In welke periode van het jaar neem je het best vitamine D in? In principe mag je vitamine D het hele jaar door innemen.
Kinderen moeten altijd beschermd de zon in. In de herfst en winter staat de zon te laag om vitamine D aan te maken. Gelukkig slaat ons lichaam vitamine D dat we aanmaken in de zomer op in ons lichaamsvet. Dat gebruiken we in de herfst en winter.
In Nederland staat de zon in de periode november tot en met maart te laag om voldoende vitamine D aan te maken. De meeste mensen maken echter de rest van het jaar wel genoeg van deze vitamine aan om de donkere maanden mee door te komen.
De voordelen van ook in de zomer extra Vitamine D in te nemen. Hoewel vitamine D belangrijk is voor je gezondheid gedurende het hele jaar, zijn er specifieke voordelen die vooral relevant zijn tijdens de zomermaanden. Vitamine D helpt bij de opname van calcium, wat essentieel is voor sterke botten en tanden.
In dat geval moet je in de wintermaanden extra waken voor een vitamine D-tekort. Je kunt dit op een makkelijke manier voorkomen door een vitamine D3-supplement te gaan slikken.
Onze belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht in de huid, maar in de winter wordt de huid hier minder aan blootgesteld en dus minder vitamine D aangemaakt. Sommige mensen hebben echter meer vitamine D nodig dan andere.
Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D via een supplement nodig hebt.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
De meest voorkomende symptomen van een vitamine D tekort
Last van chronisch vermoeidheid zelfs na een goede nachtrust. Pijnlijke botten en gewrichten: Vitamine D is essentieel voor gezonde botten en gewrichten. Een tekort kan leiden tot pijnlijke botten, gewrichtsstijfheid en een verhoogd risico op osteoporose.
Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels.
Veel mensen vragen zich af welke sterkte vitamine D ze moeten kiezen. Een dagelijkse inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag is in de meeste gevallen 'voldoende'. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten.
Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten. In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien.
Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.
Het advies in Nederland is om alle kinderen jonger dan 4 jaar extra vitamine D te geven. Kinderen ouder dan 4 jaar hebben meestal geen extra vitamine D nodig. Heeft je kind een donkere of getinte huid?
In combinatie met een gebrek aan kalk en zonlicht leidt een gebrek aan vitamine D tot rachitis, ook wel Engelse ziekte genoemd. Om het probleem van onder andere kromgegroeide benen door rachitis te voorkomen, wordt in veel landen vitamine D toegevoegd aan voedingssupplementen.
Is er te weinig vitamine D, dan geeft dat vooral een probleem met de botten. Bij kinderen kunnen de botten anders groeien. Ouderen kunnen zwakkere botten krijgen en sneller een bot breken. Een kind met veel te weinig vitamine D en kalk krijgt steeds zwakkere botten.
Volwassenen kunnen bij een tekort aan vitamine D onder andere last krijgen van spierzwakte, spierpijn, botpijn en botbreuken door verzwakte botten. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan in de huid, onder invloed van UV-licht. Een gebrek aan vitamine D zal niet zo snel ontstaan, behalve bij: Kinderen tot 4 jaar.
Onder andere jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen, mensen met een getinte huidskleur en mensen die weinig buiten komen lopen meer risico op een vitamine-D-tekort. Je kunt een vitamine-D-tekort voorkomen door voldoende tijd in de zon, gezonde voeding en indien nodig supplementen.
Veel mensen denken dat je door weinig vitamine D in je bloed moe of duizelig kan worden. Dat klopt niet helemaal! Meestal heb je zelf namelijk niet meteen klachten bij een tekort.
Bloedarmoede kan eveneens een signaal zijn van een lage vitamine B12-waarde. Bij bloedarmoede is er een tekort aan rode bloedcellen in het bloed of werken de rode bloedcellen niet naar behoren. Daardoor kan het bloed minder zuurstof vervoeren en kunt u verschillende klachten krijgen. Waaronder ook hartkloppingen.
Foliumzuur (vitamine B11)
Zo ondersteunt het je weerstand, heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem en kan het helpen om de vermoeidheid te verminderen. Ook levert vitamine B11 een bijdrage aan de weerstand tegen stress, is het goed voor je concentratievermogen, je geheugen en gemoedstoestand.
Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6. Bij een lage inname van B2 en B6, helpt extra vitamine B2 om het B6-gehalte te verhogen.
Kun je vitamine D opnemen als je je achter een raam bevindt? Nee, het heeft geen zin om hiervoor achter glas in de zon te gaan zitten. Want vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van UVB-straling. En die wordt dus juist voor een groot deel tegengehouden door glas.