Behandeling van pijnlijke stuwing:
In overleg met de arts kan een ontstekingsremmer of pijnstiller worden gebruikt. Koude kompressen tussen voedingen kunnen verlichting geven bij zwelling en pijn. Vaak voeden, waarbij de baby zo lang aan de eerste borst drinkt als hij wil.
Maak je je toch ongerust over je melkproductie of over je babytje, bel dan even met een lactatiekundige. Zo rond dag 3 of 4 krijgen de meeste vrouwen last van stuwing.
Leg 1-2 minuten voor de voeding warme kompressen op je borsten of als je melk lekt. Dit verlicht de pijn en de toeschietreflex wordt beter. Koude kompressen kunnen de pijn ook verlichten tussen de voedingen door. Vlak voor het voeden is het beter als de borsten warm zijn.
Warmte: met een warme douche of een warm washandje op je borsten vlak voor een voeding zorg je ervoor dat je ontspant en de melk goed doorstroomt. Verkoeling: ook kou kan helpen bij het verlichten van de pijn door stuwing.
Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
Masseer het gevoelige gebied, vooral tijdens het voeden of kolven, om de verstopping te helpen opheffen. Druk zachtjes een warm washandje tegen je borst, of neem ter verlichting van het ongemak vóór het voeden een warm bad of warme douche.
Enkele adviezen: Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Door de stuwing kan je temperatuur iets stijgen tot 38 C en kun je je wat rillerig voelen. Ook wanneer je kunstvoeding geeft kun je stuwing krijgen. Het helpt om continue een strakke bh te dragen en de borsten niet te stimuleren met een warme douche of massage.
Een harde schijf in je borst is pijnlijk. Massage kan helpen. Maak eerst je borsten warm door bijvoorbeeld in een warm bad te gaan zitten of een warme handdoek op je borst te leggen. Masseer daarna rustig je borst met draaiende bewegingen van je vingers.
Een vergrote doorbloeding van de borsten en de aanmaak van melk veroorzaken stuwing. Het is te herkennen aan warme, pijnlijke en/of gespannen borsten. Meestal begint dit tussen dag drie en vijf na de bevalling, maar je kunt er ook pas na tien dagen last van krijgen.
Afbouwen doe je door de borst te geven of af te kolven wanneer je borsten ongemakkelijk vol aanvoelen. Zo ontstaat er steeds meer tijd tussen het legen, waardoor de moedermelkproductie snel afneemt. Als de borstvoeding pas net op gang is, loopt deze snel terug zodra de borsten niet meer regelmatig worden geleegd.
Stuwing duurt meestal zo'n twee dagen. Belangrijk om in de gaten te houden is of er geen harde, rode plekken ontstaan in je borst. Dit kan een voorteken zijn van een borstontsteking en dat wil je natuurlijk voorkomen. Dit kan overigens nog je volledige borstvoedingsperiode gebeuren.
Koolbladeren (witte of groene kool) lijken de melkproductie te kunnen verminderen en verlichting te geven bij stuwing. Gebruik ze gekoeld of op kamertemperatuur. Leg ze op je borst of draag ze in je beha, zolang als dat prettig is. Kneus de bladeren eventueel zodat ze beter naar je borst te vormen zijn.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden. Het starten van een gezin kan een goed moment zijn om je autoverzekeringen opnieuw te bekijken.
De kans op pijnlijke en beschadigde tepels neemt toe. Tweederde van de moeders heeft op zijn minst lichte symptomen van stuwing in de kraamweek. Een enkele keer kan stuwing zo ernstig zijn dat borstvoeding in gevaar komt. Dit is vaak het gevolg van niet goed beleid rond borstvoeding.
Neem een warme douche of verwarm je borsten en masseer de harde rode plek zachtjes weg, in de richting van de tepel. Probeer daarna je baby de borst helemaal leeg te laten drinken. Heeft je baby op dat moment niet veel trek, kolf je borst dan na totdat deze leeg is.
Hoe snel een verstopt melkkanaal overgaat in een borstontsteking kan verschillen van een paar uur tot enkele dagen. Soms kan het lijken alsof een borstontsteking uit het niets is ontstaan. De oorzaak voor een verstopt melkkanaal is het niet goed (kunnen) legen van de borst.
Bij alle vrouwen komt de borstvoeding vaak wel op gang, ook als je geen borstvoeding wil geven. Het dragen van een strakke (sport)beha is aan te raden, hier houd je het stimuleren van de borstvoeding wat mee tegen. Vaak is de ergste stuwing na 24 uur weer verdwenen.
Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden. Het plots optreden van felle benauwdheid wijst op een ernstige achteruitgang van de toestand ( 'longoedeem' of 'water op de longen' ).
Wanneer dit niet te ernstig of pijnlijk is, hoef je niets te doen. Stuwing remt namelijk de productie een beetje. Er staat ongeveer vijf dagen tot een week voor het afbouwen van één voeding. Soms kan het sneller, soms heb je meer tijd nodig.
Neem steeds een aantal dagen de tijd en let goed op uw borsten: bij ernstige stuwing en bij harde en/ of rode plekken altijd goed leegkolven en het afbouwen van de borstvoeding wat rustiger aan doen.
Kolf je borsten af tot ze veel zachter aanvoelen – minimaal acht keer per 24 uur.