait de motor misschien té vaak alleen maar stationair te draaien.
Staat je auto al meer dan een maand stil op dezelfde plek? Dan is het goed om af en toe een stukje te rijden. Bijvoorbeeld elke week 20 minuutjes of om de week een halfuurtje. Zo voorkom je de zogenoemde 'vierkante banden', waarbij de banden aan de onderkant afvlakken door het lange stilstaan op dezelfde plek.
Staat een auto enkele weken stil, dan kan de accu uitgeput raken met startproblemen als gevolg. Vooral in de moderne auto met alle elektronica aan boord, gaat het stroomverbruik bij stilstand gewoon door. De ideale uitkomst als je niet wekelijks een half uurtje gaat rijden, is dan ook een druppellader.
De accu laadt als u de auto stationair laten draaien
Start vervolgens beide motoren. De auto stationair laten draaien is belangrijk. Hoe lang de auto stationair voor een volle accu laten draaien? Houd rekening met 5 minuten.
Heeft je auto starthulp gekregen, ga dan direct daarna een stuk rijden, het liefst een half uur tot drie kwartier. Rijd daarbij zo veel mogelijk over doorgaande wegen en snelwegen. Schakel zo min mogelijk verbruikers in, zoals de verwarming of airco van je auto. Zo is je accu na de rit zo goed als vol.
Als je auto maandenlang stilstaat, kan de kwaliteit van de banden achteruit gaan. De banden vlakken dan iets af. Dit wordt ook wel 'vierkante banden' genoemd. Je kunt dit probleem voorkomen door vaak genoeg te rijden met je auto.
De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur. Na 4,5 uur rijtijd moet u een pauze nemen van 45 minuten. Deze 4,5 uur rijtijd mag ook worden opgeknipt in twee delen. De eerste pauze duurt dan minimaal 15 minuten.
Stilstaan en parkeren zijn gedefinieerd in de regelgeving: Stilstaan doe je enkel wanneer je iemand laat in- of uitstappen of je auto in- of uitlaadt, of dat nu 1 minuut of 1 uur duurt. Parkeren doe je wanneer je langer stilstaat dan nodig voor het in- of uitstappen of in- of uitladen.
De auto heeft misschien veel korte stukjes gereden. Er kan dan eerder vervuiling in de motor optreden en motorolie veroudert sneller. Er zijn ook onderdelen die niet slijten van kilometers maar verouderen, zoals aandrijfriemen, rubbers en vloeistoffen.
,,Auto's gaan tegenwoordig veel langer mee. De sloopleeftijd loopt maar op en ligt nu op gemiddeld 19 jaar. Dat is enorm hoog. Vuistregels dat je weg moest blijven bij een benzineauto met meer dan 100.000 kilometer en diesels met 200.000 kilometer behoren tot het verre verleden.”
Om te zorgen dat de motor zo lang mogelijk meegaat is het zaak om altijd tijdig de vloeistoffen te (laten) verversen en de filters te vervangen. Het helpt natuurlijk ook als je de motor met respect behandelt. Rustig warm rijden dus, niet te lang stationair laten draaien voor het wegrijden, dat soort dingen.
Je motor slijt sneller
Als je de auto stationair laat draaien, gebruik je de motor terwijl dit niet nodig is. Je rijdt ten slotte niet. Je motor slijt daardoor sneller, waardoor je auto vaker onderhoud nodig zal hebben.
Als de motor uitstaat, moet de accuspanning groter zijn dan 12 volt. Met het contact aan en draaiende motor zou het rond de 14V moeten zijn. En als je geen voltmeter hebt of niet onder de motorkap wilt kruipen, kun je spanningsmeters vinden die je op de aansteker kunt aansluiten en zo de spanning van je accu meten.
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, waaronder slijtage, een gebruikersfout of een technisch mankement. Slijtage: In elke accu zit een actieve stof die naar verloop van tijd langzaam op raakt. Is de accu al een paar jaar oud of vraagt de auto te veel van de accu dan is het raadzaam deze te vervangen.
Vaak wordt dit veroorzaakt doordat de mengverhouding van het lucht/brandstof-mengsel niet meer klopt op het moment dat de auto inhoudt. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een defecte luchtmassameter, inlaatspruitstukdruksensor, gasklepstandsensor, of een lambdasonde.
De meeste startproblemen zullen namelijk door de accu worden veroorzaakt. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals de weersomstandigheden, een versleten startmotor, defecte bougies of een verzadigd brandstoffilter. Ook kan het er aan liggen dat u simpelweg geen brandstof meer in uw auto heeft.
Als een accu snel leeg raakt, dan heb je twee mogelijke oorzaken waarmee je rekening moet houden: de accu is oud en versleten, of er is een verborgen verbruiker die ook na het uitnemen van de contactsleutel stroom blijft verbruiken.
Let bij het aansluiten van de startkabels goed op de plus- en minpolen van beide accu's, laat bij de hulpauto de motor draaien en zet daar de verlichting aan. Dat helpt om piekspanning te voorkomen. Als de motor weer draait, maak dan een rit van ten minste 20 km om de dynamo de kans te geven de accu weer bij te laden.
Hoe lang kan een auto stilstaan accu
Dit is aan te raden rond de 3 weken stil staan, vanaf dit moment krijgt een autoaccu namelijk meestal schade.