Bovendien is er net zo weinig energie nodig als bij luchtdrogen en is het dus een milieuvriendelijke manier van conserveren. Helaas is er een grote vacuuminstallatie nodig, dus het is -net zoals vriesdrogen- niet geschikt voor thuisgebruik.
Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Voordelen van Vriesdrogen
De houdbaarheid van het voedsel wordt aanzienlijk verlengd. De voeding blijft al zijn goede voedingsstoffen behouden. Zo blijft gevriesdroogde groente en fruit vol vitamines en mineralen. De smaak en textuur blijven op deze manier van drogen beter behouden.
Deze ijskristallen vormen snel een laag ijs in de condensorkamer. Door middel van ontdooiing wordt het ijs verwijderd. Als er zich geen ijs meer vormt is het proces klaar en kan de voorraadkamer geopend worden (altijd weer een leuk moment). Dit hele proces duurt ongeveer 14 dagen.
Vriesdrogen is relatief duur
Bovendien is niet elk product geschikt om te worden gevriesdroogd. Populaire producten om te vriesdrogen, zijn oploskoffie, soep- en kruidenmengsels, fruit en ontbijtgranen.
Vriesdrogen Een alternatief op luchtdrogen is vriesdrogen. In dit proces wordt voedsel tot zeer lage temperatuur bevroren (-50 tot - 80 C). Bij deze temperaturen verandert het ijs langzaam in waterdamp door sublimatie. Vriesdrogen is bekend van oploskoffie.
Het principe van vriesdrogen is dat door de lage temperatuur de in de te drogen stof aanwezige watermoleculen worden opgenomen in ijskristallen, die vervolgens in zeer droge lucht verdampen, of eigenlijk sublimeren. (sublimatie: het direct overgaan van vaste vorm naar gasvormige toestand).
Er zijn drie aspecten nodig om thuis zelf voedsel te drogen:
Hitte - De hitte moet minstens 60°C zijn om water uit de producten te onttrekken. Dit om te voorkomen dat bacteriën en schimmels kunnen groeien. Droge lucht - De droge lucht zorgt ervoor dat het vrijgekomen water uit de voeding wordt opgevangen.
Het thuis drogen van voedsel is gezond. In commercieel gedroogd voedsel zitten conserveringsmiddelen. Deze heeft u niet nodig als u thuis droogt en alle voedingsstoffen en mineralen blijven bewaart. U kunt gedroogd voedsel zo eten of u kunt het laten weken in water en het weer in de normale vorm gebruiken.
Vriesdrogen is een manier om fruit (of andere etenswaren) te conserveren. De smaak en voedingswaarde gaat bij dit proces niet verloren. Tijdens dit proces wordt het fruit eerst gekoeld tot ongeveer -50 tot -80°C, waardoor al het water in het fruit bevriest. Daarna begint het vriesdrogen.
Net zo gezond als vers fruit
Net zoals bij diepvriesfruit gaat er bij gevriesdroogd fruit geen smaak verloren. Ook blijven alle voedingswaarden bij het vriesdrogen hetzelfde. Maar door het fruit te vriesdrogen, blijft het langer houdbaar.
Vriesdrogen is een bewaringstechniek waarbij voeding onder vacuüm en bij zeer lage temperatuur gedroogd wordt. Tijdens deze behandeling verdampt het water in fruit en groenten meteen van ijs tot waterdamp.
Vriesdrogen is een techniek waarbij men eerst de bloemen bevriest en daarna al het vocht uit de bloemen onttrekt. Bij vriesdrogen worden de bloemen eerst ingevroren tot -20 °C. Een vacuümpomp haalt alle zuurstof uit de lucht: het verouderingsproces stopt en het droogproces begint.
Vocht is het grootste probleem voor gedroogd voedsel. Door vocht kan uw gedroogd voedsel gaan schimmelen. Het beste wordt gedroogd voedsel luchtdicht verpakt met behulp van een vacumeersysteem maar ook weckpotten of kunststof voorraaddozen die luchtdicht afgesloten kunnen worden kunnen gebruikt worden.
U kunt gedroogd fruit of groenten fijn mixen en er fruitpoeder van maken voor bv smoothies of groentepoeder om soepen mee te maken. U kunt het fruitpoeder ook toevoegen aan bijvoorbeeld een kwarktaart, meng het door ijs of bestrooi er een bolletje ijs mee.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop!
Leg de plakjes banaan in de voedseldroger, en zet de temperatuur op 60 graden. Bij 60 graden is de droogtijd ongeveer 8 tot 9 uur, maar welk omdraaien als de ene kant goed droog is.
De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair. Let op: niet alle groenten zijn geschikt. Prik bij het drogen van fruit met een schilletje, zoals bessen, eerst in de schil.
Droogfruit is lang te bewaren ( 8 tot 24 maanden), en in praktijk vaak nog langer mits onaangebroken.
Vrijwel elk vlees is geschikt om te drogen - varkensvlees, kip, rundvlees en nog veel meer. In elk geval wordt rekening gehouden met de eigenaardigheid van het vlees, wat de tijd van "veroudering" van het product rechtstreeks beïnvloedt.
Steriliseren. Hierbij worden producten (kort) verhit tot boven de 100°C. Dit doodt alle micro-organismen. Daarom zijn gesteriliseerde producten lang houdbaar en kan je het buiten de koelkast in gesloten verpakking bewaren.
Kip moet omwille van de voedselveiligheid eerst gestoomd of geblancheerd worden vooraleer je ze in de droogmachine legt. De droogtijd kies je wat in functie van de weersomstandigheden. In de zomer droog je best zo goed mogelijk tot je een droge en vezelige structuur bekomt.
Werkingsmechanisme van drogen
Door (nagenoeg) alle water uit voedingsmiddelen te onttrekken, ontstaat een omgeving waarin micro-organismen niet kunnen leven en zal het voedingsmiddel niet bederven. Ook werken enzymen die in de voedingsmiddelen aanwezig zijn, niet meer in een droge omgeving.