Wanneer je een langere tijd je auto niet gebruikt, heb je de mogelijkheid om je autoverzekering stop te zetten. Dit wordt ook wel 'schorsen' genoemd. Je laat dan eerst bij een postkantoor je kenteken 'schorsen' en je krijgt dan een schorsingsbewijs. Je moet hiervoor wel betalen, zie hiervoor de website van de RDW.
Besluit je zelf om je auto voor een langere periode niet te gebruiken, dan kun je je kenteken schorsen bij de RDW. Je betaalt dan geen wegenbelasting meer. Na de schorsing bij de RDW kun je ook je autoverzekering tijdelijk stopzetten. Dat kan maximaal 12 maanden.
Voor het schorsen van uw autoverzekering, neemt u contact op met uw verzekeraar. Voeg hierbij een kopie van het schorsingsbewijs toe dat u van de RDW hebt gekregen of het vrijwaringsbewijs. Zodra het kenteken op geschorst staat, is er geen verplichting om het voertuig te verzekeren.
A: Voor een geschorste auto betaal je geen wegenbelasting, heb je geen APK nodig en ben je ook niet verplicht tot het betalen van onderhoudskosten. Ook ben je niet verplicht tot het betalen van een verzekering als de auto op eigen terrein of in een stalling staat. Een auto die stilstaat, kost nog steeds geld.
Na het sluiten van een autoverzekering zit je één jaar aan het contract vast. In het verleden werden er vaak contracten afgesloten voor meerdere jaren. Dat is nog steeds mogelijk, maar het is niet gebruikelijk. Na het eerste jaar wordt de verzekering dagelijks opzegbaar.
Wil je de verzekering bij je huidige autoverzekeraar opzeggen? Dit moet bij de meeste verzekeraars schriftelijk en bij voorkeur aangetekend. Houd wel altijd rekening met de opzegtermijn van je huidige verzekering.
Voor alle schadeverzekeringen geldt tegenwoordig dat er standaard sprake is van een polis met een looptijd van een jaar. Na het eerste verzekeringsjaar kan de consument de polis op elk gewenst moment opzeggen, waarbij er over het algemeen rekening moet worden gehouden met een opzegtermijn van een maand.
U kunt uw auto voor 1,2 of 3 jaar schorsen. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af. U kunt er echter ook voor kiezen om de schorsing te verlengen. Uw schorsing verlengen kan vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum van de schorsing.
Wat moet u doen? U kunt uw auto of motor schorsen op een postNL-kantoor of via de site van de RDW. U betaalt gedurende de schorsingsperiode geen motorrijtuigenbelasting.
Verkoopt u het voertuig waarvan het kenteken is geschorst, dan hoeft u niets te doen. Zodra de koper het voertuig op zijn naam heeft laten overschrijven, vervalt de schorsing.
U kunt kiezen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar en de schorsing gaat in op de dag dat u deze aanvraagt. Aan een schorsing zijn kosten verbonden. Tijdens de schorsing hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar mag u ook niet op de openbare weg komen met uw motorrijtuig.
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw auto niet op de openbare weg staan of rijden. U hoeft in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Ook hoeft uw auto dan niet verzekerd en APK-goedgekeurd te zijn.
Als je met een geschorste auto op de openbare weg rijdt, mag de politie je een bekeuring van plusminus 400 euro opleggen. Daarbovenop kan een bekeuring plus naheffing van de belastingdienst volgen.
Je kan het contract opzeggen wanneer je wil met een opzegtermijn van één maand. Verzekeraars mogen het contract na het eerste jaar niet stilzwijgend verlengen. Ze dienen jou daar eerst van op de hoogte te brengen. Dit geldt overigens alleen voor autoverzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.
Veel verzekeraars hanteerden een opzegtermijn van 2 maanden. Vanaf 1 januari 2010 is dit echter niet meer toegestaan. Sindsdien is een verzekering na de eerste 12 maanden per dag op te zeggen met een opzegtermijn van 1 maand.
Normaal loopt je autoverzekering telkens voor 1 jaar. Gelukkig kun je wel opzeggen als je je auto verkoopt en niet door een andere vervangt. Wettelijk moet je verzekeraar je dan de premie voor de resterende periode terugstorten.
In 1995 veranderde deze regeling: iedere auto werd belastingvrij als hij 25 jaar oud was. Dan kon je een auto officieel een oldtimer noemen, en werd hij veelal alleen nog ingezet voor hobbymatig gebruik. Simpel en overzichtelijk. Auto's gaan echter steeds langer mee.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Voor voertuigen tot 15 jaar oud betaal je het normale tarief van 75,65 euro. Voor voertuigen ouder dan 15 jaar betaal je het lage tarief van 24,95 euro. Je betaalt dit bedrag ook voor het verlengen van de schorsing. Een schorsing van een kenteken is in principe een jaar geldig en dient elk jaar verlengd te worden.
Let wel: De minimale schorsingsperiode is 1 maand, anders moet je alsnog motorrijtuigenbelasting over de schorsingsperiode betalen via een naheffing.
U mag een geschorste auto enkel parkeren op eigen terrein oftewel privéterrein. Privéterrein is uw eigen terrein en dus niet voor andere toegankelijk. Heeft u bij uw woning geen eigen terrein? Dan kunt u uw auto ook in een afgesloten parkeergarage parkeren, zoals een gehuurde garagebox.
Respecteer de wettelijke termijn
Je autoverzekering opzeggen moet minstens 3 maanden en 1 dag voor de jaarlijkse vervaldag. Bijvoorbeeld: als de vervaldag van je contract 16/2 is, dan moet je ten laatste op 15/11 van het jaar ervoor een opzegbrief versturen.
Je ontvangt het vrijwaringsbewijs als je je auto verkoopt aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij. Je moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs meenemen. Is er sprake van een particuliere verkoop? Dan moet de koper van de auto naar het postkantoor om de auto over te schrijven.
Een verzekering tussentijds opzeggen is niet mogelijk. De verzekeraar kan alleen aan het einde van een contractperiode de polis beëindigen. Een verzekeraar dient je tijdig te informeren zodat je op zoek kunt gaan naar een andere verzekeraar.