Je kunt het gedeelte wat uitsteekt vlak schaven met een gips schaaf. De andere kant kun je met wat tegel lijm vlek zetten. Wel eerst even voorstrijken voordat je de tegel lijm er op zet, en voordat je gaat tegelen.
Cellenbeton wordt echt goed vlak geplaatst en je kan daar met een primer rechtstreeks op tegelen. Niet egaal : kleine verschillen kunnen met tegellijm opgevangen worden. Die cellenbeton kan je vlakschuren, omdat die heel poreus is.
Vergeleken met gipsplaat ben je met gasbetonblokken langer bezig om de wand netjes af te werken, door het grote aantal voegen. Een voordeel van gasbeton is dan weer het makkelijkere transport.
Gasbeton, een oude benaming voor cellenbeton, is een licht bouwmateriaal dat bestaat uit kalk, zand en cement. De basisgrondstoffen worden gemengd, waarna water wordt toegevoerd. Door in het productieproces een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder toe te voegen, komt waterstofgas vrij.
De blokken zijn licht van gewicht. Het materiaal is makkelijk te zagen en kan binnen en buiten worden gebruikt. Het kent dan ook meerdere toepassingen: nieuwbouw, utiliteitsbouw, maar ook zeker renovatie. Het zorgt voor thermische en akoestische isolatie, is vorstbestendig en brandwerend.
De gehydrofobeerde gipsblokken kunnen worden gebruikt in elke ruimte waar wanden worden blootgesteld aan vocht. Zo kunnen ze in de badkamer of keuken gebruikt worden om een scheidings- of voorzetwand te maken, maar zijn de blokken daarnaast ook ideaal voor kelders en garages of een onderste rij van een wand.
Gipsblokken zijn uitsluitend geschikt voor het optrekken van niet dragende binnenwanden, voorzetwanden en schachtwanden binnenshuis en zijn na het metselen direct klaar om behangen te worden, waardoor tijd bespaart kan worden tijdens de afwerking.
Cellenbeton is niet gevoelig voor vocht of schimmel, dus is ideaal toepasbaar in natte ruimtes zoals de badkamer. Vanwege de hoge druksterkte zijn de blokken zowel voor dragende, als niet-dragende wanden te gebruiken.
Allereerst hebben kalkzandsteenblokken een vele malen hogere constructieve waarde. Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
Als u een scheidingswand wilt maken op de badkamer om bijvoorbeeld het bad of de douche af te scheiden van de rest van de ruimte, is cellenbeton ook een zeer geschikt materiaal. Cellenbeton is ongevoelig voor vocht, dus u kunt het zonder problemen gebruiken in natte ruimtes.
Gipsblokken of Ytong blokken lijm je eenvoudig met Soudal Blokkenlijm. Soudal Blokkenlijm is geschikt voor alle kalkzandsteen-, betonblokken en cellenbeton soorten van alle merken. De Blokkenlijm zit kant en klaar in de bus waardoor je direct aan de klus kunt beginnen; enkel even schudden voor gebruik.
Zowel cellenbeton als gipsblokken kun je met een cellenbetonzaag gemakkelijk op maat zagen. Vervolgens smeer je de onderkant en de zijkanten in met blokkenlijm en plaats je de blokken op de eerste laag.
Cellenbeton is een sterk zuigende ondergrond, waardoor het noodzakelijk is de muur eerst met voorstrijk te behandelen. Voor het voorstrijken van een cellenbeton muur wordt gebruik gemaakt van stuc primer. De stuc primer zort ervoor dat de pleister optimaal hecht aan de ondergrond.
De hoogte verschilt, beginnend bij 200 tot 400 millimeter. De diktemaat begint bij 50mm en kan worden gekocht tot een diktemaat van 150 millimeter.
Een gipsplaten muur kun je zonder problemen verven. Wel is het belangrijk dat je de naden en schroefgaten eerst vult met gipsplaatvuller en dat je de muur in de voorstrijk zet. Gipsplaten hebben namelijk een behoorlijk zuigende werking. Voor het verven van de gipsplaten kun je latex muurverf gebruiken.
Op een cellenbeton muur kan dunpleister aangebracht worden. Eventueel kan je vooraf een rasp gebruiken om het oppervlak nog wat te vlakken. In het cellenbeton productgamma van Ytong bestaat een dunpleister die in 2 lagen moet aangebracht worden en die een goed resultaat geeft.
De aankoopprijs van cellenbetonblokken is zeker duurder dan de aankoop van klassieke materialen.
Een luchtig bouwmateriaal met steengoede eigenschappen. Ytong cellenbeton is een licht, natuurlijk, sterk isolerend en multifunctioneel product voor dragende en niet-dragende constructies in nieuwbouw- en renovatieprojecten.
Het beste kan je de gipsblokken voorboren met een metaalboor. Hiermee krijg je de meest strakke boorgaten in gipsblokken.
De gipsblokken zijn twee diktes verkrijgbaar. De standaard diktes zijn 7 cm en 10 cm. De gipsblokken van 7 cm dik zijn verkrijgbaar in de normale, zware en hydro uitvoering.