Door snelle variaties in de temperatuur en/of de relatieve vochtigheid van de dakconstructie gaat het dak werken, en kunnen de dakplaten gaan kraken en knallen. Uit verschillende geluidsmetingen is gebleken dat de geluidsniveaus behoorlijk kunnen oplopen. Het Bouwbesluit stelt geen eisen aan dergelijke geluiden.
Oorzaken van krakend geluid in uw huis kunnen zijn een onstabiele dakconstructie, slechte bevestiging van de dakplaten, of oplegging van de dakplaten op geschilderde balken zonder viltbescherming. Oplossing krakend geluid in huis: Opnieuw monteren van de dakplaten volgens het voorschrift van de fabrikant.
Net als van een houten vloer, houten deuren en zelfs tafels en andere meubels van hout. Het kan zo nu en dan kraken, net als andere materialen die 'werken'. Het 'werken' van het hout is namelijk de reden dat het kraakt. Het hout zet uit en krimpt, waardoor er soms ruimte gemaakt moet worden voor het materiaal.
Houtworm maakt geluid
Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.
Oorzaken van het knallen en kraken kunnen zijn een niet stabiele dakconstructie, een slechte bevestiging van de dakplaten en de oplegging van de dakplaten op geschilderde houten balken en/of het ontbreken van vilt. Een oplossing kan zijn het monteren van de dakplaten volgens voorschrift van de fabrikant.
Houten kozijnen merken wel degelijk dat ze ouder worden. Ze beginnen te kraken, te piepen en te kieren. Het vocht dat tussen het hout kruipt, gaat broeien als de temperatuur oploopt. Deze ongezonde lucht blaast zo uw woning in.
Grafietpoeder strooien
De meest simpele en minst ingrijpende oplossing om krakende vloeren te verhelpen is het gebruik van grafietpoeder. Zo kun je het gekraak 'smeren'. Strooi een beetje grafietpoeder tussen de gleuven van de planken die het meeste kraken wanneer je hier overheen loopt.
Door deze te lage druk komen in het gewrichtssmeer opgeloste gassen vrij. De vacuüm wordt opgeheven en er ontstaat meer ruimte in het gewricht. Die ruimte wordt weer gevuld met gas en dat maakt een 'ploppend' geluid. Dit is het geluid dat je hoort wanneer je je vingers knakt.
Een bestaande houten verdiepingsvloer kan onder de juiste omstandigheden vervangen worden door een betonvloer.
PVC vloeren zijn geluiddempend
Het is zeer vervelend om een krakende vloer in uw huis of appartement te hebben. Op het moment dat u jarenlang elke keer een kraak hoort op het moment dat u over uw vloer loopt kan dat irritaties oproepen. Dit is ook zeer vervelend voor eventuele onder- of bovenburen.
Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
Keramische tegels houden de warmte beter vast dan PVC vloeren, waardoor het warmteverlies minimaler is. Verder kunnen keramische tegels een iets hogere temperatuur aan dan PVC vloeren. Bij PVC vloeren is de maximale temperatuur meestal 26 graden. Bij keramische tegels is de maximale temperatuur vaak 28 graden.
Doel van de zwevende vloer kan zijn de afdekvloer weer snel los te kunnen maken (lamellenparket), het vermijden van geluidshinder (concertzaal, bioscoop, gymzaal), als er een betere thermische isolatie moet zijn of bij vloerverwarming.
Indicatieprijs voor het plaatsen van verdiepingsvloer
Deze variëreert in de meeste gevallen tussen de 50 euro en de 120 euro per vierkante meter. Ter vergelijking; dit is ongeveer 80% goedkoper dan verhuizen of nieuwbouw.
Bij de bezichtiging van een woning die vóór 1980 gebouwd is, zal u in veel gevallen een houten vloer aantreffen. Vaak is deze vloer niet geïsoleerd en kan er ook weleens sprake zijn van houtrot. Daarom is het raadzaam om de woning bouwkundig te (laten) keuren.
PVC, vinyl of tapijt zijn goede keuzes. Badkamer - Dit is een vochtige ruimte. Omdat hout niet goed tegen vocht kan, wordt parket of een houten vloer in de badkamer afgeraden. Een stenen vloer is hier de meest voor de hand liggende keuze, al kan een PVC-vloer ook.
PVC vloeren gaan dus heel lang mee, maar er zijn vloeren die nog duurzamer zijn. Naast PVC-vloeren hebben houten vloeren namelijk de langste levensduur. Een vloer van echt hout met een flinke toplaag kan wel zo'n 40-50 jaar meegaan. Deze vloer kan bij slijtage namelijk worden geschuurd en gelakt.
Een hittebestendige Ucrete vloer is meer dan hittebestendig alleen. Het gaat hier namelijk om de sterkste vloeren van de wereld.
Als je huidige vloerafwerking nog in goede staat is maar je wil ze toch vernieuwen, dan kan je je nieuwe vloer gewoon op de bestaande vloer leggen. Je kiest dan best voor een vloer met een dunne opbouw; zo vermijd je grote breekwerken voor je vloerrenovatie.
Het type gietvloer is één van grootste kostenbepalers. Dit heeft te maken met de kostprijs van de grondstoffen en de arbeidsintensiviteit van de plaatsing. Sommige gietvloeren worden in 3 lagen geplaatst, anderen vergen 6 lagen.
In een zandcement dekvloer zullen altijd scheuren voor komen. Tijdens het drogingsproces zal het zandcement altijd een bepaald krimp veroorzaken. Wanneer er geen vloerverwarming is opgenomen in de vloer, zullen de scheuren tijdens de drogings-fase ontstaan en zijn te zien als kleine scheurtjes.
Dit betekent dat in het gehele appartement, dus ook in de badkamer, een zwevende dekvloer moet worden aangebracht. Ook voor badkamers geldt dat de ontvangstruimte de eis bepaalt. Die is in een badkamer 5 dB minder dan in een verblijfsruimte. Ook als het geluid uit een ander appartement uit de woonkamer komt.