Zijkanten van een sjaal krullen om? Bij het breien van een sjaal in tricotsteek zullen de zijkanten vaak omkrullen. Om dit te voorkomen kun je de eerste 3 tot 5 steken van de naald recht breien op zowel de rechte als de averechte kant. Hoe breder de sjaal, dan 5 steken recht breien.
De meeste simpele en veiligste manier van blocken is het blocken door het opgespannen breiwerk onder een natte doek te leggen of door het na het opspannen nat te spuiten met een sproeiertje. In sommige gevallen is dit voldoende om het breiwerk mooi in vorm te krijgen.
De rand van je breiwerk kan er soms rommelig uitzien. Dat komt doordat de eerste en laatste steken maar aan één steek vastzitten. Omdat de kant er dus rommelig uit kan zien, leren we vaak om de eerste steek af te halen. Dan krijg je een nette zijkant en we wennen onszelf aan om altijd de eerste steek af te halen.
- De goede kant van je breiwerk is in principe de kant met de v-tjes, de achterkant heeft ribbels. Dit is als je 1 toer recht 1 toer averecht breit = tricotsteek. - In je breiboek staat dat het draadje van de opzet links moet zijn voor de goede kant, maar dit is mede afhankelijk van de opzetmethode.
Bij deze kantsteek wordt de eerste steek van de naald altijd averecht afgehaald, en de laatste steek van elke naald wordt recht gebreid. (Een tweede manier om exact dezelfde kettingsteek te breien is om de eerste steek van de naald juist altijd récht af te halen, en de laatste steek van elke naald áverecht te breien.
Tricot breien
Je breit tricot door rechte steken heen en averechte steken terug breien. Dus de ene naald brei je helemaal met rechte steken, dan keer je je breiwerk om en breit de hele naald averechte steken. Bij de averechte steek houd je de draad tussen het brei werk en jezelf.
Bij dubbele gerstekorrel komen twee rechte steken naast elkaar en 2 rechte steken boven elkaar. Op dezelfde manier komen twee averechte steken naast elkaar en boven elkaar. Brei de eerste naald als volgt: herhaal 2 st r, 2 st av tot het einde van de naald. Naald 2: recht boven recht en averecht boven averecht.
Na het opzetten van de steken wordt de eerste pen, of de eerste naald, gebreid. Hierna wordt beschreven hoe een rechtshandige breier kan breien.
Als je de lussen gaat afhalen in de teruggaande toer rek je de steken op. Hierdoor komt er spanning te staan op je haakwerk en kan het gaan krullen.
Doosje van 20 blocs, rijen met spelden, om uw haak- en breiwerk mooi te blocken. De set betaat uit 12 blockers met 8 spelden en 8 blockers met 4 spelden. Voor het blokken van je handwerk zijn er verschillende methodes om de eucalan te gebruiken.
Brei je vast of strak? Probeer dan eens wat verder op de naald te breien in plaats van op de naaldpunten. Met andere woorden, steek je naald dieper in de steek en bij het doorhalen laat je de steek verder op je rechter naald glijden voordat je de steek van de linker naald af laat glijden.
Breiwerk dat je dus aan de goede kant heen en aan de verkeerde kant terug breit.
Gerstekorrels verwijderen
Gerstekorrels gaan soms vanzelf weer weg, maar helaas niet altijd. Als je er van af wilt, dan kan je een gerstekorrel zelf verwijderen. Je prikt met een scherpe, steriele naald een klein gaatje in de huid, zodat je de gerstekorrel eruit kunt drukken met je vingers.
Bij de dubbele gerstekorrel brei je de eerste naald 1 steek recht en 1 steek averecht. In de tweede naald brei je recht boven recht en averecht boven averecht. Pas in de derde naald laat je de steken verspringen en brei je recht boven averecht en averecht boven recht.
Milia (gerstekorrel)
De behandeling van Milia is niet pijnlijk en duurt niet lang. De huidtherapeut maakt met een naaldje een kleine opening in de huid. Daarna wordt voorzichtig de hard geworden talg uit de holte gedrukt. De behandeling kan ook worden uitgevoerd met behulp van elektro coagulatie.
De ribbelsteek, in het engels ook wel de garter stitch genoemd, behoort tot de eenvoudige breisteken en is erg geschikt voor het breien van een sjaal. Deze breisteek is gebaseerd op recht breien, door middel van de 4 stappen: Insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden.
HEEN EN WEER BREIEN MET EEN RONDBREINAALD
Je pakt de naald met steken erop vast in je linkerhand. In plaats van dat je nu een tweede breinaald oppakt met je rechterhand, pak je gewoon de bungelende naald vast. Je kan nu beginnen met breien.
Door een of meer rechte naalden af te wisselen met een aantal averechte naalden krijg je een breed of smal ribbel patroon. Voor een smal ribbelpatroon brei je de 1e naald recht, 2e naald averecht, 3e naald recht, 4e naald averecht, 5e naald recht, 6e naald recht. Deze 6 naalden herhaal je.
Heengaande naald is rechts en teruggaande naald is links. Daar waar de zwarte puntjes staan maak je een lus. De eerste 2 naalden zijn lussen op een bruine achtergrond nadien brei je alleen in natuurkleur. De grootte van de lussen is verschillend, naargelang je in een heen- of teruggaande naald zit.
Voor een "Knopjesrand" haal je de eerste steek van de naald steeds recht af en brei je de laatste steek van iedere naald recht.
Voor het maken van een halve patentsteek brei je één toer 1 recht 1 averecht en de volgende toer brei je 1 r. 1 afh. met overslag. Er is dus nog maar één toer waarin je steken afhaalt.