Maak de inductiekookplaat vervolgens schoon met een vochtige doek. Gebruik absoluut geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om de kookplaat schoon te maken, maar gebruik een zachte doek om krasjes te voorkomen. Droog het na met een microvezeldoek of keukenpapier voor een blinkend resultaat.
Hoe voorkom ik krassen op mijn inductiekookplaat? Gebruik een microvezeldoek of een speciale schraper. Maak geen gebruik van een schuurmiddel, schoonmaakmiddel met citroenzuur of soda. Verwijder etensresten niet met een mes, mes of schuurspons.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Een goede manier om je inductiekookplaten te beschermen, is door een krasbeschermingsmat te gebruiken. Het doel van deze mat is om de kookplaat te beschermen tegen krassen door een barrière te creëren tussen de pannen en de inductiekookplaten. Ze voorkomen ook dat de pan verschuift tijdens het kookproces.
Neem de plaat na het koken af met wat warm water en een microvezeldoekje. Verwijder etensresten zo snel mogelijk. Ook op een inductieplaat kunnen etensresten aankoeken. Wil je schoonmaakmiddel gebruiken, maak dan een sopje met een klein beetje afwasmiddel.
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Waarom een Inductie Beschermer? Geen krassen, vuil en kringen! De glazen bovenzijde van de inductiekookplaat is erg gevoelig voor krassen, vuilplekken en kringen. Niets is pijnlijker dan die eerste kras op jouw kookplaat.
LET OP: De MoreCore inductie beschermingsmat is niet geschikt voor elektrisch koken, de oven en dient niet in de magnetron geplaatst te worden. Ook is de boosterfunctie van de kookplaat niet geschikt, omdat dan de temperatuur van 240 graden Celsius overschreden kan worden.
Met de Induction Mate onder je pan is je inductieplaat 100% beschermt tegen vervelende krassen en vuil. De matjes zijn gemaakt van 100% siliconen. De matjes zijn geschikt voor het maken van gerechten tot 200 graden, zoals koken en bakken. Niet voor wokken, dan is de temperatuur vaak hoger dan 200 graden.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Helaas is het niet mogelijk om krassen uit een vitrokeramische kookplaat te verwijderen of te polijsten. Daarom dient u uw glazen keramische kookplaat altijd correct schoon te maken en, waar mogelijk, krassen te vermijden.
Na het schoonmaken de inductiekookplaat schoonwrijven met een in schoon water (dus zonder reinigingsmiddelen) uitgespoelde microvezeldoek. Voor een streeploos resultaat, droogwrijven met een droog en schoon stukje keukenpapier of met een droge, schone microvezelzeem.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Glas van een inductiekookplaat is op zichzelf heel sterk, maar als er iets met een punt of een harde rand op valt, kunt u pech hebben. Indien een glazen inductiekookplaat gescheurd is, adviseren wij er niet meer op te koken.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Koken op inductie is veilig. Er ontstaat een magnetisch veld tussen de kookplaat en de pan, waardoor alleen de bodem van de pan warm wordt. Staat er geen pan op de kookzone, dan wordt deze ook niet warm. Haal je na het koken je pan van de plaat af, dan schakelt hij automatisch uit.
De plaat zelf wordt nooit heet, alleen een beetje warm van de restwarmte van pannen. Je kunt je dan ook nooit branden aan een inductieplaat.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Doordat inductie kookplaten in zo'n korte tijd zo'n intensieve warmte creëren, ontwikkelden we ControlInduc® - een veiligheidssysteem dat de maximale temperatuur in de pan beperkt tot 250°C op inductie fornuizen. Zo kan de pan niet oververhitten en de ideale baktemperatuur niet overschrijden.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat AEG IKB64401FB de beste inductie kookplaat is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de AEG IKB64401FB is de AEG IKB64301XB.
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.