Een akoestisch doek is een geluidsabsorberend gordijn voor het creëren van een studio akoestiek. Indien je ruimte veel ongewenste reflecties (galm/echo) geeft, kan dit tot ergernissen leiden. Dit komt met name tot uiting bij het maken van muziek of wanneer je met meerdere personen tegelijk aan het praten bent.
Akoestisch paneel; een schilderij bestaande uit frame en stof. Akoestische panelen bestaan uit een geprinte stof die verlijmd is met akoestische materiaal.
Geluiddempende materialen
De geluidsdempende stoffen van ShowTex zijn dan ook ideaal om geluidsgolven te absorberen en controleren. Wil je graag de geluidskwaliteit van jouw locatie verbeteren en de nagalmtijd verminderen met geluidswerende stoffen? Kies dan voor fluwelen, katoenen of wollen gordijnen.
Gebruik dikkere stof
Dikkere stoffen absorberen geluidsgolven beter. Overgordijnen doen het beter dan inbetweens. Dikke stoffen zijn beter dan dunne. Gevoerde gordijnen doen het beter dan ongevoerde.
Andere textiel soorten die gebruikt kunnen worden zijn een kaasdoek, linnen, polyester of trevira. Canvas, waar ook foto's op af worden gedrukt, is eigenlijk net te dicht van structuur. Een akoestisch materiaal erachter plaatsen zal dan ook maar weinig verschil maken.
Een akoestisch behang heeft een geluidsabsorberende werking. Ten opzichte van een regulier behang van glasweefsel of een strakke gepleisterde wand weerkaatst geluid minder de ruimte in. Hierdoor heeft het akoestisch behang een belangrijk effect op de galm in de ruimte. En wordt het ook wel geluiddempend behang genoemd.
Geluidsdempende gordijnen zijn een hulpmiddel bij het weren van geluid. Het is zeker geen oplossing die het geluid 100% buiten zal houden. Zie het als een "zwitserse gatenkaas". Meerdere lagen, zoals b.v. geluidswerend glas en of geluidswerende kozijnen zijn vaak ook nodig om een groot verschil te maken.
Gordijnen hebben niet echt een geluidswerend effect. En ook de brandvertragende gordijnen houden het geluid niet tegen. Toch bestaat er zoiets als geluidswerende gordijnen, gemaakt met een speciale technologie die geluid absorbeert tot 15 decibel.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Bij het absorberen van geluid worden de geluidsgolven opgenomen in het absorberend materiaal. Een deel van het geluid wordt omgezet in warmte, de rest kaatst terug in de ruimte. Geluidsabsorberende materialen zijn poreus (je kan er door blazen). Zo wordt het geluid voor een deel geabsorbeerd.
1. Akoestische Schuimpanelen. Akoestisch schuim is een van de meest gebruikte materialen vanwege de eenvoudige installatie en de waarde en de krachtige absorptie van geluid.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Akoestisch behang zorgt ervoor dat de akoestiek in de ruimte aangenamer wordt, zonder echo. Isolatiebehang kan geluid zodanig isoleren dat het ook gebruikt kan worden als een vorm van geluidsisolatie. Dus als je last hebt van luidruchtige buren, kan dit ook een deel van de geluidsoverlast wegwerken.
Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met het gedrag van geluid. Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door een medium. In de meeste gevallen is dat lucht. Onder akoestiek wordt verstaan: de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid.
Voor het beste effect is het bij geluiddempende gordijnen belangrijk dat het gordijn het volledige raam bedekt. Een extra voering toevoegen is nog beter. Hoe dikker de stof, hoe meer het geluid gedempt wordt. Zo maak je jouw kamer zo geluidsdicht mogelijk met geluidswerende gordijnen.
De maximale geluidreductie van één rolluik is 35 dB. Dit is het geval als u kiest voor een rolluik waarvan de dubbelwandige lamellen een staaldikte van 1,5 mm hebben. Twee geluidwerende rolluiken achter elkaar plaatsen, levert de hoogst haalbare geluidreductie van 46 dB.
Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.
Een goede geluidwerende deurset kan 32 tot zelfs wel 46 decibel aan geluid isoleren.
Met de GEZE ActiveStop deurdemper behoren dichtslaande kamerdeuren, geklemde vingers en schade aan deuren of meubels tot het verleden. Ze kunnen deuren zacht stoppen en geruisloos sluiten. Dit werkt in beide richtingen: ongeacht of u de deur een kleine zet of een krachtige duw geeft.
Geluidswerende binnendeuren: taatsdeuren en schuifdeuren
Schuifdeuren en taatsdeuren zijn minder geluiddempend. Dat komt omdat deze deuren nooit helemaal strak aansluiten op de wand, vloer en/of het plafond. Zo moet een taatsdeur bijvoorbeeld naar twee kanten open kunnen.
Akoestische wandpanelen zijn geluidsabsorberende panelen en verbeteren de akoestiek door de galm in een ruimte te verminderen. Na het plafond is de wand het meest gebruikte oppervlak voor akoestische oplossingen. Akoestische wandpanelen hangen in het zichtveld.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.